Primăria și-a dat jos masca și evacuează forțat familiile de romi. Jandarmii au folosit în mod abuziv spray lacrimogen VIDEO

Odată cu ridicarea restricțiilor privind purtarea măștii în exterior, Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de evacuare forțată a familiilor de romi din spațiile locative fond de stat. O familie cu copii, dintre care unul cu grad de handicap, a încercat să țină piept executorului judecătoresc, jandarmilor și poliției locale. Spiritele s-au încins pe parcursul evacuării silite, după ce jandarmii au folosit spray lacrimogen. Câteva persoane au avut de suferit, necesitând îngrijiri medicale. 

Romii de pe Meșterul Manole, executați silit

Evacuarea a început la ora 8 dimineața pe strada Meșterul Manole nr 2 din municipiul Cluj-Napoca.

Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești Adam Dragos și OSZOCZKI Andras
Către Lingurar Adriana, Ludvig Carol Paul, Valea Ioana Roza, Valea Martin Carol, Lingurar Razvan, Lingurar Sebastian Adrian, Lingurar Lorena Adriana, si Dubovici Paul cu domiciliul în Cluj-Napoca Str Mesterul Manole nr 2 ap 2 jud Cluj

„Prin prezenta vă aducem la cunostinta ca executarea silita in temeiul Sentintei Civile nr 10198/2013, pronunțată de Judecatoria Cluj-Napoca, la data de 28 iunie 2013, in dosarul 27554/211/2012 va avea loc in data de 20 05 2021 ora 8:00 la adresa din Cluj-Napoca str Mesterul Manole nr 2, sens in care va punem in vedere sa ramaneti la domiciliul dumneavoastra, pentru a fi prezent la efectuarea executarii. 

Precizam ca executarea silita se va realiza chiar si in lipsa dumneavoastra cu ajutorul fortei publice”, se arată decizia de executare silita. 

Adriana Ludvig locuiește într-unul din spațiile locative fond de stat și are șase copii. În total, membrii familiei numără 11 persoane. Potrivit acesteia, în urmă cu 3 ani de zile un apartament învecinat a fost evacuat forțat pe același model, dar până în prezent spațiul respectiv a rămas închis, iar Primăria nu a mai făcut nimic cu acel spațiu.

Dacă este evacuată forțat, Adriana Ludvig nu are altă soluție decât să se mute cu toți cei 11 membri ai familiei extinse într-un apartament învecinat, unde locuiește sora acesteia cu alți 9 membri.

În total, într-un singur apartament de 20 mp ar urma să se bulucească 20 de persoane. 

„Da mă duc în Primărie și stau în Primărie!

Cu copii cu tot mă mut acolo.

Să-mi dea și mie o cameră, că e destul de mare clădirea”, a declarat Adriana Ludvig.

„Dosarul în instanță a fost început de Primărie în 2012, sentință judecătorească din 2013, dosar de execuție judecătorească din 2015. Conform Codului Civil Art. 706 se prescrie această sentință de execuție judecătorească se prescrie în 3 ani. 

Deci, dacă domnul executor n-are o nouă sentință, să zicem din 2018-2020, atunci executarea aceasta în sine este ilegală.

Ar trebui să găsească o soluție pentru că aceasta familie, cu persoane cu dizabilitati, cu copii, să nu ajungă în stradă. 

Pentru ca vor deveni persoane fara adapost – asta înseamnă o evacuare forțată!

Îi lași pe oamenii pe care îi scoți din casă, fără adăpost. 

Vă întreb: în timp de pandemie, cu toate problemele economice și de criză prin care trecem, chiar așa în orașul acesta se aruncă oamenii în stradă?

Și nimeni nu zice nimic?!

Nimeni nu cometează nimic?

Ce fel de administrație publică avem?!”, a declarat Eniko Vincze, reprezentant Căși Sociale ACUM!

De altfel, nici executorul judecatoresc, nici reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca de la Direcția Patrimoniu, nici cei de la Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) aflați la fața locului nu au dorit să comenteze evacuarea forțată de pe str Meșterul Manole. 

Până la această oră, Primăria Cluj-Napoca nu a comentat punerea în aplicare a sentinței de veacuare silită:

„Da, știu despre ce este vorba, n-avem încă pentru dumneavoastră un răspuns, dar o să vă trimitem pe mail o informare”, au declarat pentru Ziar de Cluj reprezentanții Biroului de Comunicare din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 

Pentru a forța evacuarea, jandarmii au folosit spray lacrimogen, context în care spiritele s-au încins.

Câteva persoane au avut de suferit.

Oamenii legii împreună cu executorul judecătoresc și reprezentanții Primăriei au plecat după ce au întocmit actele necesare evacuării, fără a o pune în aplicare deocamdată. 

Ulterior, în zonă a fost solicitată o ambulanță. 

 

Adauga comentariu