Diete

Preparate din peste

Daca doresti sa reduci cantitatea de grasimi din regimul alimentar, dar vrei in acelasi timp sa te bucuri si de savoarea alimentelor, vei gasi o multitudine de alternative, printre care si pestele.

 

Pestele, in special cel gras, cum ar fi somonul, sardelele si macroul, constituie o excelenta sursa de acizi grasi omega-3. Acestia sunt un tip de grasimi polinesaturate, care te pot proteja impotriva afectiunilor cardiovasculare, putand reduce si nivelul trigliceridelor (o lipida sau o substanta grasa).

 

PESTELE GRAS este bogat in grasimi benefice pentru organism si sanatos pentru inima. Constituie o sursa excelenta de proteine si vitamine din complexul B. Cu toate acestea, unii pesti sunt mai hranitori decat altii. Cei de dimensiuni mari pot avea toxine.

 

Recomandare. Nu consuma mai mult de 340 g pe saptamana de peste oceanic mare (precum pestele-sabie, rechinul sau tonul). Din cauza faptului ca se hranesc cu alti pesti, acestia pot acumula mercur in cantitati ridicate.
Ce contine? Pestii grasi nu abunda in grasimi saturate, au un volum destul de redus de colesterol si sunt o buna sursa de acizi grasi omega-3. Sunt numiti “grasi” pentru ca grasimea contribuie la greutatea lor cu peste 5%.

 

Ce este indicat? Toti pestii grasi, dar somonul din Oceanul Atlantic se numara printre varietatile cu cele mai mari cantitati de omega-3, esentiali pentru o functionare sanatoasa a celulelor din organism. Tonul proaspat are o textura carnoasa, ceea ce il face foarte sanatos pentru inima, fiind o alegere potrivita pentru cei care nu agreaza alta carne de peste. Sardelele la conserva sunt o excelenta sursa de calciu, dar inainte de a le consuma, trebuie indepartat cu grija uleiul.
Ce nu este indicat? Conservele de peste pot fi foarte bogate in sodiu, dar sardelele si somonul pot contine si mult calciu. Pentru a indeparta uleiul din conservele de peste, dar si pentru a reduce nivelul de sodiu, varsa pestele din conserva intr-o strecuratoare si clateste-l. Usuca-l inainte de a-l consuma.

 

PESTELE CU CARNE ALBA este foarte sarac in grasimi. Comercializat ca file, carnea alba de peste este foarte slaba si se gateste rapid, fiind ideala pentru saptamanile agitate. Fileurile sunt in general subtiri si delicate, fiind adesea tavalite prin pesmet sau faina de malai inainte de a fi gatite – ceea ce le face mai tari. Poti presara si putina faina pe deasupra.
Recomandare. Nu gatiti pestele la cuptor cu microunde. Intrucat fileurile de peste sunt atat de subtiri si se prajesc rapid, exista posubilitatea ca ele sa nu se patrunda indeajuns pentru a distruge toate microorganismele.

 

Ce contine? Exista sute de specii de peste. In general, majoritatea nu abunda in grasimi, calorii si colesterol, in schimb sunt bogati in vitamine din complexul B, unele oferind un aport generos de vitamine A, D si E. Evita semipreparatele din peste cum ar fi batoanele de peste. Contin multi acizi grasi “trans” (rai) si conservanti.

 

Ce este indicat? Pestii cu carne alba contin putine grasimi. Majoritatea au gust fad. Se pot inlocui usor in retete. Intreaba vanzatorul care peste e mai proaspat. Nu face mofturi la pestele congelat. Daca a fost congelat corespunzator pe mare, poate fi superior calitativ celui proaspat.

 

Ce nu este indicat? Pestele semipreparat. Invelit in aluat, tavalit in pesmet si prajit, pestele semipreparat este bogat in grasimi, in special “trans”. Chimicalele. Carnea de peste poate contine diverse cloruri, mercur si alte toxine. Daca esti pescar amator si vrei sa consumi pestele prins, verifica daca este comestibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *