Diete

Prevenirea bolilor cardiovasculare cu vitaminele C si A

Vitamina C este un antioxidant extrem de important. Fiind hidrosolubila, ea favorizeaza indepartarea oxidantilor din zonele “apoase” ale organismului. Cu ajutorul vitaminei E, vitamina C acopera toate teritoriile. De fapt, vitamina C favorizeaza procesul de reciclare a vitaminei E.

 

Daca o molecula de vitamina C neutralizeaza un oxidant si astfel devine inactiva, ea se va reactiva in momentul in care va intalni o molecula de vitamina E. Fenomenul este valabil si pentru vitamina E si probabil din acest motiv combinatia dintre vitaminele C si E s-a dovedit atat de eficienta in studiile experimentale, reducand la jumatate riscul de infarct miocardic.

 

Scaderea tensiunii arteriale

 

O serie de studii au demonstrat ca scaderea valorilor tensionale ale unei persoane este direct proportionala cu continutul de vitamina C din organismul acesteia. Intru-un studiu dublu-orb, participantilor li s-a administrat 1000 mg (1 g) de vitamina C si respectiv aceeasi cantitate de placebo; cercetatorii au consemnat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice, nu insa si ale tensiunii diastolice. Si alte studii au confirmat faptul ca vitamina C, in doze de 1 g / zi contribuie la scaderea tensiunii arteriale si a nivelurilor de colesterol.

 

Principalul rol al vitaminei C in reducerea riscului cardiovascular ar fi capacitatea sa de a diminua nivelul lipoproteinei “a”, a carei crestere e considerate un factor major de risc pentru boala cardiaca. Deficitul de vitamina C duce la aparitia leziunilor arteriale, care in final se soldeaza cu hemoragii (semnul caracteristic al scorbultului). Este important nu numai sa dispunem de suficienta vitamina C pentru a preveni aceste fenomene, dar sa o si suplimentam, in cazul in care exista deja leziuni arteriale, pentru a indeparta depozitele nedorite de lipoproteine si pentru a favoriza refacerea peretilor arteriali.

 

Vitamina C in alimente

 

Alimentele cu un continut optim de vitamina C sunt urmatoarele: ardei, macris, varza, broccoli, conopida, capsuni, lamai, fructe de kiwi, varza de Bruxelles, fructe de papaya, mazare, pepene galben, portocale, grepfruit, suc de lamaie, tomate, mandarine, fructe de mango.

 

Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, aportul ideal de vitamina C este de minimum 1 g pe zi. Aceasta cantitate este furnizata de aproximativ 22 de portocale. In conformitate cu o estimare facuta de medici, persoanele in perfecta stare de sanatate consuma in medie 410 mg de vitamina C, ceea ce reprezinta cantitatea maxima pe care o obtinem din cinci mese zilnice compuse din legume si fructe. In concluzie, ar fi de dorit sa va suplimentati dieta cu 1-5 g de vitamina C, in special daca aveti risc crescut de boala cardiovasculara.

 

Importanta vitaminei A

 

Argumentele in favoarea suplimentarii vitaminei A – o alta substanta antioxidanta – sau mai degraba a precursorului sau, beta-carotenul, sunt mai putin convingatoare. Un studiu asupra starii de sanatate a cadrelor sanitare medii, incluzand 121000 asistente medicale cu varste intre 30 si 55 de ani, a evidentiat faptul ca un consum de peste 15-20 mg beta-caroten pe zi a diminuat riscul de accidente vasculare cerebrale cu 40 %, iar cel de infarct miocardic cu 22 %, in raport cu subiectii carora li s-a administrat mai putin de 6 mg pe zi.

 

Autorii unui proiect de cercetare elvetian, care au urmarit, timp de 21 de ani, decesele cauzate de bolile cardiovasculare, au constatat dublarea riscului de moarte prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral in cazul persoanelor cu niveluri sanguine scazute de beta-caroten (sub 12 mcg%).

 

In timp ce aceste studii sugereaza faptul ca un regim alimentar corespunzator si un nivel sanguin ridicat de beta-caroten se asociaza cu un risc scazut de boli cardiovasculare, rezultatele administrarii vitaminei A nu au fost la fel de incurajatoare ca in cazul vitaminelor C si E. Este cert insa ca beta-carotenul asigura o protectie deosebita impotriva cancerului. Din aceste considerente, recomandam o alimentatie care sa asigure 18 mcg (10000 UI) beta-caroten, sau, pur si simplu, suplimente vitaminice in aceste cantitati.

 

In ce alimente se gaseste beta-carotenul?

 

Alimentele cu un continut optim de beta-caroten sunt urmatoarele: ficat de vita, ficat de vitel, morcovi, salata de apa (nasturei), varza, dovlecei, cartofi dulci, pepene galben, dovleci, fructe de mango, tomate, broccoli, caise (proaspete si uscate), papaya, sparanghel, ardei iuti, mandarine, nectarine, piersici, pepene verde.

 

Protectia antioxidanta in ansamblu

 

Dupa toate probabilitatile, cel mai eficient mijloc de protectie a sanatatii il constituie alimentatia bogata in antioxidanti naturali si suplimentele din fiecare substanta antioxidanta cunoscuta. Cele mai indicate in acest sens sunt cartofii dulci, morcovii, macrisul, mazarea, broccoli, conopida, lamaiul, carnea (pentru vitaminele A si E), ardeiul, dovleceii, capsunii, tomatele, varza, grepfrutul, kiwi, portocalele, semintele si nucile, pestele (ton, macrou si somon), germenii de grau, caisele fasolea. Acestea nu numai ca sunt bogate in vitaminele A, c si E, dar contin si alti antioxidanti-cheie, cum ar fi proantocianidine, licopen, glutation, cisteina etc.

 

Astfel, regula de aur consta in minimum cinci mese de fructe si legume proaspete pe zi si imbogatirea alimentatiei cu produse naturale “colorate”. Alimentele verxi, rosii, galbene si albastre asigura un aport variat si bogat de antioxidanti ce contracareaza atacul nociv asupra arterelor.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *