Din oras

Prematurii, avortati de stat din vara. Primesc bani mai putini pentru terapii si vaccinuri

Din vara, Guvernul taie din fondurile bebelusilor nascuti prematur, potrivit unei propuneri facute de catre Ministerul Sanatatii, atentioneaza organizatia Salvati Copiii. Deocamdata, in primul trimestru al acestui an, in Clinica Ginecologie I din Cluj-Napoca au ajuns mai multi bani decat in 2013.

Fondurile necesare pentru terapiile bebelusilor nascuti inainte de termen, pe trimestrul in curs, inca nu au ajuns la Cluj. Pentru primul trimestru, alocarea bugetara pentru Clinica ginecologie 1 a fost de 150.000 de lei.

“Sunt programe nationale de sanatate care vizeaza ingrijirea copiilor, nu numai a prematurilor, pentru ca si copilul nascut la termen poate avea probleme, sunt acele programe de sustinere a terapiilor intensive neonatale a caror alocari de fonduri oscileaza de la un an la altul. Pe primul trimestru al acestui an alocarile de fonduri au fost bune, cele solicitate. Nu pot sa ma pronunt ce se va intampla pe viitor”, a spus medicul neonatolog de la Clinica de Ginecologie 1 din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Cluj, Ligia Blaga.

In prima luna a celui de-al doilea trimestru, banii inca nu au ajuns la Cluj.

“Din al doilea trimestru mai avem doua luni. Sper sa apara”, a continuat Ligia Blaga.

Listea de asteptare pentru vaccinarile suplimentare

La Cluj, rata de copii prematuri care se nasc sub 7 luni de sarcina si sub greutatea de 1 kilogram jumatate este in crestere. Medicii neonatologi atrag atentia ca subfinantarea medicinii dedicate nou-nascutilor are efecte grave. Bebelusii nascuti inainte de termen au nevoie de vaccinuri suplimentare care sa-i ajute sa-si dezvolte sistemul imunitar, insa acestea nu sunt finantate de catre stat.

Desi exista un program national de vaccinare pentru bebelusii nascuti inainte de termen, acesta are un numar redus in raport cu numarul de prematuri care se nasc. In plus fata de calendarul national de vaccinari este vorba de vaccinul antipneumococic, vaccinul pentru Rotavirus si vaccinul impotriva virusului sincitial respirator.

“Prematurului ar trebui sa i se faca suplimentar si alte vaccinuri care in momentul de fata sunt cumparate de catre parinti, daca acestia au posibilitate financiara, daca nu, sigur ca raman nevaccinati. In plus fata de calendarul national de vaccinari este vorba de vaccinul antipneumococic si vaccinul pentru Rotavirus. Pentru copiii cu greutate extrem de mica la nastere si aici vorbesc despre copiii cu greutate sub 1000 de grame la nastere, care din pacate sau din fericire se inmultesc, pentru acestia s-ar impune vaccinul pentru virus sincitial respirator. Acest vaccin, la ora actuala, se face printr-un program national de vaccinari care este alocat anumitor maternitati din tara. Clujul este inclus prin clinica Ginecologie 1, insa fondurile sunt reduse in raport cu numarul mare de copii prematuri. Raman copii nevaccinati”, a completat neonatologul clujean.

O doza din vaccinul care combate virusul sincitial respirator costa 2.000 de lei. Pe un sezon de vaccinari este necesara administrarea a 5 doze.

“Daca nu vor fi alocate sumele de bani macar la nivelul anului 2013, preconizam, din nefericire, pentru prima data din 1994, o evolutie ascendenta a mortalitatii infantile”, arata organizatia Salvati Copiii Romania.

Romania e pe primul loc in Uniunea Europeana cu o rata a mortalitatii infantile dubla fata de media europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *