Presupusa diploma "falsa" a lui Seplecan, inca un motiv pentru consilierii judeteni sa ii ceara demisia. Vezi ce parere au alesii judeteni

Recent aparuta in presa, informatia ca diploma de absolvire a Universitatii Spiru Haret obtinuta de catre presedintele Mihai Seplecan ar fi contrafacuta este inca un motiv pentru consilierii judeteni sa ii ceara acestuia demisia. Majoritatea dintre acestia sunt de parere ca demisia de onoare nu il va absolvi insa pe Seplecan de o posibila cercetare penala pentru fals si uz de fals. Ziar de Cluj a incercat sa afle parerile consilierilor judeteni despre presupusa diploma falsa a presedintelui Mihai Seplecan, diploma de care acesta s-a folosit in asceniunea sa politica.

Vakar Istvan, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj considera ca aceasta acuzatie este una destul de serioasa si ca organele abilitate vor face cercetari care sa solutioneze problema.

“Cine nu a citit stirea despre presupusa diploma falsa a lui Mihai Seplecan? Daca e adevarat e un lucru foarte rau. Nu stiu cine a facut-o, dar nu mi se pare normal, intr-o societate normala, democratica, sa apara astfel de acte si sa functionezi in baza acelui document. Eu cu Mihai Seplecan chiar nu am nimic si nu pot sa ma exprim fata de aceasta stire a presupusului fals. Presupun ca organele indreptatite pot sa verifice si sa spuna dace e adevarat sau nu. Daca e adevarat e un lucru foarte urat”, a afirmat vicepresedintele Vakar Istvan.

Consilierul judetean Rares Rusu este cunoscut ca fiind un apropiat al presedinteui Mihai Seplecan, dar spune ca aceste acuzatii nu fac altceva decat sa pateze imaginea institutiei judetene.

“Am citit stirea despre presupusa diploma falsa si sper ca nu este adevarata. Nu am ce sa comentez despre diploma lui Seplecan. Mai mult nu am ce comenta. Sper ca nu se va confirma, iar in cazul in care se va adeveri consider ca e un lucru extrem de neplacut pentru el. Orice se intampla, cu oricare dintre noi din Consiliul Judetean, afecteaza imaginea institutiei. Repet, sper sa nu se confirme”, a declarat Rares Rusu, consilier PMP.

Valentin Cuibus, consilier judetean si seful Inspectoratului Scolar Judetean spune ca institutia pe care o conduce s-a confruntat de-a lungul timpului cu diplomele nerecunosctue eliberate de catre Universitatea Spiru Haret in cazul concursurilor de angajare ale profesorilor.

“Nu stiu nimic despre subiect. Am vazut doar din ce a aparut in presa, ca are o problema. Daca e adevarat ca are acte false este o chestiune foarte grava, sunt undeva declaratii in fals, iar instituiile statului sa se pronunte cat de autentice si de reale sunt aceste acuzatii. Stiu ca si noi la Inspectorat am avut probleme cu diplomele de la Spiru Haret, pentru ca sunt anumiti ani, 2008, 2009 daca bine imi aduc aminte, ani cu sectii nerecunoscute si la care le-a trecut perioada de aprobare si nu se autorizasera cei care le-au emis. Au fost cazuri in care absolventii respectivi au dat in judecata, au dat concurs, iar cei care au avut o hotarare judecatoreasca au putut sa predea. In cazul lui Seplecan, desi nu sunt un mare fan al sau, nu ma grabesc sa fac declaratii.Trebuie verificat daca acea diploma este sau nu falsa si sa nu ne grabim sa il acuzam”, a declarat Valentin Cuibus.

Calin Tuluc, singurul consilier judetean care a acceptat nominalizarea la functia de vicepresedinte, ramasa vacanta dupa demisia lui Horatiu Catarig, considera ca Mihai Seplecan va trebui sa isi dea demisia de onoare pentru ca numeroasele scandaluri declansate de catre acesta nu fac altceva decat sa aduca prejudicii institutiei judetene.

“Daca se dovedeste ca e adevarat ceea ce apare in presa e pus intr-o situatie extrem de jenanta, mai ales prin referirile lui la garantul legalitatii in tot ceea ce inseamna prezenta sa in Consiliul Judetean. Daca a folosit acea diploma in mod oficial la institutii publice, in ceea ce priveste uzul de fals tine de organele de cercetare penala sa verifice autenticitatea diplomei. Nu e necesara plangerea prealabila, se poate autosesiza. Daca diploma e falsa aduce in mod evident un prejudiciu major institutiei Consiliului Judetean. Noi consideram ca ar trebui sa isi dea demisia de onoare. Revocarea din functie nu cred ca va fi posibila pana la alegerile de anul viitor pentru ca nu exista o majoritate clara in CJ si chiar daca ar fi, el, in calitate de presedinte, poate sa nu introduca pe ordinea de zi proiectul de revocare. In primul rand revocarea s-ar impune pentru managementulul lui deficitar de imagine in relatia cu angajatii si regiile subordonate CJ Cluj. Daca diploma este falsa, asa cum se vehiculeaza in presa, se poate ajunge la discutii de nulitate a actelor emise in calitatea sa de director la Electrica  si este o problema morala in ceea ce priveste trecutul sau ca functionar. De aceea ar trebui sa isi dea demisia de onoare”, a afirmat Calin Tuluc.

