Sanatate

Prevenirea obezitatii infantile

Obezitatea este o problema dureroasa pentru adulti; in cazul copiilor, ea constituie un handicap fizic si psihic. Medicii recunosc in unanimitate ca un copil sau un adolescent nu va slabi decat daca decizia de a pierde din greutate ii apartine in totalitate.

 

In Statele unite ale Americii, de pilda, procentul de copii obezi se ridica la 30 %. In Europa cifrele nu sunt atat de ingrijoratoare, desi numarul  copiilor supraponderali este in crestere. Modificarea obisnuintelor alimentare, considerabila in ultimii 20-30 de ani, a contribuit la acest fenomen. Se considera ca copiii americani ingereaza de doua ori mai multe lipide decat doza recomandata, iar europenii tind sa le calce rapid pe urme.

 

Factorii responsabili:

–    Alimentatia. Acei copii care inaintea varstei de doi ani au ingerat prea multe proteine si prea putine lipide prezinta cea mai accentuata obezitate.  De aceea, in primii ani de viata se recomanda un consum preponderent de lipide, nu de proteine. Obezitatea poate fi evitata, in consecinta, prin diversificarea alimentatiei incepand cu luna a cincea sau a sasea de viata si prin administrarea de lapte integral pana la varsta de doi ani. Pe masura ce copilul creste, alimentatia bogata in lipide si acizi grazi esentiali, dar saraca in proteine, trebuie sa se modifice, devenind saraca in lipide si bogata in proteine si glucide. Din pacate , adesea se inregistreaza situatia inversa. Copiii mici primesc o hrana cu continut mai mare de proteine, iar cei mai mari mananca prea gras si prea dulce: hamburgeri, cartofi prajiti, crochete, biscuiti, floricele de porumb, lactate grase si au acces aproape permanent la frigider.

 

–    Televizorul. Prezent in orice gospodarie, televizorul favorizeaza alimentatia compulsiva si anarhica : mancam, chiar fara a ne da seama, pachete intregi de chipsuri sau covrigei in timp ce ne uitam la emisiunea preferata.

 

–    Lipsa activitatii fizice. In timp ce privim la televizor sau lucram la computer, corpul arde mult mai putine calorii decat atunci cand facem miscare. Inlocuind fotbalul sau mersul pe bicicleta cu desenele animate sau jocurile pe computer, copiii tind sa se ingrase – la fel ca parintii lor, de altfel.

 

–    Lipsa de somn. Hormonul de crestere intervine in procesul de eliminare a excesului de masa corporala grasa. El este secretat insa numai in timpul somnului nocturn. In consecinta, copiii care nu dorm suficient pot inregistra un deficit al acestui hormon de crestere si de… slabire.

 

–    Supraprotejati. Copiii singuri la parinti sau cei proveniti dintr-un cuplu divortat sunt adesea mai “cocolositi” decat ceilalti. Inconstient, adultii incearca sa compenseze sentimentul de frustrare oferindu-le mancare in cantitate excesiva. Primul gest al mamei fata de copilul sau este acela de a-l hrani. Nu trebuie sa confundam insa, ori sa dam copilului posibilitatea de a pune semnul egal intre hrana si dragoste; cu totii cunoastem importanta sentimentelor in actul hranirii.

 

Ce e de facut (parinti si copii):

–    Informati-va. Erijativa in profesor de dietetica, explicandu-i copilului care sunt dozele zilnice necesare de proteine, lipide, glucide, acizi grasi esentiali, vitamine si minerale. Si de ce sa nu concepeti impreuna tabele si afise pe care sa le lipiti in bucatarie?

 

–    Reabilitati micul dejun, pentru a evita pofta de dulciuri de la ora 11. In meniu trebuie sa figureze cerealele, fructele si lactatele.

 

–    Limitati bomboanele, prajiturile, lactatele grase, hamburgerii, chipsurile, prajelile (cartofii prajiti indeosebi), carnea grasa si… televizorul. Pentru copil, dar si pentru restul familiei.

 

–    Indemnati-va copiii la practicarea unei activitati fizice: role, plimbare, karate, tenis de masa, ciclism, inot etc. iar pentru a da un exemplu, de ce sa nu mergeti in fiecare joi seara, de pilda, la piscina cu toata familia?

 

–    Evitati cantina pe cat posibil. Adesea aici se servesc mancaruri prea grase (dar pe care copilul le devoreaza incantat) sau inadecvate gusturiloor sale (micutul infulecand in schimb carnaciorii si prajitura cu ciocolata). Daca nu locuiti prea departe de gradinita sau scoala, aduceti mai bine copilul acasa pentru pranz, chiar daca trebuie sa-i pregatiti mancarea  cu o seara inainte, pentru a o reincalzi apoi.

 

–    Inlocuiti dulciurile si aluaturile de la gustare cu o felie de paine integrala si doua patratele de ciocolata neagra, o banana, o portocala sau un mar.

 

–    Beti atat cat cere organismu, dar numai apa. Bauturile racoritoare nu sunt recomandate, deoarece obisnuiesc copilul cu gustul dulce. Bauturile acidulate si siropurile nu sunt deloc indicate.

 

–    Mancati la ore fixe si evitati rontaielile intre mese.

 

San sau biberon?

Copiii alaptati la san prezinta riscuri mai mici de a deveni mai tarziu obezi, comparativi cu cei hraniti cu biberonul, deoarece primii mananca exact cat au nevoie, pe cand ceilalti pot suge la un moment dat masinal sau stimulati de mama.

 

De asemenea, se intalnesc mai multi obezi in randul copiilor hraniti precoce cu lingurita; aceeasi este situatia in cazul copiilor care trec direct de la san la alimentatia solida, fara a parcurge etapa biberonului, fie ca urmare a refuzului sugarului, fie din cauza unui principiu al mamei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *