Din oras

Primaria pierde procese de milioane de lei din cauza incompetentei, dar se lupta pana la sange pentru cativa zeci de lei

Primaria Cluj-Napoca se judeca in aproape 500 de dosare, fiind buna de plata a zeci de milioane de euro, cheltuieli de judecata si despagubiri. Valoarea despagubirilor cerute de partile cu care se judeca municipalitatea este cuantificata la cateva zeci de milioane de euro, la care se adauga si alte pretentii, necuantificate pana la finalizarea proceselor. Unii consilieri locali acuza chiar municipalitatea ca pierde unele procese intentionat, pentru ca intarzie cu acte care i-ar fi venit in ajutor, dar primaria se apara si spune ca  are sute de procese pe rol, iar angajatii directiei juridice sunt putini; in consecinta, se stabilesc procesele care au o valoare mai importanta pentru institutie. Cu toate acestea, juristii primariei au timp sa se judece nu o data, ci de doua ori pentru o simpla amenda de parcare.

“Oficiul juridic are un numar de inspectori si cateva mii de cauze. Sunt anumite termene la care acestia aleg sa mearga, cand se intampla sa fie procese simultan, si aleg sa sacrifice alte infatisari”, declara, in urma cu trei luni, pentru Ziar de Cluj, Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Pe atunci, Primaria tocmai pierduse procesul cu asocieriea JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA, municipalitatea fiind obligata la plata unor despagubiri in valoare de 2.650.600,45 de lei. Juristii primariei nu au reusit sa depuna intampinarile la timp pentru a fi luate in calcul in proces.

Cu toate acestea, Primaria are timp sa se judece nu o data, ci de doua ori cu un clujean care a parcat, spun politistii locali, ilegal, pe o strada din Manastur. Dupa ce omul a atacat in instanta amenda primita, motivand ca in cartier nu exista nici macar un loc de parcare fara abonament, si a castigat, juristii primariei au luat lupta si mai in serios. Au facut apel, nemultumiti de decizia instantei Judecatoriei Cluj-Napoca, prin care amenda era preschimbata in avertisment.

„Angajatii Primariei demonstreaza, prin astfel de actiuni, ca au prea mult timp liber si ca, in loc sa-si canalizeze energiile in scopuri pozitive, ii „vaneaza” pe cei pe care ar trebui sa-i reprezinte. Credeam, atunci cand am fost amendat, intr-un cartier in care nu exista locuri de parcare in afara de cele destinate exclusiv abonatilor, ca asta e culmea, dar vad ca functionarii platiti din bani publici se incapataneaza sa-mi demonstreze contrariul”, a declarat Mihai B.R.

Procese pe banda rulanta

Printre cele mai importante procese ale municipalitatii, care merita, intr-adevar, atentie, se numara cele care vizeaza proiectul cartierului  Lomb si cartierul Tineretului, transformat in proiect de realizare a unui parc fotovoltaic.

Primaria are pe rol doua procese cu firma Impact, cea care s-a angajat sa construiasca un cartier de locuinte in zona Lomb. Primul este cu Impact Developer & Contractor SA, proces in care Impact SA, fostul asociat al administratiei clujene in Proiectul Lomb, cere rezilierea contractului de asociere dintre cele doua parti si daune de 61 de milioane lei pentru nerealizarea conditiilor impuse de contractul initial si  profitul nerealizat din asocierea cu Primaria.

Un alt proces este intre Clearline Development & Management SRL (fosta SC Lomb SA) si Primaria Municipiului Cluj Napoca, proces in care Impact SA, care detine Clearline, cere daune de 17 milioane lei.

In procesul privind proiectul cartierul Tineretului-Parc Fotovoltaic, municipalitatea incearca sa salveze 100 de hectare de teren cu care a intrat in asociere pentru ridicarea unui cartier de locuinte.

Portughezii de la Cogedir cer 1,6 milioane de euro

Dupa ce societatea portugheza Cogedir Gestao de Projectos SA si-a redobandit in instanta calitatea de concesionara a terenului de 6.000 de metri patrati din Piata Mihai Viteazu, revendicarile portughezilor au crescut.

Potrivit informarii intocmite de juristii Primariei, reprezentantii Cogedir cer modificarea Contractului de concesiune semnat in 2009, astfel incat societatea sa primeasca 1,6 milioane de euro sau inca un teren pe care sa poata construi inca 200 de locuri de parcare. De asemenea acestia mai vor sa construiasca parkingul subteran din Piata Mihai Viteazu, dar cu 329 de locuri in loc 531 si sa primeasca lunar 7.800 de euro de la municipalitate, in total ajungandu-se la 480.000 de euro, drept despagubiri pemtru studiul realizat si pentru intarzierea inceperii executarii contractului. Mai mult, portughezii cer alte 5 milioane de euro despagubiri pentru prejudiciul pe care l-au suferit din cauza incetarii contractului de concesiune din culpa municipalitatii.

Anul trecut, Primaria Cluj-Napoca se judeca in peste 640 de dosare, in care i se pretindeau despagubiri si cheltuieli de judecata de peste 70 de milioane de euro, la care se mai adauga alte pretentii inca necuantificate.

sursa foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *