Din oras

Primaria evalueaza cladirile care risca sa se darame

Municipalitatea clujeana vrea sa incheie un acord cadru cu durata de un an pentru intocmirea de studii si documentatii tehnice a imobilelor in care are cota de proprietate si care necesita reparatii urgente. Suma pusa la bataie pentru “Elaborare documentatie tehnica in scopul punerii in siguranta a imobilelor si a cetatenilor pentru cladirile aflate in municipiul Cluj-Napoca” este de 130.000 de lei si sunt vizate maxim 212 cladiri.

Practic se vor efectua note de constatare de catre spacialisti care vor arata exact starea cladirii si masurile de siguranta care se impun, astfel incat sa se evite caderile de tencuieli atat de dese in centrul istoric.

“Nota de constatare va fi intocmita la fata locului in maxim patru ore de la emiterea ordinului de incepere pentru masurile de urgenta immediate (de ex. Inlaturare elemente compromise – tencuieli, ornamente, profile, tigla, protejare zona, sprijiniri ale elementelor structurale/nestructurale avariate, demolari partiale si consolidari la structura de rezistenta. Nota de constatare va cuprinde starea tehnica a imobilului, recomandarile cu masurile de urgenta care trebuie luate, descrierea lucrarilor care se impun a se executa in regim de urgenta imediate, termene de realizare a masurilor fixe”, se arata in documentatia achizitiei.

“S-a intamplat de multe ori sa dea Politia Locala amenda pentru neingrijirea imobilului si apoi sa se tarageneze in instanta pentru ca agentul respectiv, chiar daca era de la compartimentul Urbanism, nu avea specialitatea necesara. Astfel se vor intocmi note de constatare si va exista o baza solida pentru orice fel de masuri luate”, au explicat reprezentantii Primariei.

Ziar de Cluj a atras atentia in mai multe cazuri asupra starii degradate ale cladirilor din centrul orasului, acestea punand de multe ori in pericol siguranta trecatorilor sau a locatarilor.

Municipalitatea a anuntat un proiect de reabilitare a 1.000 de astfel de cladiri in urma cu doi ani, dar pana acum nu s-a intamplat mare lucru.
In 2013 primarul Emil Boc anunta cu surle si trambite demararea unui program multianual prin care, pana in 2018, vor fi refatadizate 1.000 de cladiri din centrul istoric.

“Propun un proiect de refatadizare a cladirilor din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca, in care Primaria ofera un sprijin in procent de 20%, iar proprietarii au obligatia sa vina cu restul de 80%. Proprietarii care nu vor efectua aceste lucrari vor fi amendati. Daca proprietarii intra in parteneriat cu Primaria, noi platim costul integral al lucrarilor, iar in termen de 10 ani de zile acestia returneaza 80% din valoarea lucrarilor”, a explicat atunci primarul Emil Boc.
“Astfel, in perioada 2013 – 2014, vor fi refatadizate 101 cladiri de pe Bd. Eroilor, Piata Unirii, Napoca, Avram Iancu, Petru Maior si strada Memorandumului, unde estimam un cost al lucrarilor de 2 milioane de euro. In perioada 2015 – 2016 vor fi refatadizate 399 de cladiri, iar in perioada 2016 – 2018, 456 de cladiri vor fi renovate”, mai aratau reprezentantii Primariei.

Luna trecuta s-a votat in Consiliul Local un proiect prin care zece imobile din centrul orasului, aflate in stare avansata de degradare vor fi reabilitate in perioada urmatoare cu bani din bugetul local. Ulterior, pana la finalizarea lucrarilor, banii vor fi recuperati de la proprietari, care au fost notificati in prealabil sa efectueze de urgenta aceste lucrari. Dupa un an de rugaminti si somatii, lucrarile vor fi realizate la initiativa Primariei.

Ofertele pentru efectuarea documentatiilor tehnice si recomandarilor privind masurile de siguranta care trebuie luate de urgenta se pot depune pana maine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *