Din oras

Primaria lungeste “amiabil” de cinci ani discutia cu deschiderea Muzeului de Speologie

Muzeul de Speologie, unic in Romania, a fost inchis in mai 2010, dupa ce unul dintre vecini a blocat accesul pe motiv ca imobilul pe unde se face intrarea este atat de degradat incat pune in pericol siguranta vizitatorilor. De cinci ani municipalitatea clujeana nu a fost in stare sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea conflictului si redeschiderea muzeului. Chiar si dupa ce Consiliul Civic Local a atras atentia in noiembrie anul trecut ca Primaria nu a fost in stare sa sesizeze instanta in aceasta problema, reprezentantii institutiei continua cu acelasi discurs de cale amiabila care nu a dat roade in ultimii ani.

Vasile Szasz, vecinul Muzeului de Speologie, este proprietarul gangului prin care se facea accesul in institutia de cultura unica in Romania. In 2010 batranul a decis sa inchida poarta pentru ca, spunea el, nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru eventualele accidente. De atunci Muzeul, o atractie turistica deosebita, sta inchis si nimeni nu s-a gandit sa reloce exponatele sau sa gaseasca o solutie eficienta pentru accesul in cladire.

“Cautam o cale amiabila de a rezolva problema accesului”, au declarat reprezentantii Biroului Mass-Media al Primariei.

In sedinta din noiembrie a Consiliului Civic Local membrii acestuia au atras atentia asupra incompetentei Primariei in aceasta problema. Arhitectul Ionel Vitoc a considerat ca “este nevoie pe de o parte de urgentarea actiunilor necesare pentru recastigarea dreptului de acces in muzeu, iar pe de alta parte trebuie inoculat in mediul academic si in cadrul autoritatilor locale faptul ca este nevoie de un muzeu modern, cu accent asupra a ceea ce a fost prima organizatie de speologie din lume, muzeu care poate deveni un atu in competitia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana si un obiectiv demn de vizitat in cadrul evenimentelor Capitalei Europene al Tineretului din 2015”.

Mai mult decat atat din referatul intocmit de profesorul Pompiliu Manea, reiese ca “actiunea judecatoreasca (a Primariei – n.red.) pentru dreptul de servitute nu a inceput nici dupa trei ani, deoarece Directia de Patrimoniu, directie condusa de dna Iulia Ardeus, nici pana la aceasta data nu a intocmit referatul cu datele concrete pentru dreptul de servitute (intrare, traseu, orele de acces etc.)”.

Nu la fel de blazati au fost juristii Primariei in alte actiuni, precum contestarea amplasarii placutelor bilingve la intrarea in oras, sau in cazul unor procese fara miza precum amenzile de parcare.

“Suntem obligati cu totii ca in memoria marelui savant Emil Racovita sa depunem toate eforturile pentru redeschiderea Muzeului de Speologie din Cluj-Napoca”, a conchis profesorul.

Muzeul a fost infiintat in 1998 si este singurul din Romania dedicat stiintei pesterii. Colectia care poarta numele savantului include un caiet de notite din perioada in care acesta era student la Universitatea Sorbona din Paris, microscopul „Zeiss” si aparatul „Linhof” folosite in expeditia antarctica „Belgica” si diapozitivele si proiectorul pe care le folosea la cursurile de biologie generala de la Facultatea de stiinte din Cluj. Tot aici se mai gasesc desenele cu care si-a ilustrat lucrarile stiintifice, obiecte personale si de birou. Imobilul in care functioneaza muzeul este fosta inchisoare a orasului medieval Cluj (in secolele XIV-XIX), un monument istoric de interes national care dateaza din anul 1376.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *