Primăria aprobă noul sediu de 6 etaje al Consiliului Județean Cluj. În lipsa banilor, investiția se amână

Extinderea și realizarea unui nou corp de clădire pentru Consiliul Județean Cluj urmează să fie decisă de consilierii locali prin aprobarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea urbană de pe Calea Dorobanților din municipiul Cluj-Napoca. 

„Se aprobă PUZ – dezvoltare urbană – Calea Dorobanților nr 104-106, beneficiar: Consiliul Județean Cluj”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi aprobat de consilierii locali. 

Potrivit datelor cuprinse în documentația supusă votului, actualele utilizări ale zonei se păstrează, se conservă funcțiunile actualelor instituții și servicii publice. Se va păstra accesul auto, însă se va desființa un alt acces auto, precum și accesul la subsolul Bibliotecii Județene Octavian Goga. 

„Toate investițiile prin această documentație vor fi suportate de beneficiara acesteia”, se arată în proiectul de hotărâre. 

Însă, potrivit planului de investiții al Consiliului Județean Cluj din anul 2021, din cauza bugetului limitat de contextul pandemic, Consiliul Județean a amânat lucrările de extindere și realizarea a unui nou corp pentru administrația județeană.

„Și investițiie din acest an sunt reduse față de 2020. 

Acestea sunt de aproximativ 58 de milioane de lei, mult sub anul 2020 când au fost de aproximativ 150 de milioane de lei. 

În 2018 de exemplu au fost 186 de milioane de lei. Constatăm o diminuare a sumelor. 

Și sumele alocate la spitale sunt mai mici, fiind imposibil să fie alocate sume mai mari în contextul în care bugetul a scăzut. 

Investițiile se vor concentra în acest an pe infrstructura rutieră și spitale, ceea ce înseamnă că anumite proiecte de investiții vor fi suspendate în anul 2021. Va fi amânată executarea lor pentru anul următor. Astfel, se va amâna execuția proiectului Park and Ride de la Aeroport. Se suspendă lucrările de amenajare a Parcului Etnografic. De asemenea, se suspendă execuția parcului TETAROM V din Luna, dar și lucrările de modernizare și extindere a sediului Consiliului Județean”, a explicat recent Alin Tișe.

Prin PUZ se propune construirea unui corp nou, de șase etaje și realizarea unui parking subteran.

Noul sediu al Consiliului Județean va fi o clădire verde, prima clădire publică de acest gen din România.

Teritoriul studiat prin PUZ este delimitat de Calea Dorobanților în partea de nord, prelungirea străzii Ep. Nicolae Ivan în partea de sud, limite cadastrale în partea de est (imobilul de pe Calea Dorobanților nr. 98 – 100) și incinta Bisericii Ortodoxe Sf. Toma în partea de vest. Pe terenul studiat există fond construit – sediul Bibliotecii Octavian Goga, construcție cu regim de înălțime S+P+7E și sediul Consiliului Județean Cluj, construcție cu regim de înălțime S+P+6E.

Construcția actualului sediu al Consiliului Județean a fost proiectată în 2007 pentru a fi sediul Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj, cu spații destinate și dimensionate pentru activitatea administrativă a Direcției, fiind preluată de către Consiliul Județean în 2010.

CITEȘTE ȘIConsiliul Județean Cluj își extinde actualul sediu cu o nouă clădire de ȘASE ETAJE. Proiectul a ajuns la etapa dezbaterii PUZ

Datorită faptului că anvergura activității administrației publice județene depășește capacitățile actuale ale construcției se dorește construirea unui corp nou de clădire și conectarea acestuia la sediul actual și la spațiul public, în baza conceptului câștigător al concursului de soluții de arhitectură pentru noul Consiliu Județean, organizat de Consiliul Județean, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România în 2019.

„Având în vedere faptul că regimul de înălțime existent al sediului Bibliotecii Județene Octavian Goga autorizat inițial în 1995, este mai mare decât regimul maxim de înălțime stabilit prin PUG, prin PUZ se propune o revizuire a regimului maxim de înălțime stabilit prin PUG pentru zona studiată, stabilindu-se un regim maxim de înălțime ce ține cont de regimul de înălțime existent în zonă, respectiv S+P+7E. H max conform PUZ este 31m, iar suplimentar se admite depășirea cu 2m a H max admis pentru spațiile tehnice.

Propunerea de extindere pe verticală a sediului Consiliului Județean nu depășește regimul de înălțime existent al sediului Bibliotecii Octavian Goga, viitorul sediul al Consiliului Județean urmând să aibă șase etaje, cu un nivel mai puțin decât cel al clădirii Bibliotecii Octavian Goga”, se arată în documentația pentru PUZ.

Numărul de parcări auto organizat la subsol va fi de 56 de locuri, realizate prin extinderea subsolului existent al clădirii Consiliului Județean. Spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minim 35% din suprafaţa totală şi vor cuprinde exclusiv vegetaţie.

CITEȘTE ȘIBugetul județului Cluj, cel mai mic din ultimii patru ani. Tișe: „Este o scădere de 20% față de bugetul din 2020. Unele proiecte de investiții vor fi amânate”

 

Adauga comentariu