Prefectura le oferă lecții de istorie elevilor clujeni cu ocazia zilei de 9 mai

Instituţia Prefectului - Judeţul Cluj şi-a propus desfăşurarea pe parcursul anului 2017 a cel puţin patru „lecţii de istorie” cu ocazia celebrării unor zile importante pentru ţara noastră, când se organizează ceremonii publice oficiale, cum ar fi: 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, 9 mai - Ziua Independenţei de Stat a României, 25 mai - Ziua Eroilor, 25 octombrie - Ziua Armatei României sau 1 Decembrie - Ziua Naţională a României.

Prima „Lecţie de istorie” din acest an a avut loc în luna ianuarie, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamate în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei. 

„În urmă cu 140 de ani se întâmpla un eveniment crucial în viaţa naţiunii, un act de demnitate naţională, cerut de cetăţenii români şi susţinut prin jertfa de sânge a Armatei Române, şi anume proclamarea independenţei faţă de Imperiul Otoman.

La iniţiativa Instituţiei Prefectului - Judeţul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, marţi, 9 mai 2017, va avea loc o nouă lecție de istorie, cu implicarea și participarea elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar, din mediul rural și din mediul urban, din județul Cluj, menită să îmbogăţească zestrea de cunoştinţe despre istoria poporului român şi să dezvolte spiritul naţional şi patriotic al tinerilor. 

Lecţia de istorie va debuta în Piaţa Avram Iancu (în faţa Catedralei Mitropolitane) unde se va desfăşura o ceremonie publică (ora 11:00), cu participarea unui număr de 200 elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, aparţinând unor şcoli din 15 localităţi clujene, însoţiţi de cadre didactice. Cu această ocazie, dată fiind sărbătorirea la data de 8 mai a Zilei Mondiale a Crucii Roşii, elevii vor avea oportunitatea să participe la o demonstraţie de «acordare a primului ajutor de bază» în corturi special amenajate, în organizarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – Filiala Cluj.

După participarea la ceremonia publică, elevii vor viziona la Cinematograful Victoria un film istoric românesc. «Lecţia de istorie» a zilei de 9 mai va cuprinde, de asemenea, vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca şi a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului.


Comentarii

Claudia

07.05.2017 16:43

Un  mare fâs, așa numita "lecție de istorie" "oferită" de prefectură! Adică vor sta în Piața Avram Iancu, participând la cuvântările măririlor Clujului, la depunerea coroanelor de flori și la inevitabilul Te Deum oficiat de un sobor de preoți, apoi vor vedea un film românesc pe care-l pot vedea la orice școală ce are un computer și apoi vizitează Catedrala si Muzeul Mitropoliei!Foarte, foarte atractiv pentru niște adolescenți! Ceva mai frumos clar nu și-ar putea dori!Pe elevii și cadrele didactice care vor participa i-a intrebat cineva dacă doresc să participe la așa ceva?E proiectul cuiva din prefectură, cineva va lua bani iar copiii si profesorii au fost sau vor fi anunțati ca "trebuie" să participe.Foarte tare, vizitarea Caterdalei, asta doar prefectura o poate organiza!O masă caldă pentru copiii care vin din mediul rural și-și pierd toată ziua in Cluj?O sticlă de apă si o cafea pentru profesorii care îi însoțesc?O întâlnire cu 2-3 istorici renumiți ai  Clujului, cu veterani de război, cu vizionarea unor imagini inedite din războaie, participarea la vreun spectacol, la un workshop în care copiii să își asume diverse roluri, ale unor eroi ai zilei de 9 Martie?Partea cea mia interesantă va fi asigurată de Crucea Roșie, restul o mare plictiseală.

Adauga comentariu