Justitie

Primăria lui Boc acordă locuințe sociale numai după ce este forțată de instanțe

Primăria Cluj-Napoca a fost obligată de instanțele clujene să acorde de urgență o locuință de necesitate după ce a pierdut un proces în acest sens, din cauza criteriilor discriminatorii ce au dus la depunctarea unei familii pe lista de priorități a anului 2017. 

Printr-o hotărâre aflată în dezbatere la următoarea ședință de Consiliu local, este supusă la vot completarea anexei unei hotărâri din 2013 aprobarea fondului locuințelor de necesitate, precum și ca urmare a Sentinței civile nr 1434/2019 și Decizia civilă nr 1517/2019, pronunțată în Dosarul 2446/117/2017.

Astfel, Primăria lui Boc este obligată să pună la dispoziția unei familii rămase fără locuință și neglijată de administrație de peste 2 ani de zile, un spațiu cu o suprafață utilă de 37.89 mp, cu structură formată din 1 cameră, 1 bucătărie, 1 hol, 1 baie, pe strada Timișului nr 79. 

Concret, proiectul de hotărâre este motivat prin Sentința civilă din Dosarul 2446/117/2017 de Tribunalul Cluj, care constată nejustificat refuzul pârâților Consiliul Local și Primaria Cluj-Napoca de a soluționa cererea reclamanților din 23 11 2016 și obligă pârârții la acordarea unui ajutor bănesc de urgență.

„Obligă Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca să emită o hotărâre prin care să declare drept locuință de necesitate o locuință liberă aflată în fondul de locuințe sociale al municipiului Cluj-Napoca, și să fie închiriată locuința respectivă, de urgență, reclamanților”, se arată în documentul citat.

În plus, instanța a anulat parțial și HCL 647/2016 și HCL 65/2013 în privința punctajului acordat reclamanților și poziția acestora pe lista de priorități pentru anul 2017.

Astfel, Primăria trebuie să reevalueze punctajul acordat acestei familii în privința dobândirii unei locuințe, să ia în calcul toate documentele depuse în acest sens de reclamanți, acte ce au fost neglijate până la decizia instanței clujene.

În prezent, familia care a fost nevoită de autoritățile clujene să apeleze la instanțele de judecată pentru a intra în posesia unei locuințe – în speță Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca – compusă din două persoane adulte cu handiocap și trei minori, unul dintre aceștia născut pe parcursul derulării procesului, locuiește în condiții extrem de precare și periculoase pentru sănătatea acestora. 

În toată această încurcătură instrumentată de administrația locală, Comisia mixtă de repartizare a locuințelor fond de stat a constatat că nu este disponibilă nici o locuință în fondul de locuințe de necesitate și a decis suplimentarea acestuia cu un imobil din fondul de locuințe sociale. 

CITEȘTE ȘI: Primăria pierde un proces în cazul locuințelor sociale: „Întrerupe o practică ilegală și îndelungată a autorităților locale din Cluj-Napoca”

Din păcate, administrația Boc pare doar să mimeze preocuparea pentru cauzele sociale. În fond, Primăria acordă locuințe sociale numai după ani întregi în care târăște cetățenii prin instanțele de judecată. Sute de cereri de locuințe sociale sunt depuse anual la Primăria Cluj-Napoca, dar foarte puține persoane reușesc să prindă un apartament. În plus, anumite criterii impuse de autorități sunt discriminatorii pentru solicitanți.

Pe lângă faptul că persoanelor nevoiașe le este extrem de greu să prindă o locuință socială, criteriile sunt discriminatorii. În ședințele de Consiliu Local s-au prezentat de nenumărate ori cetățeni de la Pata Rât care aveau nevoie de o astfel de locuință, dar nu s-au încadrat din cauză că nu au studii.

Fundația Desire, care apără drepturile cetățenilor de etnie romă, a câștigat un proces cu Primăria Cluj-Napoca referitor la condițiile discriminatorii la atribuirea de locuințe sociale. Cu toate acestea, cererile continuă și în acest an să fie evaluate pe baza unui sistem de criterii despre care deja trei autorități au stabilit că sunt ilegale și discriminatorii: Tribunalul Cluj, Curtea de Apel Cluj și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Ziar de Cluj a scris despre numeroasele cazuri de evacuări din locuințe retrocedate foștilor proprietari, în urma cărora zeci de persoane au rămas pe drumuri. De asemenea, am semnalat și cazurile persoanelor care așteaptă degeaba și 10-15 ani pentru o locuință socială.

CITEȘTE ȘIAutoritățile clujene, acționate în judecată de 50 de familii din Pata Rât pentru condițiile inumane: „Trebuie aduse în fața legii și făcute răspunzătoare!”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *