In vizor

Primaria Cluj da cu o mana si cere de cinci ori mai mult cu alta

Dupa ce proaspatul consilier local PNL Ioan Bildea l-a acuzat pe Emil Boc ca plateste catre asocierea JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirrena Scavi SpA, din banii clujenilor, o “restanta” de peste 500.000 de euro ramasa de pe vremea primarului Apostu, Boc vine cu raspunsul: Primaria, la randul ei, a dat in judecata asocierea de firme pentru o suma de cinci ori mai mare. Consilierul Mirel Tagorean, cel fara de care nu se puteau acorda banii, refuza sa vorbeasca despre subita asociere cu PDL. 

“In urma unei decizii judecatoresti irevocabile si definitive, care a dat castig de cauza solicitarilor asocierii JV Consorzio Garboli Conicos SpA -Tirena Scavi SpA, municipalitatea este obligata la plata unor despagubiri in valoare de 2.650.600,45 lei. Aceasta situatie este o consecinta directa a deciziei adoptate in unanimitate de catre Consiliului local Cluj-Napoca, in anul 2011, cand, prin HCL 374, legislativul a decis sa nu accepte propunerea de conventie propusa de catre Primarie, in urma negocierilor cu firma italiana, aceasta adresandu-se instantei si obtinand castig de cauza”, spun reprezentantii mass-media din cadrul institutiei, ca replica la acuzatiile lui Bildea.

Consilierul PNL spune chiar ca primaria a pierdut intentionat procesul cu firma italiana si ca angajatii directiei juridice ai institutiei au intarziat intentionat cu unele acte care le-ar fi venit in ajutor.

“La o analiza genarala, din afara, asa pare. Primaria nu a aparat cu forta interesele clujenilor”, a declarat Bildea.

In replica, Oana Buzatu spune ca Primaria are sute de procese pe rol, iar angajatii directiei juridice sunt putini. In consecinta, se stabilesc procesele care au o valoare mai importanta pentru institutie.

“Oficiul juridica are un numar de inspectori si cateva mii de cauze. Sunt anumite termene la care acestia aleg sa mearga, cand se intampla sa fie procese simultan,  si aleg sa sacrifice alte infatisari. Cand mergi in instanta, exista doua directii – castigi ori pierzi. Tirrena Scavi a castigat”, a mai spus Buzatu.

Claudia Anastase, consilier local USL, desi isi sustine colegul de alianta si spune ca modul in care a fost fundamentata speta este unul care da de banuit, declara ca ar fi votat proiectul.

„Nu am fost acolo, am ales sa parasesc sala, dar din punt de vedere legal nu prea era nimic de comentat. Am fi avut in fata o sentinta definitiva. In fata unei astfel de sentinte nu te poti opune”, a declarat Anastase.

Acum, primarul Emil Boc anunta ca Primaria municipului a intentat, la randul sau, un proces in instanta asocierii sus amintite, pentru a obtine plata unor despagubiri materiale in urma nerespectarii termenelor constractuale ale unora dintre lucrarile prestate de catre companie in cadrul programului de reabilitare a tramei stradale din perioada 2006 – 2010, valoarea solicitata fiind de 13. 693.315,84 de lei.

“Consideram ca in unele situatii nu s-au respectat termenele, iar in altele lucrarile nu erau conform intelegerii. Daca vom castiga acest proces, suma pe care care o vom recupera va fi de sapte ori mai mare decat cea pe care suntem obligati acum sa o platim”, a subliniat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al intitutiei.

Procesul se afla acum pe rolul instantelor de judecata.

Intelegere PDL – PP-DD

Administratia a aprobat, la finalul anului trecut, directionarea a peste 2,6 milioane de lei (580.000 de euro) din bani publici catre consortiul Garboli Conicons-Tirrena Scavi, cei responsabili de programul 288 de strazi, inceput in 2005.

In momentul in care hotararea s-a luat, in sala au fost doar cosilierii PDL-UDMR, grupul USL parasind sala de sedinte dupa ce edilul i-a acuzat ca saboteaza Compania locala de transport pentru a-si plati polite de campanie unor operatori privati de transport. Proiectul a trecut cu votul consilierul PPDD Mirel Tagorean, care desi pana acum a votat la pachet cu grupul USL, la sedinta din decembrie a trecut in tabara PDL. Pentru ca Tagorean avea invoiere pentru ora 16:00, proiectul a fost avansat pe ordinea de zi, consilierul parasind sala de sedinte imediat dupa ce a votat proiectul cu despagubirile. Ulterior, Boc i-a multumit public pentru prestatie de la sedinta – fara votul sau, proiectul nu ar fi trecut.

Contactat, consilierul PPDD a inchis brusc telefonul in momentul in care a fost intrebat de votul sau din 11 decembrie 2013, dupa care nu a mai raspuns deloc. „Sunt foarte ocupat in urmatoarele zile”, a spus acesta inainte de a inchide telefonul.

Primaria are sute de procese pe rol

Anul trecut, Primaria Cluj-Napoca se judeca in peste 640 de dosare, in care i se pretindeau despagubiri si cheltuieli de judecata de peste 70 de milioane de euro, la care se mai adauga alte pretentii inca necuantificate.

Printre cele mai importante procese ale municipalitatii se numara cele care vizeaza proiectul cartierului  Lomb si cartierul Tineretului, transformat in proiect de realizare a unui parc fotovoltaic.

Primaria are pe rol doua procese cu firma Impact, cea care s-a angajat sa construiasca un cartier de locuinte in zona Lomb. Primul este cu Impact Developer & Contractor SA, proces in care Impact SA, fostul asociat al administratiei clujene in Proiectul Lomb, cere rezilierea contractului de asociere dintre cele doua parti si daune de 61 de milioane lei pentru nerealizarea conditiilor impuse de contractul initial si  profitul nerealizat din asocierea cu Primaria.

Un alt proces este intre Clearline Development & Management SRL (fosta SC Lomb SA) si Primaria Municipiului Cluj Napoca, proces in care Impact SA, care detine Clearline, cere daune de 17 milioane lei.

In procesul privind proiectul cartierul Tineretului-Parc Fotovoltaic, municipalitatea incearca sa salveze 100 de hectare de teren cu care a intrat in asociere pentru ridicarea unui cartier de locuinte.

Dupa ce societatea portugheza Cogedir Gestao de Projectos SA si-a redobandit in instanta calitatea de concesionara a terenului de 6.000 de metri patrati din Piata Mihai Viteazu, revendicarile portughezilor au crescut.

Potrivit informarii intocmite de juristii Primariei, reprezentantii Cogedir cer modificarea Contractului de concesiune semnat in 2009, astfel incat societatea sa primeasca 1,6 milioane de euro sau inca un teren pe care sa poata construi inca 200 de locuri de parcare. De asemenea acestia mai vor sa construiasca parkingul subteran din Piata Mihai Viteazu, dar cu 329 de locuri in loc 531 si sa primeasca lunar 7.800 de euro de la municipalitate, in total ajungandu-se la 480.000 de euro, drept despagubiri pemtru studiul realizat si pentru intarzierea inceperii executarii contractului. Mai mult, portughezii cer alte 5 milioane de euro despagubiri pentru prejudiciul pe care l-au suferit din cauza incetarii contractului de concesiune din culpa municipalitatii.

Toate aceste solicitari fac obiectul unui dosar inregistrat in luna mai , disjuns din primul dosar prin care se solicita anularea hotararii de consiliu local privind incetarea concesionarii.

In dosarul celui mai pagubos contract public, semnat intre Primaria Cluj-Napoca si CFO Integrator pentru introducerea cablurilor din oras sub pamant, CFO Integrator a cerut in instanta Primariei Cluj-Napoca plata a 218,2 milioane de euro, din care 12,4 milioane de euro contravaloarea la zi a investitiei in proiectul Duct City si 205,8 milioane de euro daune de interes.

sursafoto: eclujeanul.ro, enational.ro, citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *