In vizor

Premiera nationala: Comuna Chinteni se retrage din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan. Clujul este nevoit sa returneze banii europeni pentru CMID

Cel mai critic primar din judet la adresa conducerii Consiliului Judetan Cluj a anuntat ca doreste sa paraseasca Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan. Satula de tergiversarea implementarii proiectului Centrului de Management Integrat al Deseurilor si de faptul ca primariile din judet sunt nevoite sa cheltuie sume importante din bugetele proprii pentru depozitarea gunoaielor locuitorilor, Lucia Suciu a instiintat printr-o adresa ca intentioneaza sa parseasca  A.D.I. Eco-Metropolitan. Daca acest lucru se va intampla, judetul Cluj va fi nevoit sa returneze banii europeni folositi pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deseurilor. 

Situatia deseurilor din comuna Chinteni este una general intalnita in mai toate comunele din judetul Cluj. Administratia locala este nevoita sa se descurce pe cont propriu si totodata sa suporte cheltuielile din bugetul comunal in ceea ce priveste depozitarea resturilor menajere. Incertitudinea privind termenul de finalizare a CMID determina operatorii de salubritate sa nu fie interesati de ridicarea gunaoielor din Chinteni. Acest lucru este dovedit de faptul ca la licitatia pentru serviciul de salubritate pe raza comunei Chinteni nu s-a prezentat nicio firma, desi anuntul a fost postat pe licitatii publice de nu mai putin de 6 ori.

“In contextul in care noi am avut un contract cu firma de salubritate Branter-Veres si ne-a expirat contractul, am postat de 6 ori pana acuma pe licitatii publice acest serviciu de salubritate si nu s-a prezentat nimeni la licitatie. In momentul de fata, dat fiind faptul ca am avut ani de zile un contract, i-am obligat oarecum pe cei de la Salprest sa vina, pe baza de comanda, sa ridice aceste deseuri. Platim 16.500 de lei pe luna din bugetul propriu si ne recuperam taxele pentru acest serviciu de la cetateni. Ficeare cetatean al comunei Chinteni plateste 120 de lei pe an. Persoanele juridice sunt  cu contracte separate”, a afirmat Lucia Suciu. 

Cum primarita comunei Chinteni este cunoscuta ca fiind unul dintre cei mai vehementi critici ai conducerii CJ Cluj, aceasta nu a pierdut ocazia de a-l mustra pe presedintele institutiei. Lucia Suciu a tinut sa comenteze afirmatia lui Alin Tise care declara, in urma cu cateva zile, la un post local de radio, ca: ”Este o problema de administratie locala pentru ca oamenii care produc acele gunoaie sunt din acea localitate. Fiecare comuna sa se descurce”. 

Nu exista expresia fiecare comuna sa se descurce. Eu le-am mai atras atentia in mod special de-a lungul timpului ca Consiliul Judetean  este o institutie care raspunde de tot judetul Cluj. Pana in momentul de fata a fost o practica si, din punctul nostru ne vedere, l-am si botezat “Consiliul Municipal. Pentru ca toti banii s-au investit in aeroport, in diverse terenuri de sport din banii CJ care, de fapt trebuiau sa se indrepte strict spre judetul Cluj, nu spre municipiu. Sa aruncam o privire vis-a-vis de drumurile judetene care sunt absolut impracticabile. Degeaba iesim in in fiecare saptamana si spunem: “vai, stiti… am inceput reabilitarea unui nou tronson de drum”. Este de fapt praf in ochii cetatenilor. Rampa de gunoi inexistenta, aceasta ar trebui sa fie problema prioritara a CJ. Nu avem nimic impotriva sa avem un aeroport foarte frumos, sunt mandri toti din judetul Cluj, sa avem atatea evenimente care se organizeaza la nivelul municipiului Cluj-Napoca, nimic de comentat. Dar trebuie sa ne indreptatm atentia asupra problemelor grave ale judetului. Problema deseurilor este o problema extrem de grava a judetului Cluj. Daca domnul Tise vine si ne spune la radio ca este problema a fiecarei comune, dati-mi voie sa ii reamintesc ca facem parte din Asociatia de Dezvotare Intercomunitara (ADI) Eco Metropolitan Cluj. Avem aceasta asociatie la nivelul judetului Cluj constituita stric pe problema deseurilor si de fapt nu se intampla de ani de zile nimic decat ca ni se cere cotizatia in fiecare luna. Nu este corect si nu este cinstit si trebuie sa lase deoparte toate celelalte preocupari si sa intervina in aceaste probleme grave, drumurile si salubritatea. Cand acestea sunt rezolvate poate pleca in vacanta domnul presedinte. Niciun primar din judetul Cluj nu poate sustine un asemenea serviciu decat in parteneriat cu ei.  Aceeasi problema ca cea a Florestiului am avut-o si noi anul trecut. Cetatenii nu stiu ca aceasta problema este de fapt a judetului Cluj si ei vin si supun atentiei noastre acest dezastru”, a afirmat Lucia Suciu.  

Ca forma de protest privind managementul defectuos al proiectului CMID, comuna Chinteni refuza sa plateasca cotizatia lunara catre A.D.I. Eco-Metropolitan. Totodata primarita Lucia Suciu a declarat ca a demarat procedurile pentru iesirea din A.D.I. Eco-Moetropolitan, ca urmare a faptului ca asociatia nu face nimic pentru a ajuta comunele din judet in solutionarea problemei deseurilor menajere. In acest sens si-a manifestat intentia printr-o adresa oficiala transmisa reprezentantilor CJ Cluj. 

Avem cotizatia pentru ADI Eco Metropolitan in cuantum de 774 lei lunar. Oricum nu am paltit-o si nici nu avem de gand sa o platim. Motivul este ca in aceasta asociatie nu se intampla nimic in afara de faptul ca este un jaf vis-a-vis de banul public, e jaf tot ceea ce s-a intamplat la rampa de deseuri, altceva nu e. Este o forma a noastra de protest. Am trimis o adresa scrisa prin care ne-am manifestat intentia de a parasi aceasta asociatie, moment in care am fost sunata de la CJ spunandumi-se ca bulversam tot judetul daca paraseim aceasta asociatie. Ni s-a spus ca s-ar putea indrepta cei de la fonduri europene sa solicite, pentru ca asa sunt intocmite documentele, sa solicite returnarea banilor europeni. Acest lucru se va intampla oricum, cu sau fara primaria Chinteni. Banii europeni trebuie sa ii dea inapoi CJ-ul. Daca noi primarii de comuna, asa cum suntem noi cu 7-8 oameni in aparat, am reusit sa derulam 2-3 proiecte europene,  as vrea sa vad si eu proiectele consiliului judetean implementate pe fonduri europene. Va spun ca sunt zero. Totul se reduce la zero. Nu au reusit, cu un pluton de oameni pe care ii au acolo, zeci de angajati, sa deruleze in conditii legale un proiect european, indiferent care a fost acela. Stim cu totii: aeroportul este cu probelme, rampa este cu probleme, drumurile judetene, in vizorul DNA. Nu discutam ca aceasta vina ar apartine celor care sunt astazi la conducere dar, nici macar un proiect european de importanta majora pentur judet, unul nu au finlizat. Au avut alte interese decat ceea ce au spus in ziua in care au depus juramantul, ca vor munci pentru binele locuitorilor judetului Cluj. Alte si cu totul alte interese, cum de altfel s-a si demonstrat”, a completat Lucia Suciu. 

Presedintele  ADI Eco-Metropolitan Bogdan Costea a afirmat pentru Ziar de Cluj ca nu i-au fost aduse la cunostiinta doleantele primaritei din Chinteni motiv pentru care a fost foarte rezervat in declaratii in ceea ce priveste intentia comunei Chinteni de a se retrage din asociatie. Costea a tinut totusi sa precizeze ca, in cazul in care Chinteniul ar iesi din  ADI Eco-Metropolitan, ar fi o premiera nationala. 

“Desi am participat la numeroase intalniri la nivel national, nu am auzit ca o primarie sa iasa din acest gen asociatii. Ar fi o premiera nationala. Nu am cunostiinta de solicitarea comunei Chinteni, este pentru prima data cand aud de retragere din ADI Eco Metropolitan si cred ca acest lucru este imposibil. Chinteniul nu va mai avea unde sa depoziteze deseurile deoarece in cadrul proiectului european este autorizata o singura rampa de gunoi, cea pe care consiliul judetean o construieste la Pata Rat. Nu pot spune pe moment care sunt implicatiile unei eventuale iesiri a comunei Chinteni din aceasta asociatie, dar cineva va plati, iar atata vreme cat CJ-ul isi face treaba si construieste rampa, Chinteniul nu va putea iesi sau daca o va face va suporta consecintele. Faptul ca nu isi platesc cotizatia lunara este problema lor deoarce prin aderarea la asociatie si-au asumat aceasta taxa”, a afirmat Bogdan Costea. 

Prin intermediul ADI Eco-Metropolitan  sunt oferite informatii actuale privind implementarea si monitorizarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor in judetul Cluj, a carui functionare sa duca la respectarea angajamentelor si atingerea tintelor propuse, asa cum au fost ele asumate prin documentele de planificare aprobate. Prin intermediul  asociatiei sunt puse la dispozitie informatii si poze privind evenimentele organizate, articole si comunicate cu privire la situatia deseurilor, precum si anunturi specifice domeniului deseurilor si a reciclarii. Totodata reprezentantii ADI Eco-Metropolitan considera  ca este importanta informarea si constientizarea populatiei referitoare la avantajele pe care le implica implementarea si dezvoltarea Sistemului de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj.
Totusi, de 4 ani, CMID este inca in stadiul de construire, in timp ce primarii din judet fac eforturi financiare pentru a colecta si depozita deseurile de la populatie. Cine va plati UAT-urilor din judetul Cluj aceste costuri suplimentare cheltuite pana la finalizarea proiectului CMID? 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *