Primaria poate da bani de urgenta doar Federatiei Share. Elevii care fac performanta la concursuri internationale sunt ignorati

Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Municipalitatea clujeana nu are nicio retinere in a face exceptii de la regulamentul de finantare a ONG-urilor si in a  acorda fonduri nerambursabile in regim de urgenta in unele situatii, dar se tine cu dintii de litera legii atunci cand vine vorba de alte cazuri. Un grup de elevi de la Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” au sansa sa participe la un concurs de robotica in Olanda in luna decembrie, dupa ce au parcurs cu succes mai multe etape de selectie. Conducerea scolii a solicitat sprijin financiar Primariei Cluj-Napoca, dar a fost refuzata, pe motiv ca trebuia sa depuna cererea in primavara. Cu toate acestea, reprezentantii municipalitatii nu au avut nicio problema sa acorde in luna august a anului trecut, dintr-un fond de urgenta constituit cu o luna mai devreme, 200.000 de lei Federatiei Share pentru un concert de Revelion.

Echipa I-Robot din Romania, compusa din elevi de clasa a VII-a a Liceului “Nicolae Balcescu”, s-a calificat in marea finala a concursului organizat de Agentia Spatiala Europeana, adresat tuturor liceelor din Europa.

“Provocarea pentru elevi a fost aceea de a proiecta si realiza un robt care ar putea muta o incarcatura de la un capat al Statiei Spatiale Internationale la altul. Trei echipe de finalisti au fost selectate pentru trei categorii de varsta. Numele echipei Liceului Teoretic “Nicolae Balcescu” este I-Robot si este printre cei trei finalisti la categoria de varsta 11-13 ani”, arata conducerea liceului.

Pentru a putea participa la finala din 17-18 decembrie cei cinci elevi au nevoie de 6.000 de euro. Jumatate din suma reprezinta costurile proiectului, iar conducerea scolii a facut rost de finantare. Pentru cei 3.000 de euro necesari pentru costurile calatoriei in Olanda si pentru cazare, conducerea scolii s-a adresat Primariei Cluj-Napoca.

“Pentru a putea sa participam la finala concursului, va rugam sa ne sprijiniti si sa va aduceti contributia la succesul acestui eveniment prin care imaginea judetului Cluj si a scolii romanesti va avea de castigat. Pentru ca acest eveniment sa se desfasoare la cote de exigenta specifice unor standarde internationale va rugam sa ne sprijiniti cu suma de 3.000 de euro necesara pentru deplasarea in Olanda, precum si pentru cazarea si masa elevilor si a profesorilor insotitori”, se arata in cerere.

Ceea ce au primit din partea Primariei a fost un refuz categoric.

“Subliniem ca, potrivit anuntului postat pe site-ul Primariei Cluj-Napoca si in Monitorul Oficial, proiectele trebuiau depuse in perioada 10 martie – 9 mai 2015. In prezent fondurile alocate domeniului invatamantului preuniversitar si activitatilor cultural-educative pentru anul in curs sunt epuizate”, se arata in raspunsul Primariei.

Scoala nu putea sa depuna cerere de finantare mai devreme, pentru ca abia la mijlocul lunii septembrie s-au anuntat finalistii.

Reamintim ca acceasi municipalitate nu a avut nicio retinere anul trecut in a acorda, nu 3.000 de euro, cat cer elevii de la Balcescu, ci 44.000 de euro in regim de urgenta Federatiei Share pentru concertul The Asteroids Galaxy Tour de Revelion.

In 31 iulie 2014, consilierii locali au votat constituirea unui fond de urgenta de 350.000 de lei pentru finantari nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general. O luna mai tarziu se vota alocarea a 200.000 de lei din acest fond Federatiei Share pentru  “pentru evenimentul de deschidere a Cluj Capitala Europeana a Tineretului 2015 din noaptea de Revelion”.

Din banii astia cei de la Share au organizat un concert de cateva zeci de minute in Noaptea dintre Ani in Piata Unirii, dupa care primarul Emil Boc a fredonat o melodie de la Avicii, anuntand asfel capul de afis al festivalului Untold.

Elevii de la Balcescu au nevoie in continuare de sprijin financiar pentru a putea participa la finala prestigiosului concurs.

Adauga comentariu