Din oras

Primăria susține că pragul roman descoperit pe Ferdinand nu e decât o „bordură” de acces la supermarket

Uite pragul, nu e prag. Lespedea romană care s-a dovedit a fi numai bună pentru accesul clujenilor, întrucât trotuarul de pe strada Regele Ferdinand este într-un continuu șantier, a devenit în perspectiva Primăriei clujene o simplă „bordură”, contrar opiniei exprimate de către arheologul Sorin Cociș din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei (filiala Cluj-Napoca a Academiei Române), care aprecia că este vorba despre un prag roman ce urmează să ajungă printre exponatele Muzeului de Istorie. 

CITEȘTE ȘIMisterul unui prag roman de intrare în casă, devenit „scară” de acces pentru clujeni, descifrat de arheologi

Descoperirea făcută de arheologi a fost din păcate lăsată sub cerul liber, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. După cum a apreciat arheologul clujean Sorin Cociș, tonajul acestei piese nu a permis transportarea facilă a acesteia de îndată, motiv pentru care piesa a fost lăsată să zacă sub cerul liber. 

Primăria Cluj-Napoca a revenit pe marginea acestui subiect cu un punct de vedere, precizând că „acea piatră, care servește drept facilitate acces la supermarketul de pe strada Regele Ferdinand, este o bordură mai veche care a fost recondiționată în acest scop”, arată reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. 

Prin urmare, administrația locală are o poziție divergentă vis a vis de „pragul roman” ce urma să devină un exponat de muzeu, după cum s-a exprimat arheologul Sorin Cociș. 

Mai mult chiar, arheologii clujeni au descoperit două asemenea piese, una dintre care a fost mutată temporar în imediata apropiere a canalului Morii:

Dar cum accesul cetățenilor este îngreunat din cauza șantierului de pe trotuarul vestic, pragul roman descoperit de arheologi se dovedește a fi cât se poate de util. 

CITEȘTE ȘIIstoria, călcată în picioare, la propriu, pe Regele Ferdinand FOTO

Săptămâna trecută Ziar de Cluj sesiza Primăria Cluj-Napoca în privința unei piese descoperite pe șantierul de pe strada Regele Ferdinand, care devenise o simplă „scară” de acces pentru clujeni spre magazinele din zonă. Lespedea de piatră s-a dovedit a fi un prag roman, conform specialiștilor în domeniu care efectuaseră cercetări pe teren. Cu toate acestea, administrația locală susține că nu e vorba decât despre o „bordură” recondiționată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *