In vizor

Primăria Cluj-Napoca achiziționează lămpi UV pentru școli, deși Ministerul Sănătății NU RECOMANDĂ folosirea lor: „Radiațiile UV sunt cancerigene”

Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație pentru achiziția de echipamente de protecție și dispozitive medicale pentru 21 de unități de învățământ. Printre dezinfectanți, măști de protecție, botoșei sau bonete Primăria va achiziționa și 50 de lămpi UV, deși folosirea lor nu a fost recomandată de către Ministerul Sănătății și de către Institutul Național de Sănătate Publică.

„La solicitarea unităților de învățământ municipiul Cluj-Napoca a aprobat achiziția de dispozitive de protecție medicale și materiale pentru dezinfectat, sumele necesare fiind incluse în bugetul local al municipiului. O parte din aceste echipamente au fost deja achiziționate, iar o altă parte urmează să fie achiziționate și livrate unor unități de învățământ până la data de 18.06.2021. Redeschiderea școlilor în condiții de siguranță necesită o largă asumare în societate și responsabilizarea celor tuturor implicați în vederea respectării normelor impuse, în contextul prevenirii, depistării din timp și diminuării răspândirii a infecției cauzate de virusul COVID-19. Pentru a permite aceste lucru este necesar să se asigure existența unei infrastructuri funcționale și a resurselor materiale indispensabile pentru a aplica măsurile sanitare și de protecție minime în unitățile de învățământ de stat”, se arată în caietul de sarcini.

Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecția suprafețelor în unitățile de învățământ cu scopul limitării transmiterii COVID 19. 

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție. Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafetelor din încăperi. Punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate și instruite în acest sens. În timpul funcționării persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar, persoanele expuse dezvolta reacții nedorite la nivel ocular ( conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, transmite INSP.

De asemenea, Ministerul Sănătății avertizează că radiațiile UV sunt cancerigene și nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic. Lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Radiațiile UV sunt cancerigene (pot produce cancer de piele) și pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor. De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, a transmis Ministerul Sănătății.

Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.
În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *