Diete

Pregatiri si recomandari pentru un regim alimentar

Inainte de a incepe un regim alimentar, trebuie sa cumparati o serie de produse si chiar noi ustensile de bucatarie, ca si cum ati merge in vacanta undeva unde nu aveti tot ce trebuie.

 

 

Ustensilele de bucatarie. Achizitionati in primul rand o tigaie din Teflon de cea mai buna calitate. Nu va uitati la pret, calitatea conteaza ca sa puteti face o mancare gustoasa. Daca va plac alimentele gatite in abur – oricum trebuie adoptat acest mod de preparare – trebuie sa cumparati ustensilele necesare.

 

 

Produse alimentare. Este important sa cumparati produse care sa dea gust mancarii. Pentru cei carora le place untul, este recomandabil unt cu 24 % grasime sau orice margarina pe baza de grasimi vegetale. Puteti folosi margarina la gatit. Cumparati de asemenea piper boabe, sare si, daca nu aveti timp sa cumparati verdeturi proaspete, cumparati tarhon, busuioc, patrunjel… congelate sau la pliculet. Si un sfat: Atentie! Cititi eticheta produsului inainte de a-l cumpara!

 

 

In cazul in care va intrebati daca iepurele sau vanatul are efecte negative asupra colesterolului, raspunsul este: carnea unui animal care alearga este slaba, si tot ce este slab nu dauneaza colesterolului. In orice caz, atunci cand consumati carne sau jambon, spre exemplu, indepartati pe cat posibil grasimea. Nu trebuiee sa consumati grasime chiar daca provine de la carne slaba.

 

 

Diferite moduri de preparare a alimentelor. A se evita:

 

 

1.    Fierberea inabusita : a) utilizata pentru prepararea carnii foarte grase este o metoda incompatibila cu regimul hipolipidic; b) utilizata pentru fierberea in apa, la foc mic, a carnii, pestelui sau legumelor, dupa ce au fost prajite rapid prin grasime, poate fi folosita cu totul exceptional daca grasimea in care au fost prajite alimentele este margarina vegetala.

 

 

2.    Prajirea: consta in prepararea alimentelor in ulei si este total interzisa.

 

 

A se uitiliza zilnic:

 

 

1.    Gratarul: se poate folosi rotisorul, o tigaie de Teflon  sau un gratar. Avantaje: nu este necesara adaugarea de grasimi, iar grasimea din carnea preparata este indepartata usor. Tigaia din Teflon trebuie folosita doar pentru carnea slaba si peste.

 

 

2.    Fierberea in abur: alimentele sunt puse intr-un recipient cu fundul perforat, aflat deasupra unei surse cu abur. Avantaje: nu se folosesc grasimi. Pot fi astfel preparate legumele, pestele, orezul si fructele. Daca suprapuneti doua recipiente, puteti pregati in acelasi timp alimentele si garnitura.

 

 

3.    Fierberea alimentelor in apa. Avantaje: metoda poate fi utilizata pentru pregatirea legumelor, pastelor fainoase, orezului, carnii si pestelui. Nu se foloseste grasime. Se poate adauga putin ulei de masline pentru pastele nfainoase. Aceasta metoda presupune unele artificii gastronomice pentru a scapa de gustul fad: condimente din belsug pentru peste; sos pentru diversele feluri de mancare.

 

 

 

4.    Parepararea la cuptor a alimentelor in foarte putina apa la o temperatura ridicata (110° C), intr-un mediu ermetic inchis. Avantaje: economie de timp si energie, nu trebuie folosite grasimi, poate fi utilizata pentru toate alimentele cu exceptia pastelor fainoase.

 

 

5.    Fierberea in oala sub presiune: alimentele sunt introduce in oala ermetic inchisa si sunt fierte pe foc sau in cuptor, la foc mic. Avantaje: nu este necesara utilizarea de grasimi. Permite obtinerea unor meniuri variate, care combina carnea cu legumele. Este necesara insa cunoasterea timpilor de fierbere.

 

 

Alte 10 recomandari pentru regimurile alimentare:

 

 

–    Mancati trei mese pe zi, dintre care un mic dejun copios.
–    Consumati fara restrictii legume si fructe.
–    Eliminati din alimentatie mezelurile, ouale, branzeturile grase si untul.
–    Mancati peste sau carne alba la pranz si cina.
–    Renuntati la lactate daca nu sunt degresate complet.
–    Mancati un mar intre mese.
–    Alegeti cel mai bun mod de preparare a alimentelor.
–    Utilizati ulei de masline si margarina vegetala.
–    Consumati paine, paste fainoase si orez (toate integrale).
–    Beti, cu moderatie, un vin rosu de calitate, bautura benefica organismului.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *