Primăria cheltuie o sumă exorbitantă ca să construiască o singură creșă

Primăria Cluj-Napoca are în proiect o nouă creșă de cartier, în valoare de aproape 3 milioane euro. Deși primarul Emil Boc se laudă că anual construiește cel puțin două creșe, criza locurilor în aceste instituții este tot mai acută. Directorii de creșe spun că ar trebui să se construiască dublu ca să aibă loc toți copiii aflați pe listele de așteptare.

Vineri, 22 septembrie, consilierii locali vor vota, în ședința de Consiliu Local, un proiect de hotărâre referitor la construirea unei noi creșe, pe strada Grigore Alexandrescu din Mănăștur. Dotările creșei includ un cabinet medical, spațiu de joacă în aer liber, camere de joacă și dormitoare, vestiare, birouri, potrivit referatului de aprobare. Creșa va fi structurată pe două nivele și va putea primi 15 copii în șase grupe. Pentru realizarea acestei creșe – care are durata de execuție 24 de luni – Primăria va plăti 2,7 milioane euro.

Strategia anuală a Primăriei este să investească milioane de euro din bugetul local pentru a construi câte o creșă de cartier, dar oferta creșelor de stat este cu mult sub nivelul cererilor.

Reprezentanții creșelor de stat din Cluj-Napoca spun că municipalitatea construiește mult prea puține creșe în raport cu numărul de copii care au nevoie anual de acest serviciu. La creșa Vrăjitorul din Oz, se ”bat” trei copii pe un loc și zilnic se umple lista de așteptare.

”În fiecare an se dublează cererile. Față de numărul total de locuri, am avut o concurență de 3 pe un loc ca la UBB, ca la cele mai căutate universități. Suntem academia piticilor, asta e. Număul de locuri e insuficient dacă se dublează și se triplează numărul de solicitări. Ar trebui să putem să construim 5-10 creșe pe an ca să facem față numărului de cereri. Cereri vin zilnic. În vară au solicitat 1500, am avut 500 de locuri disponibile pentru înscrierile din toamnă . Avem liste de așteptare, facem ce putem și cât putem”, a declarat Mărioara Neamț, director creșa Vrăjitorul din Oz pentru Cluj 100%.

Primăria se chinuie în fiecare an să finalizeze proiecte de construire a unor creșe, unele vechi de doi-trei ani, cum este cazul creșei din cartierul Grigorescu promisă din 2014 și nerealizată încă.

Primarul Emil Boc a declarat recent că nu mai poate să facă față numărului de cereri, cu toate acestea, va mai investi bani în creșele aflate pe lista municipalității.

”Dată fiind populația Clujului, în creștere, nu facem față la aceste provocări și de aceea noi, în fiecare an, din buget, alocăm milioane de euro pentru construcția de creșe. Numărul de creșe este insuficient, chiar dacă am construit foarte multe creșe în ultimul an”, a afirmat Boc la un post de radio local.

 

Adauga comentariu