In vizor

Primaria Cluj-Napoca, o afacere de familie

In Primaria Cluj-Napoca angajatii se simt ca intr-o mare familie. Asta nu doar pentru ca oamenii sunt tintuiti pe posturile caldute de ani de zile si se cunosc foarte bine, ci pentru ca sunt intr-adevar familie. Sot si sotie, mama si fiica, frati, surori si verisori – pentru toti se gaseste un post platit din bani publici. Este cazul a aproape 20 de cupluri in Primaria Cluj-Napoca, acestea fiind doar situatiile care transpar din declaratiile de avere. Reprezentantii institutiei au nevoie de timp ca sa verifice daca angajatii sunt, sau nu, casatoriti, desi scrie negru pe alb in declaratiile postate pe site an de an.

Functionarii nu fac decat sa ii urmeze exemplul primarului Emil Boc, cel care de-a lungul timpului si-a angajat mai multe rude in Primarie sau in institutii subordonate acesteia. Un exemplu elocvent este cel al Mihaelei Boc, nepoata edilului, angajata in cabinetul primarului. Aceasta a primit in 2013 un salariu lunar de aproape 2.000 de lei.

Unul dintre cele mai cunoscute cupluri din Primaria Cluj-Napoca este cel compus din sotii Andro, Marinel Ioan si Maria, el sef de serviciu, ea consilier. Marinel a castigat de la Primarie anul trecut peste 16.000 de lei, iar Maria aproape 29.000 de lei.

De asemenea, Vasile Banga, seful Serviciului de Ordine si Siguranta Publica din cadrul Politiei Locale lucreaza cu sotia in acelai departament. El sef de serviciu, ea, Emilia Banga, politist local in Biroul Ordine Publica al aceluiasi serviciu. El aduce acasa lunar 3.400 de lei, iar ea castiga cam 1.200 de lei.

Ioan Bogdan, seful serviciului financiar, lucreaza si el impreuna cu sotia, Mirabela. El castiga anual 58.000 de lei, iar ea aproape 19.000 de lei.

Si familia Buiga, amandoi consilieri si-au gasit un post caldut la Primaria Cluj-Napoca. Ea are un “salar” anual de aproape 25.000 de lei, iar el aduce in casa aproape 29.000 de lei.

Manuela si Daniel Campean formeaza o alta familie celebra a administratiei publice locale. Ea, seful Serviciului Turism, aduce in casa 46.000 de lei in fiecare an, el, consilier, contribuie cu 28.000 de lei.

Familia Chisluca, Traian si Lenuta, ambii consilieri, au si salariile la fel. El a castigat anul trecut 28.776 de lei, cu 3 lei mai mult decat ea.

Liliana Giurgiu si-a bagat si fiica in sistem, pe Paula Diana. Din postul de inspector de specialitate a incasat aproape 15.000 de lei anul trecut, calcand pe urmele mamei, care a castigat cu aproximativ 10.000 de lei mai mult.

Liana Hent, sefa Serviciului de Investitii, lucreaza cot la cot cu sotul – Adrian Viorel. Ea este cea care aduce grosul banilor in casa – peste 51.000 de lei, iar el contribuie la cheltuielile casei cu aproape 29.000 de lei pe an.

La fel este si in cazul familiei Magurean. Adriana, sefa serviciului Control Protectia Mediului  aduce in casa peste 52.000 de lei annual, iar sotul ei, Ciprian, inspector al Primariei a incasat peste 38.000 de lei.

Politistul local Alexandru Manciu urmeaza exemplul sefului sau, Vasile Banga, si lucreaza impreuna cu sotia sa, Maria Manciu, si ea, politist local. El a avut un venit anual de 9.660 de lei, iar ea a castigat in 2013 7.600 de lei.

Munca in familie e o adevarata moda in Politia Locala: Laura Margineanu este seful Biroului Ordine Publica, zona IV, iar sotul ei, Alexandru Traian, este inspector. Familia a incasat din salarii de la buget peste 63.000 de lei in 2013.

Tot in cuplu se lucreaza si in cazul familiei Ploscar – venit anual de peste 50.000 de lei, Poptelecan – 47.000 de lei, Mindrut – peste 32.000 de lei, Socaciu – 55.000 de lei, Robu – 40.000 de lei sau Simonca – peste 47.000 de lei, castigati in 2013 din venituri salariale de la Primarie.

Ce spune legea

In timp ce reprezentantii Primariei au nevoie de timp ca sa verifice casatoriile intrainstitutionale legea 161/2003 stipuleaza clar care sunt situatiile interzise:

ART. 95
(1) Nu sunt permise raporturile ierarhice directe in cazul in care functionarii publici respectivi sunt soti sau rude de gradul I.
 

ART. 79
(1) Functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial;
b) participa in cadrul aceleiasi comisii, constituite conform legii, cu functionari publici care au calitatea de sot sau ruda de gradul I;
c) interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice.
 

Vom reveni cu punctul de vedere oficial al Primariei de indata ce il vom primi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *