Prețuri scandalos de mici stabilite pentru exproprierea unor terenuri în Cluj-Napoca și Apahida. Proprietarii se vor adresa instanței

334 parcele de terenuri situate în Cluj-Napca și Apahida, pe traseul extinderii pistei Aeroportului, urmează să fie expropriate contra unor sume extrem de mici. 45 de bani vrea să plătească Consiliul Județean proprietarilor acestor terenuri. Prețul a fost stabilit în urma unor expertize și rapoarte realizate în 2017. Conducerea județului estimează că, la fel ca în prima etapă de exproprieri, urmează procese în instanță.

224.135 lei vrea să plătească Consiliul Județean pentru exproprierea a 334 de terenuri în Cluj-Napoca și Apahida, în vederea extinderii pistei Aeroportului Internațional Avram Iancu. Prețul a fost stabilit la 0.45 lei/mp, în urma unor rapoarte realizate în 2017. Reprezentanții Consiliului Județean spun că prețul este atât de mic pentru că este vorba despre terenuri situate în extravilan, terenuri agricole. Prețul pieței însă este de zece ori mai mare. Terenurile agricole se vând în Apahida cu 1 euro/mp.

„Toate aceste terenuri sunt în exravilanul localităților și sumele sunt destul de mici. Valoarea estimată a despăgubirilor s-a făcut pe baza unor rapoarte mai vechi, care datează din 2017, când s-a stabilit valoarea de piață a terenurilor. Legea actuală prevede că anterior exproprierii se face o reevaluare. Noi oricum vom face un raport de reevaluare a acestor terenuri. Precizez faptul că este vorba despre extravilan și pentru terenurile din extravilan sumele sunt mici”, a declarat Simona Gaci, secretarul județului Cluj.

Marius Mînzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj a precizat că se așteaptă la o serie de procese, exact cum s-a întâmplat în prima etapă de exproprieri, care au avut loc pentru construirea etapei I a pistei.

„Și la celelalte exproprieri care au fost făcute s-a mers în instanță și proprietarii de teren au primit sume mai mari decât cele acordate în urma unei expertize care a fost făcută, din punctul nostru de vedere, de către experți specializați, după toate normele în vigoare. Cu siguranță, acest lucru se va întâmpla și aici, dar nu putem noi să procedăm altfel”, a afirmat Mînzat.

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 205/2016, s-a aprobat asocierea Judeţului Cluj cu Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa în vederea realizării lucrărilor de utilitate publică „Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca-Pista de decolare - aterizare 3500 m" şi ”Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj”, tronsonul II, III şi IV, conform contractului de asociere. De asemenea, în această hotărâre s-a menționat faptul că , lista cuprinzând imobilele supuse exproprierii pentru realizarea lucrării de utilitate publică ”Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj”, tronsonul II, III şi IV, situate pe raza localităţilor Cluj-Napoca şi Apahida, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele acordate cu titlu de despăgubiri, se vor aproba după însuşirea documentaţiei cadastrale vizată de OCPI Cluj, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială.

Adauga comentariu