In vizor

Primăria Cluj-Napoca va interzice alte marșuri gay. Avocat clujean: „Este discriminare și încălcarea libertății”

După scandalul de sâmbătă din timpul manifestației celor de la Noua Dreaptă, conducerea Primăriei Cluj-Napoca a anunțat că pe viitor nu vor mai aproba autorizațiile pentru desfășurarea paradelor gay. Legislația, însă, nu este de partea administrației locale. Sociologii clujeni sunt de părere că așa cum administrația publică locală interzice marșurile gay, ar trebui să interzică și marșurile extremiste.

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat, marți dimineața, într-o emisiune a unui post de radio local, că pe viitor, paradele gay vor fi interzise în Cluj-Napoca, pe motiv că una a fost suficientă pentru un oraș care se consideră tolerant.

“Noi am făcut ceea ce trebuia, am aprobat cele două manifestații. Din păcate, la una dintre manifestații s-a escaladat mult prea mult toată situația și ar fi putut să fie o chestiune elegantă și să arate că orașul de pe Someș e un oraș cosmopolit, deschis, tolerant în care au loc absolut toți. Eu cred că o manifestare este suficientă, au spus ce au avut de spus (comunitatea LGBT -n.r.), și-au exprimat punctul de vedere, sunt și alte orașe din România în care pot să-și desfășoară activitățile”, a declarat Dan Tarcea.

Legislația nu este însă de partea Primăriei Cluj-Napoca, în acest caz. Dacă într-adevăr se va lua această decizie, se va isca un adevărat scandal, iar mitul orașului primitor și deschis se va spulbera. Avocatul clujean Radu Chiriță a explicat pentru Ziar de Cluj că nu este posibilă interzicerea marșurilor și manifestațiilor gay, atâta timp cât condițiile pentru organizarea unei adunări publice sunt îndeplinite.

Nu este în regulă. Se consideră discriminare și încălcare a libertății de organizare de manifestații. Oricine are dreptul să se manifeste. Desigur, cu autorizație, cu tot ce trebuie, dar nu poți să vii să spui că din start excluzi orice autorizații a unor manifestații. Pot să nu aprobe dacă nu îndeplinesc condițiile legale, cererile respective. Or dacă ei îndeplinesc toate condițiile, Primăria este obligată să le aprobe manifestația. Legea spune că trebuie să îndeplinești câteva condiții simple, dacă le îndeplinești, Primăria trebuie să aprobe, indiferent care este scopul manifestației” a explicat avocatul Radu Chiriță.

Sociologul Ioan Hosu este de părere că această declarație arată că administrația locală are o reticență în ceea ce privește o astfel de manifestație. Însă în orice caz, interzicerea unei minorități să își pună în practică drepturile cetățenești este un exemplu prost.

„Se observă că există o reținere a administrației publice locale în a legitima astfel de manifestații. Dar ar trebui în egală măsură să fie atenți la manifestații care s-ar putea să fie rasiste sau xenofobe. Dacă logica e că nu tolerăm minoritățile, oricare ar fi preferințele lor, probabil nu ar trebui să tolerăm nici manifestările extremiste ale majorității. Ei nu mai vor probleme. Se complică, le este stricată imaginea. Când ai astfel de manifestări lucrurile pot lua turnuri din cele mai interesante, chiar și violență. Aici nu a fost cazul, dar se poate întâmpla”, a spus Ioan Hosu.

Reprezentanții comunității LGBT au fost surprinși de declarația viceprimarului Dan Tarcea, au arătat cu degetul către marșul Noii Drepte, spunând că de fapt acesta ar trebui interzis. De asemenea, au condamnat modalitatea prin care administrația locală a decis să facă publică această decizie.

Declarația făcută de domnul viceprimar Dan Tarcea ne-a surprins, și sperăm că a fost o neînțelegere și că domnia sa dorea de fapt să spună că va face demersuri pentru ca marșul Noii Drepte, care incita la ură și discriminare, să fie interzis, în condițiile în care știm deja că această mișcare este la limita legii.
Prin marșul #spunedrept pe care noi l-am organizat pe data de 1 iulie nu am făcut decât uz de un drept civic, fiind de asemenea un marș pașnic, în tăcere, fără scandări, desfășurat fără incidente, unde participanții s-au exprimat într-un mod civilizat.
Dorim să-i asigurăm pe toți cei ce ne susțin, dar și pe autoritățile locale, că vom continua să ne cerem drepturile civice. Facem și un apel către autoritățile locale la respectarea drepturilor cetățenești ale comunității LGBTQ și ale susținătorilor săi.
Domnul viceprimar nu este în măsură pentru a decide în acest moment interzicerea unei manifestări pentru drepturile comunității LGBTQ și considerăm că declarațiile publice ar trebui făcute într-un mod mai responsabil”, a declarat pentru Ziar de Cluj Lucian Dunăreanu, activist LGBTQ, organizator Cluj Pride.

Peste 800 de persoane au participat sâmbătă la prima Paradă Gay organizată la Cluj-Napoca și nu au fost înregistrate incidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *