In vizor

Primăria Cluj-Napoca anulează licitație după licitație. Nicio ofertă pentru Parcul Farmec și pentru strada Tipografiei

Primăria Cluj-Napoca a fost nevoită să anuleze licitația pentru modernizarea Parcului Farmec după ce nu a existat niciun ofertant interesat. De asemenea, licitația pentru modernizarea tronsonului doi din strada Tipografiei a fost anulată pentru a șasea oară. Deși valoarea contractului a fost mărită, tot nu s-a prezentat nimeni la licitație.  

Modernizarea Parcului Farmec a fost de la început un proiect contestat de către societatea civilă. Primăria a decis însă să meargă mai departe cu proiectul și a demarat licitația, doar că nu a fost depusă nicio ofertă.  

”Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea pentru Parcul Farmec (zona blocului ‘Spray’) este de o calitate proastă! Este un proiect fără viziune și fără strop de creativitate dictat de Serviciul de Spații Verzi al Primăriei în funcție de cantități de materiale și nu ține cont de crearea de calități urbane. Canalul Morii nu este deloc scos în evidență și va rămâne o groapă de gunoi (cum este acum). Sprijinim campania „Verde pe Canalul Morii” care propune gradene de acces la apă, toalete accesibile pentru diverse categorii de utilizatori, renunțarea la gardurile vii care nu mai au niciun rol funcțional și estetic în secolul XXI, regândirea iluminatului, relocarea parcărilor care ocupă și acum spațiu verde, o legătură între maluri mai bine studiată”, declarau ecologiștii anul trecut în luna noiembrie.  

Primăria a lansat licitația în luna august, valoarea proiectului fiind de 1,9 milioane de lei, iar durata de execuție de 10 luni. Nimeni nu a fost însă interesat de propunerea municipalității pentru modernizarea parcului din Mărăști, lăsat în paragină de mulți ani. 

Citește și:
Licitație pentru modernizarea Parcului Farmec, o ruină ignorată ani la rând

Licitația pentru proiectarea și execuția Parcului Farmec a fost anulată deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți care să fi depus o ofertă.  

Parcul este situat în cartierul Mărăști pe o suprafață de aproximativ 3125 mp, din care 2455 mp suprafață de zonă verde, 1696 mp de gard viu, 670 mp alei și pavele și spațiul verde de lângă Canalul Morii în suprafață de 1232 mp și lungime canal de 180 metri. 

Investiția propusă pentru realizarea parcului presupune următoarele: 

  • eliminarea arborilor, arbuștilor degradați și a celor fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene 
  • după caz, vegetația existentă (cu referire la arbori/arbuști) va fi scoasă cu balot și utilizată pentru replantarea pe alte locații din Cluj-Napoca 
  • modernizarea sistemului de iluminat și a fântânii arteziene 
  • montarea unui sistem de irigații 
  • dotări urbane 
  • plantare de material dendrologic 
  • refacerea aleilor pietonale și trotuare prin pavare 
  • treceri peste apă și amenajări de lângă apă 
  • montare cișmele ornamentale și a unui rastel de biciclete 
  • amenajare grup sanitar modern, canalizare pluvială/rigole 
  • sistem de supraveghere video și conexiune la internet 

O altă licitație anulată este cea care vizează modernizarea tronsonului doi a străzii Tipografiei. Aceasta este o licitație cu cântec fiind deja pentru a șasea oară când licitația este anulată pentru că nu există nicio ofertă pentru acest proiect.  

Citește și:

Strada Tipografiei, licitații fără sfârșit. Acum, valoarea lucrărilor este de peste 1,8 milioane de lei

După patru licitații anulate, Primăria a decis să majoreze valoarea contractului, dar nici așa nu a reușit să stârnească interesul constructorilor.  

Inițial tronsonul urma să fie refăcut ca parte a proiectului de reabilitare a Turnului Pompierilor, dar în 2019 a fost inclus într-un alt proiect finanțat din fonduri europene, alături de celalalte tronsoane ale străzii Tipografiei și de străzile Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu și scuarul CEC Bank, de pe str. Cuza Vodă. 

Lucrarea se referă la tronsonul cuprins între străzile David Ferenc și Joliot Curie. 

Lucrările estimate la 1.820,933 de lei sunt finanțate prin Programul Operațional Regional. 

Amenajarea străzii se va face utilizând pavaje din granit și dale din piatră granit de 10 cm grosime, cu diverse dimensiuni în plan, dispuse astfel încât să marcheze diversele zone funcționale ale străzii. 

Prin proiect se propune reamenajarea spațiului, astfel încât vor dispărea anumite locuri de parcare existente în lungul străzii, iar principalul obiectiv este realizarea unui acces facil și protejat al pietonilor la Turnul Pompierilor, amplasat pe acest tronson. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *