Primaria nu investeste suficient in tinerii sportivi clujeni. Pentru 2016 a fost promis un buget de 6,5 milioane de lei

Sportivii clujeni sunt premiati la campionatele nationale din alte orase, dar ignorati de Primaria orasului lor. Un astfel de caz este si situatia sportivilor Marc Fodorean, Bobos Alexandra si Tot Renata, care au participat la Campionatul National de Judo din acest an, obtinand medaliile de bronz la categoriile lor. Parintii sunt nemultumiti de lipsa de sustinere a Primariei si spera ca sportivii sa aiba mai multa recunoastere in cadrul Galei de Excelenta "10 pentru Cluj – Juniorii Clujului, Sperantele Cetatii". De asemenea, si noul director al Directiei judetene pentru Sport si Tineret, Ovidiu Chifor, considera ca Primaria nu prevede suficenti bani pentru sustinerea sportului clujean. Anul urmator, insa, Primaria promite ca va aloca un buget de 6,5 milioane de lei pentru cluburile sportive.

Sursa Foto: acicluj.com

Parintii sunt nemultumiti de faptul ca Primaria nu sprijina financiar tinerii sportivi clujeni, in special pe cei care participa la concursuri si sunt medaliati. Intr-o astfel de situatie, se afla si Tot Renata, Bobos Alexandra si Marc Fodorean, practicanti de judo care au participat in acest an la Campionatul National de Judo si au primit la categoriile lor de varsta medalii de bronz. Acesti sportivi reprezinta Palatul Copiilor din Cluj, fiind antrenati de Loredana Popovici. In ciuda faptului ca unul dintre parintii acestor copii a sesizat Primaria cu privire la posibile burse pentru acestia, raspunsul pe care l-a primit a fost unul negativ. Primaria nu acorda burse de performanta daca in situatia in care competitiile sportive nu se afla sub egida MECTS.

In data de 3 noiembrie, Fodorean Ioan a scris pe domnuleprimar.ro: 

"Sportivii de la Palatul Copiilor din Cluj ( aflat in subordinea MECTS) , antrenati de profesor Loredana Popovici au participat la Finala Campionatului National de Judo , unde au cucerit medaliile de bronz la categoriile lor, astfel: 
- Tot Renata U12 Arad
- Bobos Alexandra U12 Arad
- Fodorean Marc U11 Tg Mures

Am cerut Primariei din Cluj-Napoca recunoasterea acestor merite prin burse de performante pentru acesti copii (prin adresa 290892 din 04.08.2015) la care am primit raspuns ca nu pot beneficia de burse deoarece competitia nu a fost organizata de MECTS .
Nu intelegem de ce in HCL 83/2015 recompensati doar performantele obtinute in cadrul MECTS. Anexam raspunsul Primariei.
Revenim cu rugamintea de a gasi o cale de a recompensa performantele acestor sportivi. Recompensarea lor ar fi un stimulent in a continua si imbunatati performanta. Se apropie editia a VII -a a Galei de Excelenta "10 pentru Cluj Juniorii Clujului, sperantele Cetatii".
Avem speranta ca nu veti ignora munca acestor copii care pe langa rezultatele bune la sport , au rezultate "Foarte Bune" la invatatura si nota la purtare FB. Va multumim !".

Cu privire la sportivii care beneficiaza de sponsorizarea Primariei, reprezentantii acesteia explica faptul ca bugetul este acordat in baza unor legi. Din pacate, spun acestia, nu pot sa sprijine toate structurile sportive, deoarece la nivelul orasului figureaza foarte multe. 

"Finantarea tuturor structurilor sportive se face in baza unor legi, cum e legea 69/2000, legea 350/2005 si H.G 1447/2007. Exista o perioada, de regula luna ianuarie, in care toate structurile sportive pot sa-si depuna proiecte si cereri de finantare, urmand ca in prima jumatate a anului, de obicei pana in luna martie, sa se si voteze in Consiliul Local alocarea de sume. Din pacate, nu putem sa sustinem toate structurile sportive din municipiu, fiind foarte multe", informeaza reprezentantii Primariei.

Mai mult, daca parintii doresc sa-si inscrie copiii la Gala de Excelenta "10 pentru Cluj – Juniorii Clujului, sperantele Cetatii", Primaria ii asigura ca au sanse, intrucat in contextul acesta nu se mai tine cont de organizatorii concursurilor.

