Pretul de ridicare a gunoiului a crescut cu 300% in ultima luna, pentru societatile comerciale din Cluj

Criza gunoaielor, cu care se confrunta tot judetul Cluj, a crescut pretul de ridicare a deseurilor, iar efectul se vede pe facturi. In cazul agentilor economici, pretul de ridicare a gunoiului a crescut, de la o luna la alta, cu 300%!

Sa luam exemplul concret al unei societati comerciale din Cluj-Napoca. Comparand cele doua facturi emise de Compania de Salubritate Brantner Veres SA, se poate observa ca, din luna iunie pana in luna iulie, pretul de ridicare a gunoiului a crescut cu peste 300%.

In luna iunie, pretul unitar pentru 2 metri cubi de gunoi a fost de 17,06 lei, astfel ca, cu tot cu TVA, valoarea facturii a fost de 42 de lei pentru firma respectiva.

Aceeasi societate comerciala a platit, insa, in luna iulie, un pret unitar de 56,73 de lei. Astfel, pentru 2 metri cubi de gunoi, valoarea facturii emisa de Brantner Veres SA a ajuns la 140 de lei.

Consumatorii, fie ca este vorba de persoane fizice sau juridice, sunt cei afectati de neputinta autoritatilor, de a gestiona situatia depozitarii deseurilor. Odata cu inchiderea rampei de gunoi de la Pata Rat, fiecare primarie din judet a fost nevoita sa gaseasca solutii pentru depozitarea gunoaielor. Asta, pentru ca Centrul de Management Integrat al Deseurilor, proiect european derulat de Consiliul Judetean Cluj, nu este gata. In aceste conditii, cel putin la Cluj-Napoca, s-a gasit solutia transportarii gunoaielor la Alba-Iulia, intr-o prima faza, iar apoi la Oradea. Costul de transport, care se adauga in plus la intregul proces de ridicare a gunoaielor, creste valoarea facturilor consumatorilor.

 

Comentarii

Morarescu Valer

04.08.2015 21:00

Ma surprinde naivitatea , lipsa de informare si profesionalism  al autorului  articolului.In primul rand notiunea de "GUNOI" este proprie doar unor ignoranti ( Dalai Lama definea ignoranta astfel: "Sa nu stii ca nu stii") si imbecili (Acad.G.Moisil : Nici o lege a acestei tari nu-ti interzice sa fii IMBECIL) care nu considera deserile menajere si cele  asimilate  ca fiind marerie prima refolosibila si reciclabila cu valorificare in folodsul comunitatii care o produce. Mafia deseurilor din Romania ruleaza anual aprox.5,2 miliarde de euro,la negru deci nefiscalizati pe seama dezinformarii populatiei de catre media si alte organisme Administrative.Credeti ca dupa finalizarea mult laudatului si politizatului "CENTRULUI DE MANAGEMENT INTEGRAT DE GESTIONARE A DESEURILOR in judetul Cluj se vor reduce taxele de salubrizare aplicate populatiei?????Va asigur ca NU si va stau la dispozitie cu un studiu documentat care demonstreaza contrariul, adica se va ajunge progresiv in anul 2020 la un tarif pt. persoanele fizice de 4,2 euro/persoana/luna iar la soc. comerciale la 12 euro/mc.Va stau la dispozitie cu studiul critic al Master Planului dar si cu  propuneri de solutii realiste de rezolvare a "CRIZEI GUNOAELOR".Nu trebuie decat oschimbare de conceptie (vointa politica ) despre GUNOIUL MENAJER in DESEUL MENAJER ,MATERIE PRIMA,PROPRIETETE  A CETATEANULUI CA SURSA DE VENIT PENTRU COMUNILATE.Mai documentati-va mai copii inainte de a informa CETATEANUL.V.M.pensionar clujean acum in Toronto,Canada. 

Adauga comentariu