PREMIERĂ în Justiția din România: MAI şi STS, obligate la daune URIAŞE pentru că nu au protejat viaţa unei femei ucisă de fostul concubin

Mai multe instituţii ale statului, între care Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale sunt obligate să plătească 150.000 de euro daune morale pentru lipsa de reacţie şi neluarea unor măsuri de protejare a vieţii, în cazul unei femei care a murit împuşcată în cap, de fostul concubin, cu o armă de vânătoare, în luna ianuarie a anului trecut. Suma ar urma să fie plătită fiului și părinților femeii împușcate. Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu e definitivă.

Înainte de a fi ucisă, victima a depus mai multe plângeri împotriva bărbatului, în care susţinea că a fost ameninţată cu moartea şi, cu toate acestea, autorităţile nu i-au protejat viaţa. Familia tinerei a fost reprezentată în instanţă de o echipă de avocaţi, formată din Roxana Talpeş, Raluca Colcieri, Oana Chiriţă şi Radu Chiriţă. 

"În principiu este o decizie în premieră, dar nu este definitivă şi atunci aşteptăm. Sperăm să rămână neschimbată hotărârea pronunţată în apel. Ca şi durată a procesului, peste un an, undeva la un an şi jumătate, s-au audiat martori. Întemeierea acţiunii noastre a fost pe nerespectarea dreptului la viaţă al victimei, respectiv încălcarea articolului 2 al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Dreptul la viaţă, prin faptul că autorităţile nu au venit la timp în spirjinul victimei care a sunat la 112, care a formulat plângeri penale şi s-a ajuns la ce s-a ajuns până la urmă, nu i-a fost ocrotit dreptul la viaţă, pentru că dreptul la viaţă presupune ca persoana respectivă să fie apărată în concret şi nu este un drept iluzoriu. Părţi civile s-au constituit copilul şi părinţii victimei, raportat la relaţiile foarte apropiate dintre ei", a declarat, pentru Mediafax, Roxana Talpeş, avocat în cadrul Societăţii de avocaţi „Chiriţă şi asociaţii”. 

Avocatul Radu Chiriţă a scris pe blogul său că decizia Curţii de Apel Târgu Mureş este una dintre cele mai importante pe care le-a obţinut în carieră.

Adauga comentariu