Primăria face concurs de soluții de 500.000 euro pentru extinderea Liceului Nicolae Bălcescu și a străzilor adiacente. În 16 ani de mandat, Boc nu a construit nici o școală în cartiere

Concursul Internațional de Soluții „Liceul Nicolae Bălcescu, Cluj-Napoca” a fost lansat oficial de către Ordinul Arhitecților din România și Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea extinderii și amenajării Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu și a străzilor adiacente, pentru atribuirea contractului de servicii de proiectare. Premiul I constă în contractul de proiectare, cu o valoare estimată la aproape 2,5 milioane lei (aproximativ 500.000 euro).

Repararea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu este estimată la 14,1 milioane euro. În februarie 2021 s-a aprobat organizarea concursului de soluții pentru proiectare. Urmează să fie reabilitate patru corpuri de clădiri plus curtea școlii și străzile adiacente: Argeș, Canalul Morii, Constanței (parțial) și Nicolae Bălcescu.

“Municipiul Cluj-Napoca, îmbrățișând pe deplin crezul că educația stă la baza unei societăți sănătoase, a demarat un program de reabilitare a infrastructurii școlare, pe care dorește să îl continue cu ajutorul fondurilor europene. Strategia UE de alocare a acestora susține renovarea clădirilor și creșterea calității spațiilor din clădirile publice, respectiv a celor educaționale. Pentru Liceul teoretic „Nicolae Bălcescu”, municipalitatea a ales ca demers concursul de soluții de arhitectură pentru a găsi soluția cea mai bună de rezolvare a problemelor actuale ale acestui liceu și a spațiului urban adiacent. Autoritatea contractantă a concursului este Municipiul Cluj-Napoca, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma prezentei competiții”, au anunțat reprezentanții Ordinului Arhitecților din România.

Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.

Se acordă următoarele premii:

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2.499.780 RON, fără TVA;

Premiul II: 83.000 RON;

Premiul III: 41.500 RON.

Vă reamintim că în cei 16 ani de mandat, primarul Emil Boc nu a construit nici măcar o școală în cartierele din Cluj-Napoca, deși există cartiere precum Bună Ziua, Borhanci sau Europa care nu au nici o unitate școlară. În schimb, așa cum se întâmplă și cu modernizarea străzilor, au fost alocați bani serioși pentru modernizarea școlilor din centru. De exemplu, în februarie 2021 s-a aprobat organizarea unui concurs de soluții pentru modernizarea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu, iar în urmă cu șapte ani a fost construită sala de sport a Colegiului Național George Coșbuc.

„Ansamblul Liceului Nicolae Bălcescu este alcătuit în prezent din 3 clădiri în care se desfășoară activitate didactică, câteva anexe și sala de gimnastică Sonia Iovan. Suprafața ansamblului este de aproximativ 15.000 mp, este delimitat spre sud de strada Argeș, spre este de strada Constanța, spre nord de strada Nicolae Bălcescu și spre vest de proprietăți private. Accesul principal în liceu se realizează dinspre strada Constanța, accesele secundare pietonale și auto se fac pe străzile Argeș și Nicolae Bălcescu. Suprafața străzilor adiacente incluse în aria de concurs, respectiv strada Argeș, inclusiv Canalul Morii, strada Constanța precum și strada Bălcescu, este de aproximativ 17.400 mp”, scrie în Hotărârea de Consiliu Local, care prevede modernizarea liceului și a străzilor adiacente.

Adauga comentariu