Primaria inchide ochii la "Ghetoul Stephenson"

Locuitorii strazii Stephenson, situata la o distanta de nici zece minute de mers pe jos de la Gara Cluj-Napoca sunt terorizati de ani buni de o colonie de tigani. Acestia au ocupat o camera a unui imobil ce sta sa cada, iar in curtea casei au ridicat cocioabe de lemn. Nu au toalete sau apa curenta, isi spala hainele in Somes, iar incalzirea o fac pe lemne. Toate acestea in orasul de cinci stele Cluj-Napoca.

Strada Stephenson este situata la doar zece minute de mers pe jos de Gara Cluj-Napoca. Desi are doar 300 de metri, administratia locala nu a fost capabila sa o asfalteze de peste 20 de ani, iar locuitorii sunt revoltati pentru faptul ca isi strica masinile in numeroasele gropi ce s-au format pe strada. Problema locuitorilor nu se opreste doar la nivelul strazii acestia fiind nevoiti sa suporte si o colonie formata din peste 120 de tigani. Fara apa curenta, fara incalzire, familiile de tigani terorizeaza vecinii prin atitudine, galagie si scandaluri repetate.

Cu putin inainte de intersectia strazilor Oasului cu strada Garii exista o alee de doar 300 de metri. Ca sa ajungi acolo ai nevoie de cizme de cauciuc si multa atentie. Capacele gurilor de canal din zona au fost de mult furate, iar cei neinitiati risca sa se accidenteze. Mizeria aruncata pe langa gardurile imobilelor din zona te atentioneaza ca te apropii de "Ghetoul Stephenson". 

Mizerie de nedescris pe strada Stephenson. Masinile te stropesc din cap pana in picioare din cauza gropilor de pe strada. Nu exista trotuare si nici asfalt, doar niste ramasite de zgura tasata imbibata cu apa formata din topirea zapezii. Locuitorii strazii Stephenson au facut mai multe recalmatii la Primarie cu privire la starea drumului, insa in afara de promisiuni nu au primit nimic.

“Am ajuns la concluzia ca ii doare undeva de problemele cu care ne confruntam noi, platitorii de taxe, fraierii de pe strada Stephenson. De ce aici nu se pot asfalta 300 de metri de strada? Si de ce nu se aplica legea fata de dezastrul, mizeria si galagia creata de catre tiganimea de la numarul 13?“, s-a intrebat Alex, un locuitor al strazii Stephenson.

Intr-o casa darapanata ce sta sa cada si in curtea acesteia locuiesc peste 120 de romi. Cu varste de la un an pana la 70, romii  au format un adevarat ghetou si au instaurat teroarea in zona. Vecinii coloniei de tigani au fost nevoiti sa isi ridice inaltimea gardurilor cu sarma ghimpata asemenea unei inchisori pentru ca le-au fost furate de nenumarate ori obiecte din curte. 


 

“Eu locuiesc aici de mai bine de 24 de ani. Inainte tiganii stateau intr-o cladire de pe strada Oasului, aici in apropiere. Uite, ca se vede printre case. Apoi i-o aruncat de acolo, s-o mutat pe strada la noi cam de 20 de ani. Erau cam 60 pe atunci, acuma-s aproape 150. E dezastru, e un focar de infectie. Vara pute ca dracu'. Ne-am ridicat gardurile cu sarma ghimpata, ca au tot furat din curti.  Suntem ca la puscarie in propriile noastre curti cu gardurile astea de sarma ghimpata”, a declarat Mihai, un locuitor din zona.

Lipsa de canalizare si a apei curente ii determina pe locuitorii "ghetoului" sa isi spele rufele in Somes, iar nevoile si le fac in parcul din apropiere. Incalzirea cocioabelor  acoperite cu placi de azbest se face pe lemne. Fumul negricios ii ineaca pe locuitorii blocurilor invecinate. Acestia stau cu geamurile inchise, iar pe balcon nu isi pot usca hainele din cauza mirosului. In tot acest timp in fata imobilului de la nr. 13 colonia de tigani isi usuca rufele pe toata latimea strazii.

“Nu putem deschide geamul,  ca ne intra mirosul de fum in casa. Nici hainele nu le pot pune pe balcon la uscat vara. Am facut o gramada de sesizari la Primarie si degeaba. Ne duc cu zaharelul de ani buni de zile. De patru ani o zis ca asfalteaza strada", a declarat Ioana S. 

"Ghetoul" de pe strada Stephenson, un pericol social si un adevarat focar de infectie este tolerat de catre actuala conducere a Primariei clujene, conducere care ii ignora pe platitorii de impozite. Probabil ca un echipaj al politiei locale care sa verifice constructiile ilegale si modul in care peste 100 de persoane au domiciliul in acelasi apartament al imobilului cu numarul 13 de pe strada Stephenson ar putea aduce linistea in zona.

Comentarii

DE

02.02.2015 18:41

daca tot ne intreaba dl primar despre solutii pt intrarea in Cluj....bine ar fi ca angajatii primariei sa inspecteze orasul si sa-l "'curete" cu adevarat. Plus ca ar fi bine venita ideea de a finaliza ruina de pe Bucium si ar putea fi data celor fara adapost decat sa fie lasata sa creasca copacii pe ea. Apropo si aceasta cladire este la intrarea in municiupiu. Clujul se vrea capitala ????   cu ruinele de pe strada principala (Motilor) ...face parte tot din intrarea in Cluj.....Deci nu numai poarta de intrare ci si tot ce tine de traseu ar trebui avut in vedere. 

pop

03.02.2015 07:51

sunt multe case de rromi in centru. in zona spitalului militar sunt cateva "colonii" urat mirositoare, dar nu ii deranjeaza nimeni.

dan

04.02.2015 23:08

ar trebui sa intrati si pe str traian,haiducului,porumbeilor,decebal si multe altele din zona centrala care la fel sunt pline de tigani

phantom

09.02.2015 16:00

nu se atinge de tzigani ca nu are sange in instalatie...buletinele la verificat si cei care nu au CI de Cluj, afara din oras!!sunt extrem de multe lacune in oras cu pretentii de capitala culturala europeana

Adauga comentariu