Sanatate

Prevenirea calusurilor si bataturilor

Desi poate fi considerat o regula generala, dictonul “mai bine sa previi decat sa tratezi!” se potriveste si in cazul unora dintre cele mai frecvente probleme cu care se poate confrunta fiecare dintre noi – calusurile si bataturile.

 

 

Calusurile si bataturile sunt aglomerari de celule moarte respinse de piele, ingrosate si intatrite. Acestea reprezinta o reactie fireasca de aparare a organismului impotriva presiunii constante, exercitate la nivelul epidermei, presiune rezultata in urma frecarii pielii cu alte corpuri.

 

 

Daca din punct de vedere patologic, nu exista nici o diferenta intre cele doua terminologii, forma difuza, textura – mult mai intarita, transforma calusurile intr-o forma mai avansata a bataturilor.

 

 

 

Cu toate ca cele mai frecvente cazuri ale acestei afectiuni sunt localizate la nivelul piciorului (talpa, calcai, degete), in functie de activitatea fizica la care suntem supusi, bataturile pot aparea si pe suprafata pielii palmelor sau a genunchilor.

 

 

Cauze

Singura modalitate in care aceste afectiuni pot aparea este conditionata de existenta presiunii la care epiderma este supusa, in general in urma frictiunii. Scenariile cele mai intalnite si in care isi fac simtita prezenta sunt strans legate de:

 

 

–    Incaltamintea necorespunzatoare (pantofi ingusti, care strang laba piciorului);
–    Conformatia (degete foarte apropiate sau platfus);
–    Existenta unor proeminente osoase (precum monturile);
–    Deficiente locomotorii care implica o presiune ridicata asupra unor parti ale corpului (un mers anormal);
–    Manipularea, fara protectie, a unor obiecte (racheta de tennis, grebla, matura etc.);
–    Mersul in picioarele goale pe suprafete dure.

 

 

Tratament
Cu toate ca acumularile de piele moarta sunt neplacute la vedere si la atingere, bataturile si calusurile nu necesita tratament decat in cazul in care provoaca durere.

 

 

Astfel, primul pas il reprezinta indepartarea obiectului sau evitarea activitatilor care au provocat procesul de frecare si au exercitat presiunea zonelor afectate. Abia dupa aceasta perioada de “menajare” puteti trece la indepartarea formatiunilor inestetice de piele moarta.

 

 

Cele mai simple si la indemana modalitati sunt:

–    Folosirea acidului salcilic (doar pe bataturi, pentru a nu afecta si pielea sanatoasa) si a pietrei ponce – dupa ce ati inmuiat pielea in prealabil.
–    Tratamentul chirurgical nu este o solutie des intalnita in tratarea bataturilor si a calusurilor. Totusi, daca presiunea nociva asupra epidermei este rezultatul unei proeminente osoase, se poate interveni chirurgical pentru corectarea malformatiei.

 

 

Atentie! Nu va transformati in propriul dvs. chirurg! Pentru a evita riscul aparitiei unor complicatii sau infectiile de piele, nu incercati sa indeparati bataturile, folosind obiecte ascutite (lame de ras, foarfeci sau cutite).

 

 

Complicatii.

Pe langa durerea resimtita in timpul mersului si / sau la purtarea incaltamintei, calusurile si bataturile netratate la timp, pot degenera in alte forme inflamatorii: vezicule (basici), infectii ale structurii dintre os si piele sau ulceratii (des intalnite in cazul diabeticilor).

 

 

Chiar daca, aparent, vizita la doctor nu este o necesitate, in cazul banalelor bataturi, preexistenta unor afectiuni clinice poate modifica planul de tratament. Astfel, nu este indicat sa va “ocupati” singur de extirparea zonelor de piele moarta, in cazul in care suferiti sau aveti probleme circulatorii.

 

 

Consultul medical este la fel de indicat in cazul in care identificati formatiuni de piele moarta si intarita pe suprafete neosoase sau in zone asupra carora nu se exercita presiune sau frecare. Motivul? V-ati putea confrunta cu probleme de natura genetica (zone de piele intarita congenital) sau chiar cu tumoare maligna (cancer la piele).

 

 

Masurile profilactice pentru evitarea neplacerilor cauzate de aparitia calusurilor si a bataturilor sunt:

–    Purtati doar incaltaminte comoda, care vi se potriveste perfect pe lungimea si latimea labei piciorului sau ajustati-o cu ajutorul branturilor.
–    Alegeti sosetele potrivite! O soseta prea mica predispune la frecare, prin alturarea si inghesuirea degetelor, in timp ce, o masura mai mare decat cea potrivita poate aglomera pantoful.
–    In cazul manipularii unor ustensile care exercita presiune asupra palmelor, utilizati manusi de protectie.
–    Folositi in mod regulat piatra ponce! Totusi, nu exagerati! Mai ales daca sunteti obisnuiti sa umblati descult. Pielea prea subtire a talpii (si in general, a calcaiului) se poate leza cu usurinta.
–    Transformati in rutina procesul de igiena a picioarelor si a mainilor, folosind si creme emoliente, care sa mentina un nivel optim de hidratare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *