Eveniment

Prezență dezamăgitoare la Marșul pentru Siguranța Femeilor: clujenii continuă să ignore adevăratele probleme

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” a început cu o întârziere de un ceas față de ora stabilită inițial, semn că tema vulnerabilității femeilor în fața grobianismului, a comportamentului de mujic specific unora dintre bărbați, nu suscită interesul clujenilor. Marșul clujean pentru siguranța femeilor reprezintă o acțiune ce se sincroniza cu un eveniment similar desfășurat în București, iar în plus, cca 27 de ambasade au anunțat semnarea unei declarații de susținere a manifestării, prin care își exprimă solidaritatea cu femeile și fetele victime ale violenței. 

Prin urmare, marsul clujean a fost inspirat de cel organizat in Bucuresti de catre Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor si Centrul Filia.

Din păcate, prezența clujenilor la această acțiune comună de condamnare a violenței și abuzului asupra femeilor s-a lăsat așteptată, astfel încât ceea ce trebuia să devină un marș s-a transformat într-un eveniment organizat chiar la locul inițial stabilit: Monumentul Memorandiștilor din Cluj-Napoca. Prezența redusă a cetățenilor dintr-un oraș cosmopolit precum Clujul, este cel puțin îngrijorătoare și denotă lipsa de interes, apatia publică și socială, dezinteresul pentru problemele sociale reale sau problemele de cuplu, de familie, cauzate de violență și abuz.

În schimb, organizatorii acestui eveniment merită toată aprecierea noastră, motiv pentru care nu putem decât spune: Jos Pălăria!

Cu atât mai mult cu cât se dovedește a fi tot mai dificil de a conștientiza publicul și pe fiecare cetățean în parte în privința problemelor reale cu care se confruntă societatea noastră, dincolo de agenda politică, dincolo de temele livrate cu nonșalanță de către o bună parte dintre televiziuni, adeseori constatăm că temele reale, precum situația din spitale, accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile publice sau abuzul, hărțuirea și violența asupra femeilor lipsesc aproape cu desăvârșire de pe agenda publică.

Iată poate de ce ar trebui să înțelegem însemnătatea unui asemenea eveniment precum marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor”.

Cu acest prilej, readucem în atenție câteva dintre aspectele semnalate de organizatori: 

este inacceptabil să minimizați experiențele negative și dramele prin care trec mii de femei!

Nicio femeie nu “merită” să fie bătută sau violată, hărțuită sau jignită.

Anumite categorii de femei sunt vulnerabile în fața violenței iar instituțiile le tratează discriminatoriu sau chiar abuziv: femeile rome, sărace, LBTQIA, femeile exploatate sexual sau traficate, fetele din centrele de plasament, femeile cu dizabilități fizice sau mintale, femeile refugiate și migrante.

presiunea socială la care sunt supuse unele femei pentru a le face să ascundă actele de agresiune comise asupra lor de bărbați. 

Considerăm că educația pentru relațiile sănătoase este cea mai sigură modalitate prin care poate fi oprită perpetuarea violenței. Credem cu tărie că informarea trebuie completată de formarea comportamentelor și atitudinilor non-violente prin exersarea acestora în mediul școlar și în mediul de viață al tuturor. Avem nevoie de sprijinul profesioniștilor din învățământ pentru a da prioritate demersurilor de educare pentru o viață fără violență. Sunt necesare politici și finanțare pentru atingerea acestor obiective, au mai precizat organizatorii evenimentului. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *