Primăria mai vine cu o dumă despre mega proiectul Centrului Cultural Transilvania. „A invocat” investitorii privații să facă un hotel de 4 stele pe bulevardul 21 Decembrie 1989

După 14 ani de promisiuni referitoare la construirea Centrului Cultural Transilvania, Primăria Cluj-Napoca începe să „cânte” pentru a „n”-a oară variațiuni pe aceeași temă. Nu poate să treacă niciun an fără noi vorbe și tentative eșuate. De data aceasta, Primăria a lansat licitație pentru concesionarea lucrărilor pentru realizarea și exploatarea unor imobile cu funcțiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106. Aceasta înseamnă că Primăria va concesiona un teren de 1500 mp, de pe locul fostei cazarme militare, unde se va ridica atât sediul pentru Filarmonică cât și o clădire de birouri sau un hotel. Această investiție se va face din bani privați. Primăria are în plan să încheie un parteneriat cu un investitor privat.

Concesionarea terenului se va face pentru o perioadă de 40 de ani, valoarea totală estimată fiind între 349.985.052 lei (aproape 76 milioane euro) şi 1.425.513.366 lei (310 milioane euro).

„Ofertanții pot opta fie pentru o investiție cu destinația hotel de minim 200 camere, clasificare turistică 4 stele conform SF, fie pot opta pentru clădire de birouri și servicii conexe, minim clasa A, cu respectarea cerințelor din caietul de sarcini”, se arată în anunțul postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. 

Deocamdată pe terenul de pe 21 Decembrie 1989 unde trebuia să fie Centrul Cultural Transilvania se află o parcare cu 229 de locuri, înființată în 2016. 
Ideea construirii unui sediu pentru Filarmonică datează din 2004, pe vremea când președinte de Consiliu Județean era Grațian Șerban. Atunci se dorea realizarea unui sediu în Parcul Central, dar ulterior s-a renunțat la proiect. În 2010 Primăria a readus în atenție ideea, dar cu altă locație: bulevardul 21 Decembrie 1989. Din 2010 și până în prezent, în afara de concursul de idei și adjudecarea proiectului, nu s-a mai întâmplat aproape nimic. 

În 2011, primarul de atunci, Sorin Apostu declara că în 2015, Centrul Cultural Transilvania va fi funcțional. La acel moment a fos încheiat chiar un contract de proiectare în valoare de 2,1 milioane de lei. 

Din 2014 Emil Boc susținea că are investitori interesaţi de acest proiect. În bugetul pe 2014, primarul a alocat din nou finanţare pentru plata proiectării Centrului Cultural Transilvania.

În planul de investiții pe 2015 al Primăriei Cluj-Napoca, aproape 2 milioane de euro au fost puse la îndemâna investiției promise pe numele ei “Centrului Cultural Transilvania” – care conține, firește, și sediul Academiei de Muzică, și pe cel al Filarmonicii.

La finalul anului 2017, presa ”de casă” a primăriei lui Boc anunța că pe terenul de pe Bdul 21 Decembrie 1989, va fi realizat un Centru European de Artă Contemporană.

Adauga comentariu