Din oras

Primăria “îngroapă” gunoaiele clujenilor, cu puţin peste un milion de euro

O singura firmă a dat curs iniţiativei Primăriei Cluj-Napoca privind procedura de achiziţie “Amplasare platforme subterane pentru colectarea deseurilor menajere in municipiul Cluj-Napoca” şi a depus oferta, care s-a dovedit a fi chiar oferta câştigătoare. Pentru puţin peste un milion de euro, resturile menajere ale clujenilor vor fi colectate în containere subterane.

Primăria Cluj-Napoca a încheiat la începutul acestei luni cu firma orădeană  Euriteh SRL un acord cadru în valoare de 4,759,274 RON pentru amplasarea pe raza municipiului Cluj-Napoca a 100 de platforme subterane. Acordul are o perioadă de valabilitate de 18 luni iar potrivit reprezentanţilor administraţiei locale până la sfârşitul acestui an vor fi amplaste aproape jumătate din pubelele subterane, pentru 9 dintre acestea fiind deja emise certificate de urbanism. 

“Urmează să înceapă lucrările la primele 40 de puncte care vor fi îngropate anul acesta la Cluj-Napoca. Într-o primă fază avem 9 astfel de puncte care au deja emise certificatele de urbanism şi urmează să se realizeze lucrările”, au declarat reprezentanţii primăriei. 

Primul punct de colectare subterană a deşeurilor a fost realizat în cartierul Zorilor la începutul lunii iunie 2016 pe cheltuiala firmei de salubritate Rosal, cea care operează în zonă. Sistemul de colectare cuprinde 3 containere pentru fracție uscată – sticlă, PET, plastic, hârtie, carton – și 1 container pentru fracție umedă – deșeuri menajere.

În timp ce primarul Emi Boc declara, anul trecut, că la Cluj această iniţiativă este un sistem „pilot”, în alte oraşe din ţară este implementat integral de mai bine de 2 ani. 

“Acest sistem face parte dintr-un program pilot de amplasare de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, inițiat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. În perioada următoare vor fi amenajate alte două astfel de platforme subterane în puncte gospodărești din cartierele Mănăștur și Grigorescu. Este un sistem modern, colectarea deșeurilor este silențioasă, discretă și permite menținerea curățeniei la punctele gospodărești. Cetățenii vor scăpa astfel nu doar de imaginea vechilor ghene de gunoi, ci în special de mirosurile neplăcute”, a afirmat Emil Boc în iunie 2016.

Euriteh SRL, societate  înfiinţată  în 2005, a proiectat și executat sute de platforme subterane de colectare a deșeurilor municipale în toată România (pentru municipalități și firme de salubritate). Contractul cadru încheiat cu primăria Cluj-Napoca va aduce societăţii orădene un venit de peste un milion de euro. 
   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *