Din oras

Primaria se pregateste de alegeri si cumpara urne de vot transparente

Primaria Cluj-Napoca se pregateste de alegerile locale, din iunie, si cumpara urne de vot. Conditia impusa de municipalitate este ca acestea sa fie transparente.

Un numar de 358 de urne de vot vor fi achizitionate de Primaria Cluj-Napoca, pentru alegerile locale din luna iunie a acestui an. Pretul estimat este de 135.000 de lei, fara TVA. Potrivit conditiilor impuse in caietul de sarcini, urnele folosite in sectiile de votare din oras trebuie sa fie transparente, la fel ca in imaginile anexate la documentatie. 

Comanda celor 358 de urne de vot se va face doar dupa aprobarea bugetului pentru 2016, arata Primaria Cluj-Napoca. 

“Urnele din material transparent sunt necesare pentru dotarea sectiilor de votare astfel incat sa se asigure conditiile tehnice de transparenta si transluciditate a acestora”, se arata in caietul de sarcini.  

In documentatie, se mai arata ca evacuarea buletinelor se va face pe partea de jos a urnei, printr-un sistem culisant. 

Potrivit reprezentantilor Primariei Cluj-Napoca, aceste urne vor veni in completarea celor deja existente. 

„Avem deja 200 de urne pentru cele 181 de sectii de vot. La alegerile trecute a fost nevoie de o urna pe sectie, insa acum va fi nevoie de trei urne: una pentru primar, una pentru consiliul judetean si alta pentru consiliul local”, a declarat Iulia Persa, sefa biroului mass-media din Primarie.

Alegerile locale din iunie 2016 se vor desfasura dupa reguli noi, astfel ca presedintii de consilii judetene nu vor mai fi alesi prin vot direct, de cetateni. Numirea se va putea face dupa ce candidatul va obtine votul majoritatii largite a consilierilor. Totodata, liderii de CJ-uri vor putea fi revocati cu votul a doua treimi din numarul colegilor.

Totodata, vor fi mai multi candidati datorita legii care permite infiintarea unui partid cu trei membri.

Regulile se modifica si tehnic, in sectiile de votare. Asfel, in fiecare sectie de votare va fi instalat un laptop cu lista alegatorilor, interconectata la o baza de date centrala. In cazul unui vot multiplu, sistemul electronic va genera un mesaj de alertare.

Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, iar cei care vor candida trebuie sa depuna o lista cu semnaturile a minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1.000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti.

Executivul va stabili data alegerilor locale, prin Hotarare de Guvern, cu cel putin 75 de zile inaintea votarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *