Primăria i-a dat liber lui Dan Dunca să construiască trei blocuri uriașe și un Kaufland în BORHANCI

Chiar dacă până de curând autoritățile susțineau că proiectele imobiliare de anvergură din colonia Borhanci rămân suspendate până la realizarea centurii metropolitane, din 2026, comisia de urbanism a dat aviz favorabil unui proiect imobiliar cu spații de locuit/spații de birouri+centru comercial. 

Ziar de Cluj semnala proiectul imobiliar din Borhanci încă din Septembrie 2021.

CITEȘTE ȘI: Dan Dunca, jucator important pe piata imobiliara, vrea sa construiasca blocuri si birouri pe Borhanci, desi Boc nu mai da autorizatii

Pe un teren de cca 27.000 mp de teren agricol, beneficiarul Napoca City Residence SRL urmărește realizarea unui ansamblu mixt: centru comercial - un magazin Kaufland de mari dimensiuni, spații de birouri, locuinţe colective și spaţii verzi. 

Este propus un corp de birouri cu regim de înălțime de 1-3S+P+10E, un corp mixt - locuinţe şi spaţiu comercial - 1-3S+P+6E+R, un alt corp cu regim de înălțime 1-3S+P+6E+R - pentru comerţ şi birouri, corp ce include şi o grădiniţă şi o serie de blocuri cu apartamente P+3.

„Terenul studiat este un teren liber de construcții, localizat în intravilanul localității. 

Zonele învecinate sunt compuse din locuinţe colective construite după anul 1990, în general pe parcele preexistente, de tip agricol, fără aplicarea unui proces de urbanizare prin care să se instituie o structură urbană coerentă şi adecvată funcţiunii. 

Dezvoltările sunt aproape exclusiv rezultatul unor demersuri speculative, frecvent de mică anvergură, având ca obiect o singură clădire sau un grup foarte restrâns. 

Specifică este dispersia urbană şi încălcarea regulilor de urbanism în ceea ce priveşte densitatea, regimul de înălţime, relaţiile faţă de limitele de proprietate etc, rezultat al practicării „urbanismului derogatoriu”. Disfuncţionalităţile de toate tipurile constituie regula acestor zone, ce se reflectă în imaginea urbană haotică”, se arată în documentația analizată de membrii comisiei de urbanism (CTATU). 

În aceste condiții, beneficarul Napoca City Residence SRL dorește elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, în vederea realizării unui Ansamblu Mixt funcțional, compus din Centru comercial, birouri, locuințe colective, funcțiuni complementare, drum și utilități, parcelare, organizare de șantier, împrejmuiri, spații verzi.

„În coformitate cu prevederile PUG, alipit de amplasamentul studiat se propune realizarea centurii metropolitane TR 35, cu o ampriză de aproximativ 50 m lățime. Prin  proiectul centurii, se propune realizarea unei artere cu sens unic dinspre strada Romul Ladea spre sensul giratoriu suspendat propus la intersecția cu str. Borhanciului. Principalele accese în ansamblul propus se realizează din strada Borhanciului și din artera cu sens unic amintita mai sus'', arată proiectanții. 

Însă, în condițiile în care centura metropolitană reprezintă în continuare un proiect proiectat în viitor, fără surse concrete de finanțare, nefiind inclusă nici măcar în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), doar cu o posibilă finanțare prin intermediul fondurilor structural europene 2021-2027 sau prin fonduri din bugetul de stat, potrivit primarului Emil Boc autorizația pentru locuire va putea fi eliberată doar după inaugurarea centurii ocolitoare a Clujului. 

Napoca City Residence este în funcțiune, dar considerată inactivă.

A fost înființată în 2016 și are obiect de activitate dezvoltarea și promovarea imobiliară. Încă de la înființare, a avut zero cifra de afaceri și pierderi care au variat între 114 euro și maxim 142 mii euro. Anul trecut, firma lui Dan Dunca a declarat pierderi de peste 72 mii euro. Napoca City Residence nu are nici un angajat.

Firma are trei asociați: Duncan Invest SRL (40%), REZ INT Management SRL (40%) si Iulian Iuga (20%). Din Consiliul de Administrație fac parte Dan Dunca, Iulian Iuga si Toth Zsolt Szilard.

Dan Dunca este un jucător important pe piața imobiliară din Cluj, el fiind asociat în mai multe firme de profil. De exemplu, prin Maxintermedia, Dan Dunca a susţinut un proiect imobiliar de 5 milioane de euro, dezvoltat de Practic Invest, proprietară a complexului Praktiker, printre asociații de la Practic Invest aflându-se alți jucători clujeni semnificativi din domeniu - Mircea Ilea și Radu Ster.

 

Adauga comentariu