Primaria Cluj, repetenta pe banii contribuabililor

In ultimii doi ani, pentru ca nu a trimis anunturile de atribuire a licitatiilor in termenul prevazut de lege, Primaria Cluj-Napoca a fost amendata de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) de mai multe ori. In total, sanctiunile insumeaza aproape 300.000 de lei. Totul pentru ca bugetarii din birourile centrale au “uitat” sa trimita actele la timp.  

Daca in 2012, cele trei amenzi pentru intarziere au insumat 80.000 de lei, un an mai tarziu, aceiasi bugetari comit aceeasi greseala si mai primesc 200.000 de lei pe post de sanctiuni.

Primaria se apara si spune ca a contestat prima amenda dupa ce a platit jumatate din suma, dar nu pare sa aiba explicatii si pentru cea de-a doua.

„Amenda a fost in cuantum de 80.000 lei, a fost achitata suma de 40.000 lei (jumatate din suma in termen de 48 ore, conform OG nr. 2/2001). Amenda a fost contestata in instanța, a fost anulata partial, iar acum se afla in faza de recurs, fara termen de judecata acordat”, spun reprezentantii municipalitatii.

De fapt, doua dintre cele trei amenzi – una de 40.000 de lei si una de 20.000 de lei - au fost anulate de instanta, iar municipalitatea si-a primit banii inapoi.

Radu Moisin, fost primar interimar si actual consilier local, spune ca autoritatile centrale incearca sa-si completeze fondurile pe spinarea celor locale.

“Organele centrale si-au facut “punct de lucru” la Cluj-Napoca, nu intamplator”, sustine fostul primar.

Mai mult, se pare ca nu exista niciun vinovat pentru aceste intarzieri care costa municipalitatea zeci de mii de lei.

“Se pare ca cei de la ANRMAP se refereau la zile calendaristice in timp ce la primarie s-au considerat zile lucratoare. Legea nu e foarte clara in privinta asta”, mai spune Moisin.

In 2013, Primaria Cluj-Napoca a fost din nou amendata cu 200.000 pentru netransmiterea in termenul legal a unor anunturi de atribuire contracte in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

"O echipa de control a ANRMAP a desfasurat in noiembrie 2013 o procedura de supraveghere la Primaria Cluj-Napoca, de verificare a modului de atribuire a unui contract de lucrari de reabilitare, modernizare si extindere a unui centru de servicii integrate, precum şi de verificare a respectarii regulilor de publicitate privitoare la transmiterea unor anunturi de atribuire a unor contracte. S-a constatat ca municipiul Cluj-Napoca nu a transmis in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, in termenul legal de 48 de zile, aceste anunturi de atribuire a unor contracte de prestari servicii, furnizare produse sau lucrari din anii 2010 - 2012. Pentru aceste fapte, cuantumul amenzii aplicate de echipa de control a fost de 200.000 de lei", se arata in raportul de control al ANRMAP.

Claudia Anastase, consilier local PSD, spune ca acest exercitiu de comunicare ratat cu ANRMAP nu face decat sa dovedeasca lipsa totala de transparenta a procedurilor initiate de municipalitate.

"Practica din primarie este jalnica. In momentul in care cineva va plati pentru aceste greseli, ele nu vor mai fi repetate", spune Anastase, care e de parere ca cei care se fac vinovati de situatiile create trebuie trasi la raspundere.

Procedura prevede ca de aceste transmiteri de informatii se ocupa Directia Tehnica. In Cluj-Napoca, seful biroului tehnic este Virgil Porutiu:

sursa foto: faclia.ro, realitatea.ziua.net

Adauga comentariu