In vizor

Prea putini psihologi pentru bolnavii de cancer la Cluj

Diagnosticarea cu cancer este o trauma pentru care nu ne pregateste nimeni. Orice bolnav are nevoie de o vorba buna si, mai ales, de un specialist care sa il consilieze cu pricepere pentru a face fata atat vestii ca are aceast boala cumplita, cat si tratamentului greu care ii urmeaza. Sectiile de oncologie din toata tara duc lipsa de psihologi, iar la Cluj sunt doar trei la un intreg institut. 

La nivel national sunt doar 30 de psihologi care consiliaza bolnavi de cancer, iar numarul acestora din urma trece de 500.000, potrivit digi24.ro, astfel ca un medic ar lucra cu nu mai putin de 17.000 de bolnavi. La Institutul Oncologic “I. Chiricuta” lucreaza trei asemenea specialisti. 

“Standardul actual de tratament pentru pacientul cu cancer este multidisciplinar si in aceasta echipa de specialisti un loc important il are psihologul. Tot ce inseamna tratament in ziua de astazi este bazat pe dovezi, pe studii construite dupa o metodologie foare riguroasa, care ne demonstreaza ca anumite interventii sunt sau nu necesare.In acest caz, interventia unui psiholog este foarte importanta. La noi s-au facut eforturi in sensul acesta. Exista psiholog atat in zona de chirurgie, care se ocupa si de zona de radioterapie si chimioterapie, exista un psiholog si la sectia de copii si un altul la sectia de hematologie”, a precizat Patriciu Achimas, managerul Institutului Oncologic clujean.

Numarul acestor specialisti ar trebui sa fie mai mare, avand in vedere numarul coplesitor de bolnavi care iau cu asalt IOCN. Numai in 2013, potrivit site-ului oficial, institutia a avut 13.450 de cazuri noi, din care 6.673 au fost cazuri noi maligne. Au avut loc in aceeasi perioada 8.026 de interventii chirurgicale si s-au asigurat 31.424  servicii de chimioterapie si 28.027 servicii de radioterapie. 

“In mod evident, intotdeauna este loc de mai bine si este loc de mai mult. Este foarte greu de facut o estimare”, a admis managerul institutului.

Problemele sunt insa intinse pe mai multe zone. Exista si oameni care tem tem sa abordeze un psiholog. 

“Normativele se refera la o anumita populatie cu un anumit nivel de educatie si de acceptare, inclusiv a psihologului. In societatea noastra exista o anumita reticenta fata de psiholog,  care, cu siguranta, va fi depasita in urmatoarea perioada. Sunt si persoane care nu isi doresc sa discute cu un psiholog, mai ales datorita conceptiei ca psiholog e legat de psihiatrie, dar e dovedit ca la pacientii cu probleme pe care le tratam noi nivelul nivelul depresiei si a anxietatii este mult mai mare”, a subliniat Achimas. 

Ultimul psiholog de la IOCN a fost angajat in urma cu 6-7 ani. 

“Dupa cum se stie, angajarile in sectorul de stat se fac strict cu aprobarea ministerelor de resort. E o chestiune in care institutul a insistat sa creeze posturile de psihologi. Nu erau neaparat in normativ, dar am considerat intotdeauna ca este o componenta importanta in ingrijirea pacientilor de cancer”, a mai spus acesta. 

Un psiholog de la IOCN are minim 8-9 pacienti pe zi, dupa cum dezvaluie medicul Florina Pop, psiholog in cadrul unitatii. 

“Sunt multe studii care sustin importanta consilierii psihologice a bolnavilor de cancer. Si numai daca ne gandim la momentul in care afla de acest diagnostic, la reactiile care apar, sau, de asemenea, la perioada pre-operatorie este evidenta aceasta nevoie. De asemenea, apar probleme care pot fi gestionate si prin medicul psiholog la pacientii care urmeaza psihoterapie sau radioterapie”, a precizat ea. 

Un tratament radiologic dureaza intre trei si sapte saptamani, asa ca pacientii au timp sa beneficieze si de un tratament psihologic. 

Despre bolnavii care nu doresc sa fie consiliati, specialista spune ca “e decizia fiecaruia, exista si oameni care nu realizeaza ce inseamna exact aceasta”. 

“Avem insa si pacienti care au refuzat asta atunci cand au trecut prin operatii chirurgicale, insa au venit cand erau in stadiul de tratament radioterapeutic. Spuneau ca au incercat sa reziste, dar apoi au simtit totusi ca au nevoie de psiholog. Am avut multi, multi pacienti care ne-au spus asta”, a precizat psihologul. 

“Incercam sa ne adaptam fiecarui pacient in parte si, in acelasi timp, sa nu ne abatem de la principiile psihoterapiei stiintifice. E o combinatie in ce cele doua, adaptare si principii. Nevoile acestor pacienti sunt foarte complexe, nu sunt doar psihologice, ci si sociale. Cancerul nu este o boala usor de abordat”, a marturisit Florina Pop. 

Cel mai tanar pacient al specialistului avea 16 ani, insa media de varsta a celor care se ocupa este de 40 de ani.  

“Cu siguranta ar fi bine sa fie mai multi psihologi, macar cate unul in fiecare sectie de oncologie”, a mai precizat aceasta. 

Foto: iocn.ro, gazetadecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *