Primăria pune la bătaie 800.000 lei pentru ONG-uri. Aproape jumătate din sumă merge către fosta asociație Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană. Este corect?

Exact cum bănuiam noi, cea mai mare sumă alocată pentru ONG-uri, în sesiunea a doua de finanțare din bugetul local, merge către Asociația Centrul Cultural Clujean (fosta asociație Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană, care a promovat candidatura orașului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană). Asociația a solicitat 500.000 lei pentru proiectul „Cultura lucrează” și au fost aprobați 350.000 lei. Îndrăznim să spunem că defunctul ONG Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană ar fi primit mult mai mult, dacă nu chiar suma integrală, dacă Ziar de Cluj nu ar fi insistat cu acest subiect. Aproape jumătate din suma totală alocată pentru asociații și fundații este destinată acestui ONG. Restul banilor este împărțit celorlalți solicitanți. 

Citește și: 

Dedicație pentru fantoma Cluj Capitală Culturală Europeană: jumătate de MILION de lei, din banii clujenilor, pentru „povești cu pești”?

Primăria și CJ Cluj își măresc cotizația de ȘASE ORI și „pompează” sute de mii de euro pentru salariile angajaților ONG-ului Centrul Cultural Clujean (defuncta Asociația „Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană”)

„Bătaie” între 35 de ONG-uri pentru o firimitură de bani de la Primărie. 800.000 lei pentru proiecte de cultură, doar 70.000 lei pentru proiecte sociale

35 de ONG-uri au depus cereri de finanțare. Suma totală solicitată este de 2,1 milioane lei. O parte din asociații au avut punctajul incomplet, așa că solicitările lor au fost respinse. 

Consorțiul Studenților din România, o altă asociație prietenă cu Primăria, a depus cerere pentru două proiecte: Remember Cenaclul Flacăra (150.000 lei) și All Nighter – Maraton de Filme (33.000 lei). Pentru primul proiect a fost aprobată suma de 30.000 lei, iar pentru al doilea a fost respins dosarul. 

Și Asociația Cultural Artistică Hara a solicitat o sumă destul de mare, 150.000 lei, pentru evenimentul 100 pentru România. Asociația trupei cu același nume a cerut de nenumărate ori bani de la Primărie, fie să facă un festival, fie să facă un concert penibil. De fiecare dată i s-a aprobat finanțare, dar nu suma întreagă. Acum, i s-a aprobat 35.000 lei. 

O altă sumă importantă, 214.000 lei, a fost solicitată de Filiala Transilvania a Asociației Române pentru Industria Electronică și de Software. Banii ar urma să fie folosiți pentru proiectul „Cluj-Napoca, oraș al tehnologiei, digitalizării și inovării”. Primăria a aprobat 60.000 lei.

Așadar, vedem că Primăria este mai prietenă cu  Asociația Centrul Cultural Clujean, decât cu prietenii mai vechi. Restul ONG-urilor au primit sume mici cuprinse între 10.000 și 20.000 lei. 

Alocarea fondurilor urmează să fie aprobată într-o ședință de Consiliu Local viitoare. 

Adauga comentariu