Din oras

Primaria promoveaza miscarea si sportul, dar uita sa reamplaseze panourile de baschet furate de doi ani

Primaria Cluj-Napoca promoveaza miscarea si un stil de viata sanatos: a amplasat aparate de fitness in mai toate parcurile, angajatii alearga la crosurile din oras in frunte cu edilul si inaugureaza trasee de plimbare in parc pentru mentinerea sanatatii. Cand vine vorba de intretinerea terenurilor de sport din parcuri municipalitatea devine neglijenta. Cosurile de baschet din parcul din spatele Bibliotecii Judetene nu au fost inlocuite nici dupa doi ani de cand au disparut misterios.

Primaria a investit un sfert de milion de lei pentru un parc care nu mai poate fi folosit in intregime in scopul pentru care a fost realizat. Parcul de pe fosta strada Coastei, acum Nicolae Ivan, este singurul unde locuitorii din cartierul Marasti isi pot duce copiii sa se joace in siguranta. S-au si bucurat in vara anului 2011 cand parcul a fost inaugurat de primarul de atunci Sorin Apostu. Bucuria nu le-a tinut insa mult. Au inceput sa curga sesizarile pentru galagie, in special vizand terenul de baschet. Pana cand intr-o zi au disparut toate cele sase cosuri de baschet. Au trecut mai bine de doi ani de zile, iar Primaria nu s-a grabit sa reamplaseze cosurile de baschet, in ciuda faptului ca “promoveaza” pe toate gardurile sportul si un stil de viata sanatos. Intre timp copiii din parc arunca la cosurile invizibile.

In august 2011 primarul de atunci, Sorin Apostu, sublinia importanta parcului, admitand ca locuitorii din cartierul Marasti nu au alte alternative.

 “Inauguram astazi un parc, un parc pe strada Coastei care va fi folosit atat de locuitorii din Gheorgheni, dar un special de cei din cartierul Marasti, unde in spatele blocurilor nu am reusit sa gasim un petic de teren pentru a face un astfel de parc. Un parc integrat, cu teren de baschet, cu locatii pentru fitness, foisor pentru pensionari, banci, locuri de joaca pentru copii. Un parc care era asteptat, un parc in care exista panou de baschet, deci spatiu pentru jocuri de echipa, dar si spatiu pentru fitness”, a declarat atunci Apostu.

Dar investitia de 255.000 de lei nu poate fi folosita in intregime de clujeni.

“De mai bine de doi ani de zile au fost desfiintate panourile de baschet. Au fost sase, dintre care doua reglabile, prin urmare erau ok si pentru copii. Nu se poate sa dispara numai asa, si nimeni sa nu se sesizeze, sa nu le inlocuiasca. S-a investit degeaba in terenul acela de baschet pentru ca nu poate fi utilizat ca atare”, s-a plans unul dintre locatarii zonei.

Dupa inaugurarea parcului au fost mai multe plangeri adresate Primariei cu privire la zgomotul prea mare de pe terenul de baschet, cerand chiar izolarea fonica a terenului.

“Referitor la izolarea fonica a terenului de baschet amenajat pe strada Coastei sau schimbarea destinatiei acestuia va comunicam ca avem in vedere solicitarea dvs., dar materializarea se va face conditionar de posibilitatile financiare”, se arata intr-un raspuns al Primariei.

“Este un singur vecin care s-a tot plans de galagie, au disparut si bancile dinspre casa lui si cosurile de baschet”, au mai aratat cei care frecventeaza parcul.

Reprezentantii Primariei spun ca nu se pune problema desfiintarii terenului de baschet, pur si simplu, timp de doi ani nu au avut cu ce sa inlocuiasca cele sase panouri de baschet lipsa.

“La un moment dat au disparut, politia a incercat sa identifice autorii, nu avem informatii ca i-ar fi gasit. Nu le-am inlocuit pentru ca nu aveam materiale necesare, exista acum o licitatie in curs, ofertele se deschid in 4 septembrie. Avem un inventar cu ce trebuie inlocuit in parcurile publice si cand se va finaliza licitatia pentru materiale, inclusiv pentru panouri de baschet vom putea incepe sa le inlocuim”, a subliniat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei.

Este vorba de licitatia de doua milioane de euro pentru achizitia de aparate de joaca. In urma licitatiei se va incheia un acord cadru pe o perioada de patru ani. De intretinerea locurilor de joaca se ocupa societatea Dupex, cea cu care anul trecut municipalitatea a incheiat un contract valabil pe doi ani, in valoare de aproximativ 500.000 de euro.

Clujul cu 500 de panouri de baschet

Necesitatea existentei panourilor de baschet in cartiere a fost subliniata chiar si in Strategia de Dezvoltare a Municipiului.  Clujul ar putea fi un oras unde stilul de viata sanatos, miscarea si sportul ar fi elemente cheie in viata cetatenilor sai, daca administratia locala ar implementa programele propuse de grupul de lucru “sport si comunitate” din cadrul Strategiei de Dezvoltare.

Printre altele echipa propune amplasarea a 500 de panouri de baschet in parcurile si locurile de joaca din oras, dupa model francez. La ora actuala sunt aproximativ 50 de panouri in tot orasul.

“Copiii, iubitorii baschetului in general, nu au nevoie de standarde internationale pentru a-si satisface nevoia de sport. Ei au nevoie de conditii minimale, dar de spatii cochete, placute unde sa-si  poata exersa aceasta pasiune. Odata identificate, apoi dotate, aceste spatii vor constitui adevarate oaze de practicare a sportului. In acelasi timp, o simpla vizita itineranta a specialistilor in baschet prin aceste locuri va putea da startul unor alte idei ce tin de selectie sau de organizarea de competitii (de genul campionatelor inter-cartiere)”, se arata in Strategie.

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *