Președintele Iohannis și-a făcut campanie electorală pe banii clujenilor

La un secol de la constituirea UBB, universitatea a fost pusă preș la picioarele președintelui Iohannis, care a venit să își facă - pe față - campanie electorală la Cluj, pe banii clujenilor, din taxele cărora a fost organizat evenimentul „Zilele Clujului”, pe a cărui scenă președintele a perorat, cu limbaju-i specific apatic și pasiv, critici la adresa PSD și elogii studenților care „au distrus mitul tânărului apatic și pasiv care nu iese la vot”, ieșind în stradă și strigând activ: „Muie PSD!” Președintele i-a îndemnat pe tineri să rămână la fel de implicați, „gata oricând să sancționeze derapajele decidenților politici”. Prin înjurături, probabil, fiindcă asta au făcut până acum.

Trei evenimente care, într-o societate normală, nu ar trebui să aibă nimic în comun, au devenit unul: Zilele Clujului, evenimentul „100 de ani de universitate românească la Cluj” și campania pentru prezidențiale s-au contopit într-o scenetă politică regizată de către primarul Emil Boc și de alți capi ai PNL. Pe scena electorală pusă la cale s-au grăbit să facă figurație marile personalități universitare clujene, care i-au lins soclul președintelui în funcție, așa cum ar fi făcut, cu slugărnicie, față de oricare președinte ales.

Ziar de Cluj i-a întrebat pe reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca dacă era inclus în programul Zilelor Clujului discursul electoral al președintelui, cine și cât a plătit pentru folosirea scenei de către candidatul la prezidențiale, Klaus Iohannis. În mod normal, pentru un discurs de campanie electorală ar fi trebuit să închirieze și să plătească scena echipa de campanie și nu clujenii, din taxele și impozitele cărora au fost organizate Zilele Clujului.

Prin răspunsul oferit, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au recunoscut faptul că din bugetul Zilelor Clujului au fost suportate costurile pentru scenă (cum pe scenă președintele a făcut campanie electorală, implicit și costurile pentru campania electorală):

„Prezența Președintelui României la Cluj-Napoca s-a datorat aniversării a 100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj și decorării, cu această ocazie, a universităților clujene de stat cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer, respectiv deschiderii noului an universitar.

Scena din Piața Unirii a fost amplasată pentru desfășurarea evenimentului Zilele Clujului, organizat în perioada 27-30 septembrie 2019 și nu special pentru evenimentul Marșul Aniversar al Universităților Clujene, care a coincis cu ultima zi de evenimente din cadrul festivalului. Costurile pentru scenă sunt suportate din bugetul Zilelor Clujului aprobat prin HCL nr. 340/2019.

Organizarea Zilelor Clujului în această perioadă a fost determinată de suprapunerea cu organizarea alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019. Potrivit cadrului legal actual, cele două evenimente nu se puteau desfășura simultan, având în vedere faptul că în cadrul Zilelor Clujului au loc peste 100 de evenimente în mai multe locații din municipiului Cluj-Napoca”, au transmis oficialii Primăriei.

Faptul că președintele României a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la o universitate de prestigiu din țară nu ar fi o problemă, ci un lucru firesc, atâta timp cât persoana cocoțată vremelnic în respectiva funcție s-ar comporta ca un președinte al întregii Românii, și nu doar ca un candidat înverșunat al PNL al PDL. Urcarea pe scena Zilelor Clujului a unui președinte în funcție ar fi iarăși un lucru normal, dacă președintele și-ar respecta funcția, țara și cetățenii, și nu ar face doar campanie electorală unui partid politic ce îi sprijină candidatura pentru un al doilea mandat de vacanțe și concedii.

Campania electorală pentru prezidențiale nu se face din bugetul municipiului Cluj-Napoca, indiferent ce orientare politică ar avea primarul în funcție.

Conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 340/2019, pentru organizarea evenimentului „Zilele Clujului” s-a alocat suma de 950 000 lei de la bugetul local. Și aici sunt banii dumneavoastră!

Adauga comentariu