Mariana Les, consilier judetean, colega de partid cu Seplecan, a afirmat ca singura solutie pentru acesta este sa isi prezinte demisia, deoarece ocupa functia abuziv, avand in vedere retragerea sprijinului politic al partidului.

“Daca se dovedeste ca e adevarat, domnul Seplecan trebuie sa faca ce trebuia sa se intample de mult timp si anume sa isi dea demisia in cel mai scurt timp. Din punctul meu de vedere oricum sta abuziv in aceasta functie pentru ca nu mai are spijnul partidului si a fost propus pentru excludere, iar cu atat mai  mult daca se dovedeste ca ace diploma este falsa nu mai are ce cauta la conducerea unui for atat de important cum este cel al Consiliului Judetean Cluj”, a afirmat Mariana Les. 

Presedintele organizatiei judetene a PSD CLuj, Remus Lapusan este pe aceeasi lungime de unda cu colegii liberali pe care nu pierde ocazia sa ii acuze ca se fac principalii vinovati de ascensiunea lui Seplecan in scaunul de presedinte al CJ CLuj.

Noi, cei de la PSD, am cerut de foarte multa vreme sa ii vedem CV-ul, pe care domnul Seplecan nu l-a prezentat. I-m cerut CV-ul inclusiv domnului Nicoara si a celorlalti colegi de-ai dansului de partid care l-au promovat pe Seplecan in aceasta functie. In cazul in care se adevereste ca e adevarata informatia si ca diploma nu este obtinuta corect, Seplecan trebuie sa demisioneze. Nu intrevad la orizont sa aiba un viitor in cariera sa politica si nici in cea profesionala. Trebuie ca institutiile statului abilitate sa verifice, iar el sa demisioneze", a declarat Remus Lapusan.

Fostul consilier judetean Axente Husar considera ca  legea este mai presus de prietenia care il leaga de Mihai Seplecan.

“Dupa mine, ca fost om al legii, si ca jurist, daca se adevereste e un lucru foarte grav penru ca poate fi acuzat de fals si uz de fals. Mi-e prieten si nu ar merita aceasta situatie. Trebuie verificate informatiile si pana nu se demonstreaza acest presupus fals prezumtia de nevinovatie este primordiala. Pot sa fiu prieten cu cineva, insa pana la limita legii. Nu ma bucur pentru aceasta situatie, dar nici nu pot sa pun prietenia mai presus de lege", a explicat  Axente Husar, fost consilier judetean si actual sef la Societatea de Paza si Protectie. 

Dan Canta si Ioan Petran s-au aratat mai moderati in exprimarea parerilor cu privire la presupusa diploma falsificata a presedintelui Mihai Seplecan. Canta nu a dorit sa comenteze, iar Petran crede ca in timp Seplecan isi va dovedi nevinovatia pentru faptele de care este acuzat.

“Nu as putea sa comentez. Nu pot sa iei un lucru ca fiind adevarat pana nu se cerceteaza. Din punctul meu de vedere au fost multe cazuri in care au fost acuzati oameni nevinovati care ulterior, dupa mult timp, si-au dovedit nevinovatia. Aceasta informatie trebuie verificata si doar dupa verificari pot sa ma pronunt. Nu as putea sa spun nimic in acest moment, pe aceste presupuneri de fals. Cand se va afla cu adevarat imi voi exprima punctul de vedere", a spus Petran.

Comentarii

Sergiu

24.11.2015 15:29

Domnule , nu vă cunosc , nu fac politică , dar dacă este adevărat , NU este în regulă . Suntem chiar de rușinea Europei , domnule ieșiți pe media , TV , spuneți care este adevărul , arătați-vă diploma , indicați foști colegi de-ai dumneavoastră de facultate , ș.a., Nu lăsați lucrurile așa ! Faceți un comunicat de presă , oricum indicat este să plecați undeva să nu vă mai întâlniți cu oamenii cunoscuți care au avut încredere în dumneavoastră , v-ați făcut de toată rușinea lumii , cu ce obraz mai puteți ieși în societate , mai mult în fruntea unei instituții ! Foarte josnic ! 

Dady

25.11.2015 10:47

Pe cine intereseaza parerea lui Petran, un spagar penal dovedit? Pentru el este normal ca in "multe cazuri" sunt acuzati oameni nevinovati. Ce mai cauta in CJ?? Nici macar in Consiliul Departamentului( Catedrei) de care apartine nu a fost votat de nimeni!!

Adauga comentariu