Prima Grădină Botanică a Clujului, distrusă pentru un hotel

Copacilor din Cluj-Napoca le-a fost pus gând rău. Castanii din Piaţa Avram Iancu au fost tăiaţi fără prea multe explicaţii. Copaci din Parcul Central sunt ciopârţiţi anual fără milă, deşi nu sunt bolnavi sau uscaţi.

Şi pentru construirea Cluj Arena au fost tăiaţi copaci seculari, iar acum s-a ajuns la defrişarea primei grădini botanice pe care a avut-o oraşul.

Din cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania, despre care se spune că ar fi avut aproape 200 de ani a mai rămas doar un ciot, iar terenul pe care acesta a ţinut umbră aproape două secole este pregătit pentru a susţine un hotel ce urmează să se construiască.

Mai mulţi locatari ai imobilelor din zonă încearcă cu disperare să atragă atenţia autorităţilor, însă sunt legaţi de mâini şi de picioare: "există toate avizele necesare".

"Am sunat la 112 dar Poliţia Cluj şi Poliţia Locală ne-au spus că există toate avizele necesare pentru aceste acţiuni. Există o AC nr. 1218 din 05.10.1015 emisă de Primăria Cluj pentru construire a unui hotel 2S-P-2E-2ER la acestă adresă, pentru care există o acţiune de anulare în instanţa la Tribunalul Cluj nr. 940/117/2017.

Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat nici un aviz de tăiere la această adresă şi ne-au confirmat şi faptul că această grădina este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) şi de asemenea ştiau de existenţa unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Grădina Botanică Publică. Se pare că la dosar există o expertiză pentru aceşti arbori din care ar reieşi că aceştia sunt bătrâni şi putrezi. A se vedea fotografiile care contrazic acest lucru.

Investigând avizele care au fost primite pentru această Autorizaţie de Construcţie emisă de Primăria Cluj cu ajutorul avocatului care ne reprezintă, am realizat că proprietarii imobilului de pe str. Avram Iancu 23-25 s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25, după care au alipit terenurile de pe str. Avram Iancu 19-25, şi s-au folosit de acel aviz pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie emisă de primărie.

Suntem în situaţia disperată în care suntem nevoiţi să facem o plângere penală pentru aceste fapte la Parchetul Cluj şi să sesizăm Instituţiile Statului: Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Garda Forestieră, Primăria Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, presă locală şi mai ales Prefectura Cluj, având în vedere că această grădina istorică a fost cândva "Grădina Prefecturii Cluj", iar la nr. 19 este "Casa Călăului", care a fost demolată fără nici un fel de autorizaţii în urmă unui incendiu."

 

Comentarii

Claudia

15.02.2017 15:16

Acest primar cu șleahta lui din primărie nu are nici cel mai mic respect pentru natură, pentru copacii care au de 4-5 ori vârsta lor, a nemernicilor care aprobă tăierile.Pentru un pumn de arginți și-ar vinde și mamele, dar copacii pe care nu-i iubesc și nu-i respectă!Se plânge piticul ca nu-l finanțează Bucureștiul, dar de prăpădul pe care l-a făcut în oraș cu blocurile între case, drumurile de servitute înguste și/sau înfundate, măcelărirea naturii, nu-i de vină Bucureștiul ci el, un neica nimeni. Pe care clujenii l-au votat, orbește, ca tâmpiții, de atâtea ori. 

cristina

16.02.2017 10:42

sa facem un protest masiv si pt.aceste ilegalitati facute de primari pupincuristi impreuna cu sleahta lor de banditi 

Simona h

16.02.2017 11:40

Cata dreptate aveți!!! Politicienii României sunt toți o apa și un pământ, mai presus de lege , prea sus sa se aplece la problemele muritorilor
Muritorii nu sunt primiți în audienta nu li se aproba autorizații de construcție, încerc de trei ani sa obțin un loc de parcare .Muritorii au doar obligații de a plății impozitele

Smaranda Ricobon

18.02.2017 13:07

Cata dreptate aveti ! A distrus Clujul , si cei care l-au votat mereu , sunt la fel !

negro

15.02.2017 19:50

ce greata imi provoaca hadimbul asta de boc. un vierme, un limbric

Coleta Niculina...

15.02.2017 21:31

  Buna ziua ,  Este orasul de care sunt mandrii ardelenii ....de ce oare ??? Strada Ploiesti ...este dezastru ...unde cei de la putere construiesc si pe trotuar . Unde s a construit bloc de 5 +1 retras pe alee de servitute de 3m latime si unde m am luptat si am cheltuit bani la judecati si raspunsul final ::: NU AM CULOARE DECI NU AM CASTIG DE CAUZA !  Eu una zic ca este MANDRIE PROSTEASCA SI IDIOATA ,ma scuzati ,pentru un ORAS CORUPT SI INCHIS . Nimeni nu misca IN FRONT decat ....CEI DE LA PUTERE !!!!!!!!!!!  Bine a zis ANDREI GHEORHE cand a fost sa plece din Cluj ....:  LA REVEDERE ORAS MINUNAT IMPUTIT SI DE CACAT ! Sa ma scuz sau doar sa fiu mandra ca am bun simt si nu inghit ,,,,,gunoaie !     

pop

16.02.2017 05:18

Oare cind o sa scapam de coruptii din primarie care ne rid in nas si fac ce vreau ei?Daca facem cite un comentariu scris nu rezolvam problema coruptiei din institutiile statului care este ca un cancer peste Romania!

