In vizor

Primăria aruncă zeci de mii de euro pe „super traiste”, pe expoziții de șosete și alte asemenea aberații

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca de astăzi se regăsește, la punctul 33, un proiect de hotărâre „privind alocarea sumei de 210 000 de lei de la bugetul local pe anul 2019, pentru Asociația Grupul Pont, în vederea realizării proiectului „Com’ON Cluj-Napoca ’19 – implementarea inițiativelor tinerilor”.

Despre suveica de asociații, grupuri și fundații de tineret care smântânesc banul public prin proiectul Comʼon Cluj-Napoca, Ziar de Cluj a scris încă din anul 2016. Puteți citi mai multe detalii aici.

Dar, să vedem pe ce aberații îi mai aruncă Primăria 45 000 de euro din banul public, în anul 2019, acestei asociații care s-a abonat la bugetul local pentru a toca banii clujenilor pe proiecte inutile. În loc să facă parkinguri, creșe, grădinițe, spitale, sediu pentru Filarmonică ș.a.m.d., municipalitatea aruncă cu banii, cu mână largă, în dreapta și-n stânga, hrănind asociații ale căror acțiuni înseamnă, la modul concret, doar material de campanie pentru primar: Clujul bifează cât mai multe evenimente, sunt sprijinite inițiativele de tineret, cultura, orașul e viu, de 5 stele și alte asemenea vorbe goale de PR. În plus, tinerii finanțați consistent, noii sinecuriști ai orașului, îl vor vota, cu siguranță, pe cel care le dă bani.

Înainte de a citi proiectele finanțate din banii clujenilor, să aveți în minte faptul că, în hotărârea de CL, este trecut, negru pe alb, primarul Emil Boc drept inițiator. Aberațiile următoare vor fi finanțate printr-o hotărâre de Consiliu Local „din inițiativa primarului Emil Boc”.

Aici sunt banii dumneavoastră!

Cum se desfășoară paranghelia? În cadrul șușanelei Com’On Cluj-Napoca, „tinerii orașului” au propus, în echipă, o serie de inițiative care au fost mai apoi votate, probabil tot în echipă. Primăria finanțează proiectul Com’On Cluj-Napoca, iar apoi inițiativele cele mai votate sunt implementate prin Grupul Pont, care asigură cadrul legal necesar.

În top 20 cele mai votate proiecte regăsim următoarele:

„Cu Super Traistă la Super Market”

Prin această inițiativă tinerească de sifonat bani publici, ni se va da, nu pungă, nu traistă, ci, mai degrabă, o super plasă:

„Această ediție a proiectului este una pilot, prin care dorim să vedem cum va reacționa comunitatea clujeană la ideea de a renunța la pungile de plastic. Ne propunem ca alternativa pe care o oferim, și anume Super Traista, să înlocuiască pungile de plastic și să contribuie la consolidarea unui comportament responsabil, pe termen lung. Considerăm că oferirea traistelor în mod gratuit va fi un gest primit cu căldură și entuziasm din partea publicului”, scriu inițiatorii acestui proiect deosebit, din bani publici, pe care îl așteptăm cu nerăbdare, chiar cu sufletul la gură și… în traistă!

„compost la festivaluri”

Inițiatorii își descriu această inițiativă, în modul elecubrant următor (greșelile de ortografie le aparțin):

„în prezent, la nivel global, aruncăm o tremime din mâncarea care se produce. în românia se aruncă 6000 de tone de mâncare pe zi, aproximativ 130 kg/an/ persoană. cam cât să hrănim toată populația clujului pentru următorii 20 de ani. resturile menajere, odată abandonate la groapa de gunoi încep să fermenteze și să emane gaz metan în atmosferă și levigat, ‘’zeamă’’ toxică, în pânza freatică contribuind masiv la încălzirea globală. în ianuarie 2018 lacul de levigat de la pata rât se întindea pe 8,5 hectare și conținea 70.000 de metri cubi de levigat. putem rezolva această problemă și o putem face educând și angajând pe toată lumea într-o mişcare socială pentru a regândi gestionarea deșeurilor. odată ce devinim conștienți de amenințarea la adresa sănătății umane, va deveni o alegere personală a împiedica pătrunderea deșeurilor organice în mediul înconjurător. râmele, cleopatra le-a declarat sacre, aristotel le-a numit „intestinele pământului”, iar marele filosof şi om de ştiinţă darwin a fost de părere că au un rol existenţial în istoria terrei şi a umanitaţii. vermicompostul este un îngrășământ organic ce poate fi obținut din valorificarea deșeurilor menajere descompuse cu ajutorul râmelor. procesul de reciclare a resturilor alimentare asigură obținerea unui îngrășământ nutritiv, negru, cu miros puternic, care are o acțiune extrem de benefică asupra porcesului de creștere a plantelor. activitatea de bază a proiectului nostru este reprezentată de colectarea materieri organice de la locuitorii din apartamente. dorim ca în decursul anului 2019 să: – colaborăm cu industria horeca – gestionăm deșeurile vegetale obținute din amenajarea spațiilor verzi – implementăm un program de compostare la festivaluri.”

Voi ați înțeles ceva? Mai exact, ce vor să facă tinerii aceștia agramați? Noi recunoaștem că nu am înțeles nimic! Important este că se va bugeta! Banul public să vină, râmele Cleopatrei să trăiască!

„Și clujenii visează câteodată”

Pe banii clujenilor, tinerii cu inițiativă din acest oraș vor organiza și o expoziție de șosete, lălăieli la chitară, bătăi cu perne, cu apă, proiecte care merită, cu adevărat, finanțate din taxele și impozitele noastre, ale tuturor:

„Aflat la a 2-a ediție, “Și Clujenii visează câteodată” ce reprezintă upgrade al proiectului din 2016 “Și Clujenii dorm câteodată“ este un proiect ce-si propune sa activeze spații și să dezactiveze tinerii de la stresul urban insomniac prin provocări trăsnite ca și Miss și Mister Pijama, bătaie cu apă, bătaie cu perne, expoziție de șosete, cântece de chitară și seara proiecție de film cu pizza pentru toți cei care donează pufoșenii redirecționate în scop caritabil catre cazuri unde somnul nu este așa de dulce cum ar trebui să fie, fiecare noapte a copilăriei. Proiectul va include și un studiu de piață pre-eveniment ce-și doresc să afle câte ore dorm tinerii în medie, prin ce modalități reușesc să adoarmă și surse ale insomniei, eșantionul vizat fiind de 100 de persoane, studiul va fi realizat atât online, cât și offline”, explică inițiatorii proiectului, grupul de inițiativă onirică „Clujul Altfel”.

Doar câteva exemple de irosire a banului public. Când vă loviți de lipsa lucrurilor elementare în acest oraș, priviți partea pozitivă: aveți expoziții de șosete și Miss Pijama! Plus râmele Cleopatrei, ajunse în Primăria lui Boc, colcăind prin bugetul local cadaveric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *