Primăria Cluj-Napoca intră în afaceri cu datornicii de la ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI SA. Aradul a primit un contract de peste 36 de milioane de euro

Municipalitatea clujeană a publicat la începutul acestui an, pe SEAP, o ofertă bănoasă: un contract de 36,9 de milioane de euro pentru achiziția a 22 de tramvaie. Cumpărarea acestor mijloace de transport în comun fac parte din planul general de schimbare a flotei Companiei de Transport Călători (CTP), iar atribuirea finală s-a făcut, către o firmă din ARAD, Astra Vagoane Călători SA. Însă, câștigătoarea licitației are datorii către alte companii.

 

Din calculele făcute de specialiști, administrația a bătut palma cu furnizorul român, care va vinde tramvaiele la prețul de 1,6 milioane de euro bucata, pe un contract total de 170.170.000,00 lei.

Iată oferta:

 

 

Astra Vagoane Călători SA este patronată de Mihaela și Valer Blidar în asociere cu o altă firmă deținută de aceștia: Tristar SRL.

Potrivit datelor oficiale, Astra Vagoane Călători SA a înregistrat, în 2017, o cifră de afaceri de 41 de milioane de lei și pierderi de alte 22,6 milioane. Cât despre datorii, firma figurează cu suma de 110 milioane și 382 de angajați.

Debitor acționat în instanță. Contractul cu Boc, salvare parțială pentru Blidar

 

În luna iunie, compania Mihaelei și a lui Valer Blidar a pierdut un proces cu SCHUNK CARBON TECHNOLOGY SRL, iar Astra Vagoane Călători SA este obligată să pună 65.443,72 lei plus dobândă.

„ Admite în parte cererea formulată de creditoarea Schunk Carbon Technology SRL, în contradictoriu cu debitoarea Astra Vagoane Călători SA Arad. Somează debitoarea să plătească creditoarei, în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei ordonanţe, dobânda legală aferentă sumei de 65.443,72 lei, calculată de la data de scadenţei facturilor până la data de 26.06.2018. Obligă debitoarea să plătească creditoarei suma de 2584,25 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie”, arată cei de la Judecătoria Arad.

La începutul acestui an, Valer Blidar povestea despre faptul că în primul semestru, fabrica Astra Vagoane Călători a lucrat doar la 30% din capacitate și că urma ca în a doua jumătate a anului să recupereze pierderile pentru că  ”este unic ofertant la trei licitații pentru tramvaie, în țară”. Una dintre aceste licitații este cea câștigată la Cluj-Napoca.

„Sperăm să recuperăm în a doua parte a anului. S-a dat drumul la licitaţii, începem să ne mişcăm, ne-am înscris la două licitaţii internaţionale pentru vagoane iar pe tramvaie suntem singurul ofertant la licitaţiile din Cluj-Napoca, Oradea şi Galaţi, pentru un total de 60 de tram­va­ie“, a declarat pentru ZF Valer Blidar.

În cursul zilei de ieri, 7 august, compania familiei Blidar a pierdut și procesul cu Electrotermometria SRL, aflat pe rolul Tribunalului Arad. Instanța a decis că Astra să scoată din buzunar încă 25.000 de euro 

„Admite în parte cererea având ca obiect emitere ordonanţă de plată formulată de creditoarea S.C. ELECTROTERMOMETRIA S.R.L. în contradictoriu cu debitoarea S.C. ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A. şi, pe cale de consecinţă : Ordonă debitoarei să plătească creditoarei, în termen de 30 zile de la comunicarea prezentei, următoarele sume : - 119.348,83 lei (25.945 euro), cu titlu de pretenţii şi - dobânda legală penalizatoare aferentă calculată de la scadenţa facturilor. Respinge în rest cererea. Obligă debitoarea să plătească creditoarei suma de 200 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie de drept”, se arată în decizia pronunțată de Tribunalul Arad.

 

 

Adauga comentariu