Din oras

Primăria, acuzată că „fură” o stradă din cartierul Europa. Oamenii se tem că le vor crăpa casele din cauza viitoarelor proiecte imobiliare

Cadastrarea străzii Carierei din cartierul Europa a fost oprită deocamdată după ce proprietarii caselor din zonă au semnalat faptul că Primăria Cluj-Napoca ar fi realizat o hartă care nu corespunde realității. Cel puțin așa spun locuitorii. Oamenii susțin că administrația publică locală vrea să cadastreze 9 metri de stradă, deși în realitate ar avea 7 metri, respectiv 5 metri pe unele porțiuni. Mai mult, proprietarii de pe Carierei afirmă că imobilele lor sunt deja afectate din cauza pânzei freatice, iar odată ce se va da frâu liber construirii de blocuri în vecinătate, casele lor vor fi distruse ca urmare a traficului greu.

Problema a fost semnalată în cadrul ședinței de Consiliu Local de săptămâna aceasta. Daniela Erdeș, unul dintre locuitorii de pe strada Carierei, a prezentat documente potrivit cărora hărțile realizate de Primărie pentru cadastrare sunt eronate. Oamenii acuză faptul că harta atașată proiectului de hotărâre nu corespunde realității, în sensul că la intrarea pe stradă este prevăzută pentru cadastrare o lățime de 9 metri, deși strada are 7 metri, respectiv 5 metri pe unele porțiuni.

Oamenii se tem că odată cu trecerea străzii din domeniul privat al municipiului în domeniul public al municipiului se va deschide accesul traficului greu, mai ales că în zonă se dorește deja realizarea unor proiecte imobiliare.

„Noi când am cumpărat acolo nu am știut ce probleme sunt. Pânza freatică este de multe ori pe an la zero metri, zidurile sunt fisurate. Ne dorim ca această stradă să rămână privată pentru că știm foarte bine ce doresc investitorii care au terenuri acolo și doresc să își facă intrarea de pe strada noastră. Jumătate din stradă este privată și jumătate publică și nu înțelegem de ce nu poate să rămână așa. Dacă zona se va dezvolta suntem speriați că dezvoltatorii care vor construi și vor intra pe strada noastră vor distruge toate casele din cauza traficului greu. Știm deja că sunt intenții de a se construi. Acum noi avem semn de circulație care spune că accesul este permis doar riveranilor. După ce va trece la Primărie, va putea circula oricine”, a explicat Daniela Edveș, unul dintre proprietarii de pe strada Carierei.

Reprezentanții Primăriei au subliniat faptul că este vorba strict despre o problemă legată de proceduri administrative, fără să se aducă atingere regimului străzii.

„Proiectul de hotărâre nu aduce atingere proprietăților private.Vorbim despre partea de stradă care a fost drum de exploatare și care este proprietatea privată a municipiului și pe care acum vrem să o trecem în proprietatea publică a municipiului. Este o problemă strict legată de proceduri administrative”, a precizat Iulia Ardeuș, directorul Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a asigurat însă că regimul circulației va rămâne la fel pentru că este vorba doar de o procedură administrativă. Potrivit conducerii Primăriei, administrația publică locală are obligația de a cadastra tot ce este proprietatea municipiului. Dan Tarcea a precizat că în 1999 când s-a aprobat PUZ-ul pentru strada Carierei s-a aprobat faptul că drumul este pentru circulație publică.

Cât despre viitoarele proiecte rezidențiale, primarul a precizat că nu se va face nimic fără respectarea prevederilor legale.

„Dacă se va concretiza această etapă de construire în zonă, vor exista aici trei etape de discuții. În prima etapă va veni aici investitorul, în prezența dvs și a Comisiei de Urbanism, și își va prezenta propunerile. Dacă dvs aveți argumente legale să nu facă nu vor face. Dacă legea le va permite în anumite limite vor putea construi. În a doua etapă, dacă proiectul va trece va sta 30 de zile în dezbatere publică. Dacă și după dezbaterea publică se va considera că poate merge mai departe va urma ultima etapă, ședința de Consiliu Local, unde se va vota da sau nu, tot în prezența dvs”, a declarat Boc.

Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, la solicitarea primarului, și urmează să fie discutat într-o viitoare ședință după ce hărțile respective vor fi analizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *