Din oras

Primaria amana de o luna dezbaterea pe marginea regulamentului pentru caini

Perioada consultarii cetatenilor pe marginea proiectului de regulament propus de Primaria Cluj-Napoca, prin care se stabileste dupa ce rigori ne vom plimba patrupedele prin oras, a expirat de peste o luna. Stapanii animalelor au cerut organizarea unei dezbateri publice, insa primaria tergiverseaza si acest termen.

Mult contestatul regulament privind accesul si plimbarea cainilor in oras doarme in sertarul Politiei Locale din primarie. Desi stapanii de animale au cerut in ultimele luni organizarea unei dezbateri publice reale, autoritatile intarzie cu acest raspuns si cu stabilirea unei date.

In ultimul raspuns, transmis de primarie Asociatiei Nuca, institutia arata ca vor reveni cu un raspuns in momentul in care se va stabili data si locul unde urmeaza sa fie organizata intalnirea.

Am contactat si noi biroul mass-media al Primariei Cluj-Napoca, iar raspunsul a fost la fel de evaziv.

“Urmeaza sa stabilim data, probabil in ultima saptamana din iulie. Vom transmite si un comunicat si ii vom anunta pe cei care au cerut dezbaterea”, arata Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

In proiectul propus, detinatorii de caini nu mai au nevoie de acordul asociatiei de proprietari pentru a tine un caine, au doar obligatia “de a respecta orele de liniste, normele generale de curatenie, igiena si intretinere a spatiului comun (holuri, casa scarii, etc.). Orice litigiu cu privire la incalcarea proprietatii comune sau individuale se va solutiona de catre instantele de judecata”.

De asemenea toti cainii de talie mare trebuie sa poarte botnita, celor de talie mica fiindu-le suficienta lesa, iar stapanii sunt obligati sa curete dejectiile animalelor. In spatiile publice trebuie sa aiba asupra lor buletinul de identitate si carnetul de sanatate al cainelui.

Proiectul prevede interzicerea accesului cu caini pe spatiile verzi, cu exceptia zonelor semnalizate corespunzator, in care se permite plimbarea cainilor, in perimetrul unitatilor de invatamant, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, in mijloace de transport in comun, sau in orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul cainilor.

Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promite amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi.

Un aspect interesant din proiect este interzicerea producerii de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale câinelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante”. Amenda pentru asta este intre 200 si 400 de lei.

Tot atat ar trebui sa scoata din buzunar si cei care isi lasa cainii liberi nesupravegheati pe domeniul public, indiferent de rasa si talie, sau cei care nu isi plimba cainii in lesa sau si cu botnita in cazul cainilor mari, sau nu au carnetele lor de sanatate. De asemenea cei care isi plimba cainii pe spatiile verzi neamenajate expres pentru asta sunt pasibili de o amenda intre 200 si 400 de lei.

Amenda poate ajunge pana la 600 de lei in cazul in care se intra in parcurile de caini cu exemplare agresive, stapanii nu intervin atunci cand reactiile cainelui devin un pericol pentru siguranta cetatenilor, sau pentru abandonul cainilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *