Prețurile la alimente, în magazinele de cartiere și piețe, au EXPLODAT. În loc să plafoneze prețurile, Guvernul trage de timp

În câteva zile, de când românii au fost îndemnați de către autorități să stea în casă, prețurile au luat-o razna de tot și au explodat la propriu. Magazinele de la colț, din cartiere și piețele improvizate practică prețuri greu de imaginat și de suportat de buzunarele celor mai defavorizați. Încet, dar sigur, accesul tuturor românilor la alimentele de bază va fi tot mai dificil în contextul în care Guvernul liberal Orban III, trage de timp în loc să ia măsuri urgente privind plafonarea prețurilor. 

Dincolo de asigurările lanțurilor de magazine și ale comercianților, dincolo de discursul oficial al autorităților, magazinele din cartiere – în contextul Stării de Urgență și măsurilor înăsprite de circulație care bat la ușă – singurele permise pentru aprovizionare, au ajuns de neatins din cauza unei majorări fără precedent a prețurilor. 

Câteva exemple în acest sens din cartierul Gheorgheni, municipiul Cluj-Napoca: 

1 pâine de 500 gr – 6 lei

Banane – 7,5 lei/kg

Lămâi – 18,00 lei/kg

Morcovi – 5 lei/kg

Usturoi/ceapă verde – 3.00 lei/leg

Dovlecel – 12,00 lei/kg

Portocale -  8,00 lei/kg

Ardei – 20,00 lei/kg

Roșii – 12,00 lei/kg

Legătură verdeață – 1,70 lei

Trebuie să ținem cont de faptul că, în condițiile introducerii unor măsuri de protecție socială mai severe, aceste magazine vor fi singurele la care românii vor avea acces liber.

Dar nu vor mai avea bani de mâncare.

În acest răstimp, Guvernul întârzie adoptarea unor măsuri economice concrete, rapide și de susținere atât a micilor și marilor afaceri, cât și a populației tot mai vulnerabile din punct de vedere economic și social.

Este foarte posbil ca atunci când izolarea socială se va fi încheiat, românii care se vor apropia de rafturile magazinelor să nu-și mai permită nimic.

Sau cel puțin produse de calitate, fructe și legume. 

Adauga comentariu