"In cadrul "Galei 10 pentru Cluj", acolo se poate, daca se vor inscrie. Daca nu ma insel, mai este inca timp pana la finalul lunii. Acolo e important doar sa se inscrie", au adaugat reprezentantii Primariei.

Mai mult, directorul Directiei judetene pentru Tineret si Sport, Ovidiu Chifor, fost consilier local, informeaza ca nu i-au fost solicitate astfel de demersuri pentru obtinerea de sponsorizari. Daca parintii ar fi cerut aceste lucruri din timp, spune el, probabil ar fi avut sanse de reusita.

"Trebuie prevazuti in buget banii pentru astfel de premieri. Parintii trebuie sa faca demersurile necesare la Primaria Cluj-Napoca, dar, din cate stiu eu, sa stiti ca tinerii sportivi nu prea au parte de sprijin. In general, tinerii sportivi, poate chiar varfurile au parte de acest suport. Nu mi s-a solicitat pana acum de catre nimeni sa fac un demers in acest sens, daca mi se solicita, faceam demersurile necesare, dar nu mi s-a solicitat inca de catre nimeni. Probabil ca in urma unui astfel de demers, ei ar fi avut sanse de izbanda asa cum am reusit sa marim bugetul pentru sport", informeaza Ovidiu Chifor.

Desi nu au existat astfel de solicitari din partea parintilor, fostul consilier considera ca Primaria nu investeste suficient in cluburile sportive clujene. In 2012, bugetul alocat pentru acestea era de 1,8 milioane de lei, explica el, iar in prezent este de 4,5 milioane de lei, suma pe care Ovidiu Chifor o catalogheaza ca fiind mica in comparatie cu celelalte orase.

"Cand am ajuns consilier local erau alocati pentru sport 1,8 milioane si s-a ajuns la 4,5 milioane pe an acum. Deci, un milion de euro e atribuit din bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru sportul de performanta. E o suma foarte mica in comparatie cu alte orase. Daca ne comparam cu alte orase, ca numar de sportivi legitimati suntem numarul doi dupa Bucuresti, mi se pare o suma foarte mica. Avand in vedere ca alte orase mult mai mici decat noi aloca o suma mai mare din bugetele locale", este de parere directorul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret.

Suma ideala pe care Primaria ar trebui sa o aloce anual cluburilor sportive este de 6,5 milioane de lei, spune Ovidiu Chifor. Cu toate ca au existat cereri in acest sens, raspunsul primarului a fost ca prefera ca in 2015 sa investeasca in cultura, intrucat e anul Cluj Capitala Europeana a Tineretului. Primarul a promis, insa, ca in 2016 sa investeasca o suma mai mare pentru aceste cluburi.

"O suma potrivita, pe care cluburile sportive din municipiul Cluj-Napoca au cerut-o, dar nu anul acesta, pentru ca anul asta nu si-au mai racit gura degeaba, este de 6,5 milioane. In 2014 au cerut suma de 6,5 milioane de lei si nu li s-a dat. Demersurile necesare pentru obtinerea acestei sume au fost facute doi ani la rand. Ceea ce am putut sa fac eu, de cand am venit in 2012, a fost sa urc suma de la 1,8 milioae de lei la 4,5 milioane de lei. Am cerut si in acest an 6,5 milioane, exact cum au cerut cluburile atunci. Ei au depus proiecte de finantare, dar, din pacate doar atat s-a putut anul acesta, cu promisiunea ca la anul suma ceruta se va putea atinge. Anul acesta Clujul a fost Capitala Europeana a Tineretului si primarul ne spunea ca directioneaza banii mai mult spre cultura. Eu spunand ca si sportul ar trebui sa faca parte din planul asta ca si Capitala Culturala Europeana a Tineretului. Din pacate, am fost o voce singulara in Consiliul Local si nu prea am avut deschidere nici la colegii consilieri locali, dar sa speram", a incheiat Ovidiu Chifor. 

Sursa Foto: ziarulclujean.ro

Cei interesati se pot inscrie pana in 20 noiembrie la Gala de Excelenta "10 pentru Cluj-Juniorii Clujului, Sperantele Cetatii". Perioada de jurizare va avea loc in perioada 23 noiembrie-27 noiembrie 2015, urmand premierea sa abia loc in data de 15 decembrie 2015, la Casa de Cultura a Studentilor, de la ora 16. 

Adauga comentariu