Primăria pregătește majorări pentru taxele și impozitele locale din 2020. Clujeni, căutați-vă prin buzunare

Noul an nu vine doar cu alegeri locale, ci mai întâi cu scumpiri și majorări ale taxelor și impozitelor locale. Primăria Cluj-Napoca pregătește terenul pentru a aduna mai mulți bani la bugetul local. Clujenii sunt sfătuiți să se caute bine prin buzunare sau să-și pună niscaiva sume deoparte încă de pe acum. 

Astfel o serie de taxe și impozite vor fi majorate: 

„Începând cu 1 ianuarie 2020, se stabilesc nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și texele locale și alte taxe asimilate acestora, precum și amenzi”, se arată în proiectul de hotărâre semnat de secretarul primăriei.

Pentru diverse domenii de activitate, precum și pentru o serie de acte, taxele vor fi majorate.

Acestea cuprind: Direcția Generală de Urbanism, Direcția Patrimoniul Municipiului și Evidența Proprietății, Direcția de Evidență a Persoanelor, Serviciul Stare Civilă, Serviciul Revendicări Fond Funciar etc.

Rămân valabile bonificațiile pentru cei care-și vor achita impozitele până la data de 31 martie, în valoare de 10%, în cazul impozitului pe clădiri, impozitului pe teren, impozitului pe mijloacele de transport.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2020, se aprobă majorarea impozitelor pe clădiri și a impozitului pe teren cu 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan. 

Oricum, noile tarife pentru anul 2020 vor fi majorate.

Potrivit dispozițiilor articolului 129 alin. 4 lit.c) din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ: „consiliul local stabilește și aprobă impozitele și taxele locale în condițiile legii”. 

Resursele financiare constituite din impozitele și taxele locale se utilizează pentru cheltuielile publice a căror finanțare se asigură din bugetele locale. 

„În temeiul prevederilor art 136 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, îmi exprim inițiativa de promovare a proiectului de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2020”, semnează Emil Boc.

Despre ce este vorba mai exact?

Sunt stabilite noi limite minime/maxime pentru amenzi

impozitele pe teren

taxe administrate de Direcția Urbanism

taxe administrate de Direcția Patrimoniu și Evidența Proprietății

taxe Evidența Persoanelor Stare Civilă

taxe Fond Funciar Registru Agricol


Deocamdată, noile tarife privind impozitele și taxele locale, se află în dezbatere publică în perioada 29 octombrie – 13 noiembrie 2019.

 

 

 

 

sursa foto: viatalibera.ro

Adauga comentariu