In vizor

Primăria Cluj-Napoca salvează planeta de încălzirea globală printr-un nou studiu de fezabilitate care ne costă aproape 14 000 de euro

Primăria Cluj-Napoca a încredințat, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 67 800 LEI (13 779.09 €) pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru: „Sistem de iluminat public inteligent în Cluj Napoca pentru scăderea efectelor gazelor cu efect de seră”.

Primăria lui Emil Boc va salva, așadar, planeta, de încălzirea globală, prin cheltuirea a aproape 14 000 de euro din bugetul public pentru realizarea unei maculaturi. Foarte inteligent, ”smart”, a la Cluj!

Potrivit anunțului de pe SEAP, firma care a obținut contractul pentru „servicii de elaborare documentații faza DALI și PTE pentru obiectivul «Sistem de iluminat public inteligent în Cluj Napoca pentru scaderea efectelor gazelor cu efect de seră»” este S.C. AGO PROIECT ENGINEERING S.R.L., o firmă clujeană înființată în anul 2014, avându-l ca administrator și unic asociat pe Ostroveanu Andi Gabriel. Adresa firmei este într-un apartament de pe Aleea Gurghiu.

Cum va salva Primăria planeta prin noua găselniță ”smart”? Potrivit anunțului de pe site-ul municipalității:

„În data de 04.01.2021 s-a demarat implementarea proiectul ”Sistem de iluminat public inteligent în Cluj-Napoca pentru scăderea efectelor gazelor cu efect de seră – (referință 2020/516017)”, finanțat în cadrul programului de finanțare „Programul energetic în România”.

Obiectivul proiectului este modernizarea aparatelor de iluminat stradal situate pe 16 străzi din municipiul Cluj-Napoca (Calea Turzii, B-dul Muncii, Traian Vuia, Mehedinti, Ioan Meșter, Romulus Vuia, Oasului, Ext. Oasului, Pod Oasului, Caii Ferate, Fabricii de Zahăr, București, G-ral Eremia Grigorescu, Alexandru Vlahuta, Gruia, Alexandru Vaida Voevod, Teodor Mihaly, Unirii), prin utilizarea de aparate de iluminat cu tehnologie LED și sistem de telegestiune. (…)

Obiectivul programului este „Energia mai puțin intensivă pe bază de carbon și o siguranță sporită a aprovizionării”. Programul urmărește stimularea și dezvoltarea cooperării pe termen lung între Islanda, Liechtenstein, Norvegia (denumite în continuare „statele donatoare”) și România și încurajează parteneriatele bilaterale de proiecte. (…)

Valoarea totală a proiectului = 761.771 euro

Grantul alocat din partea Innovation Norway = 647.500 euro

Cofinanțarea municipiului Cluj-Napoca = 114.271 euro.”

Vorbim, așadar, despre modernizarea iluminatului stradal cu tehnologie LED. Pentru atingerea acestui obiectiv, Primăria cheltuiește deocamdată aproape 14 000 de euro pe studiul de fezabilitate și va mai avea de achitat ulterior 114 000 euro. O inițiativă care, chiar dacă nu va salva planeta, va salva, pe termen mediu și lung, Primăria, de cheltuiala în plus cu energia electrică consumată cu iluminatul stradal de tip vechi.

În contextul pandemiei însă și al crizei economice care ne bate la ușă, poate că acești bani ar fi fost mai bine cheltuiți pentru locuințe sociale, de pildă, locuințe care în ultimii ani nu s-ar făcut și de care va fi tot mai mare nevoie. Sau pentru spitale. Sau pentru asfaltarea străzilor neasfaltate din municipiul ”smart”, ori pentru reabilitarea trotuarelor impracticabile la ora actuală.

Până ce Clujul nu va avea infrastructura de bază pusă la punct peste tot, iluminatul stradal cu LED va lumina trotuarele sparte, ulițele de țară ș.a.m.d., va fi doar cireașa cumpărată scump, înainte de a fi gata tortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *