Primăria Florești a cumpărat body-camere pentru polițiștii locali, deși folosirea acestora este ILEGALĂ

Primăria Florești a achiziționat 9 body camere pentru Poliția Locală Florești în valoare de 7.555 de lei. Contractul a fost obținut prin încredințare directă de către firma clujeană Gnex Systems SRL. În februarie, Poliția Locală Cluj-Napoca a fost obligată să renunțe la aceste dispozitive după ce  Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a stabilit că polițiștii locali au încălcat prevederile GDPR utilizând body camerele. 

„Municipiul Cluj-Napoca, pentru Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca a fost sancționat contravențional cu avertisment, în temeiul art. 58 alin. (2) lit. b) din Regulamentul (UE) 2016/679, raportat la art. 14 alin. (11) și art. 15 alin. (1) din Legea nr. 102/2005, precum și în temeiul art. 12-14 din Legea nr. 190/2018, coroborate cu art. 7 din O.G. nr. 2/2001, întrucât personalul Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera” (care prelucrează imaginea și vocea), începând cu luna octombrie 2019, fără să existe o obligaţie legală a operatorului și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) din RGPD, deși potrivit art. 5 alin. (1) lit. a) din RGPD, operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată”, potrivit  Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Probabil că până la Primăria Florești nu s-a auzit de aceste sancțiuni, astfel că Pivariu a făcut o investiție inutilă, deoarece utilizarea acestor body-camere va atrage după sine sancțiuni, având în vedere că încalcă prevederile Regulamentului General privind Protecția Datelor. 

 

 

 

Adauga comentariu