Pusa

16.02.2017 09:41

Unde sunt tinerii frumosi si liberi din cluj?Sau asta nu se pune.... 

dragos

18.02.2017 07:38

iti zic eu unde sunt tinerii...in cluburi...se distreaza si beau...asta e viitorul, dezinteresul lor total

Eu citesc

16.02.2017 10:07

Daca aveti timp sa scrieti un comentariu, de ce nu aveti timp sa cititi intreg articolul? Jentant sa va ia gura pe dinainte.Sariti cu acuzatii la adresa primariei, ca ei sunt corupti, e vina lor, etc. pe cand cei de la capul acestei afaceri sunt cei care ar trebui sa fie atacati si trasi la raspundere.In 2 locuri in articol oameni buni, 5 minute v-ar fi luat sa cititi tot."Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat nici un aviz de tăiere la această adresă""am realizat că proprietarii imobilului de pe str. Avram Iancu 23-25 s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25, după care au alipit terenurile de pe str. Avram Iancu 19-25, şi s-au folosit de acel aviz pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie emisă de primărie." 

mihaela ionita

16.02.2017 10:41

Imi pare rau pentru clujeni! In ultima vreme au daruit tarii niste nume sinistre, Boc, Rares Bogdan, Dancu... Sunti sigura ca si acolo, ca si in restul tarii, tradatorii de neam si tara nu se uita la interesul romanului...  

Speranta Coldea

16.02.2017 15:40

Nemaipomenit ce se petrece! Ma alatur plangerii penale. Va rog sa ma contactati!

S.

16.02.2017 23:50

Si noi ce putem face? :( ce nenorociti! Putem face ceva?!

Hodina marius vasile

18.02.2017 00:36
Eu zic sa ne constituim un grup sa actionam in judecata toti cei care ar trebui sa verifice aceste lucruri si nu le-au făcut,iar daca putem acel loc sa il facem parc !!!

Marin Dinescu

18.02.2017 03:28
Dumitru Cornel Vâlcu doarme or el ? Say este hotelul " Uelcãm refiugiiz ?

clujeanul

18.02.2017 08:12

Acolo era junglă sălbatică, nu grădină botanică și fără niciun folos! Cu siguranță că va arăta mai bine zona dacă se va ține de cuvânt investitorul și va face un hotel frumos. Acceptați că și orașul este în schimbare, precum un om, iar din când în când are nevoie de haine noi, renovări, inbunătățiri, etc. Sau preferați o localitate unde nu se schimbă nimic și doar se depune praful neschimbării???

Eva

18.02.2017 19:58

TINERII FRUMOSI SI LIBER DIN CLUJ , NU AU NIMIC DE SPUS ? BOC E DUMNEZEUL LOR , LE-A SPALAT CREIERII ? SAU LE PLACE CU TRENUL GRATIS LA BUCURESTI ? FITI ROMANI LA VOI ACASA , SUNTETI SECUI,ROMANI ,SASI , IN ROMANIA.E ORASUL VOSTRUL , UNDE TRAITI CU FAMILIILE,PARINTII SI COPIII VOSTRII , E ORASUL VOSTRU , INDIFERENT DE EDNIE.     BOC SE DUCE SI VA VINDE SI LEAGANELE UNDE ATI CRESCUT ! FITI UNITI CA VA VINDE TOT SPATIUL VERDE DINTRE BLOCURI , CA IN BUCURESTI , ONTEANU ,UDREA SI OPREA. SI TOTI PRIMARII DE SECTOARE . 

Bogdan

18.02.2017 20:22

Cel mai probabil acesta este ultima filmare din acea zona, inainte de masacru:https://youtu.be/U_gAYVZygOE?t=95 

iancu

20.02.2017 11:27

                  Mafia clujană cu sprijinul tăietorului universal Boc "Drujbaru" Emil care taie tot ce-i cade in cale ; salariile profesorilor, pensiile, trotuarele pietonilor, iar acum şi arborii seculari din Cluj.                 Mă întreb când vor fi măcelăriti copacii din  Parcul Central şi Grădina Botanică pentru a fi construite blocuri şi hoteluri de lux de către lacoma  Mafie imobiliară şi pe aceste terenuri ?                 Se pare că aceasta urmează în viitorul "democratic" al bătrânului Cluj, "napocizat" în "anii lumină" de către Ceauşescu. 

Adauga comentariu