Diete

Prazul, ceapa gurmandului

Prazul face parte din aceaiasi familie de legume cu ceapa si usturoiul (insa nu are gust iute, ci dimpotrica, este chiar dulce) si i se mai spune popular ceapa-alba, ceapa blanda, hasma, horceag, poroaica, poroi sau coada vacii. Este un adevarat “depozit” de substante benefice pentru sanatate, are gust placut, poate fi preparat in mai multe feluri si costa putin. Consumat constant, prazul detoxifica organismul, dar este si un aliment-medicament pentru numeroase boli.

 

Istorie si cultura

Inca din urma cu 5000 de ani, poparele celtice ii atribuiau prazului proprietati miraculoase. Faraonul Keops oferea celor mai buni soldati ai sai drept recompensa cate un praz, iar pentru a imbogati meniul muncitorilor de la piramide, adauga, prin bucatarii lui, frunze de praz si usturoi. Mayasii  foloseau diferitele soiuri de praz in magie, pentru vindecarea bolilor infectioase, a barbatilor razboinici care sufereau de slabiciune, dar si pentru frigiditate.

 

 

In 1997, un antropolog canadian a descoperit in plina jungla amazoniana din Brazilia  o intreaga plantatie de praz (“ceapa braziliana”, apartinand unui trib, Ai-Taka-voo, la vest de Rio Negro), ce folosea planta impotriva blestemelor si maladiilor care decimau comunitatea.

 

Prazul este denumit si “sparanghelul saracului” (deoarece se gateste in acelasi mod) sau “ceapa gurmanudului” (inlocuieste foarte bine aceasta leguma, insa poate fi consumat in cantitati mai mari, nefiind atat de iute).

 

Franta este principalul producator european de praz, iar toamna, aici se desfasoara diverse festivaluri dedicate acestei legume…

 

Continut

Este slab caloric: 130 g praz crud are numai 54 calorii. Leguma in sine contine vitaminele C si B6, minerale (fier, magneziu, mangan, calciu, sodiu, potasiu, siliciu), mucilagii si celuloza.

 

Frunza verde de praz are un bogat continut de radicali liberi, care faciliteaza absorbtia unor aminoacizi esentiali din proteinele animale. Nutritionistii au demonstrat ca un consum sporit de frunze verzi, timp de 100 de zile, creste eficacitatea metabolismului proteic cu 60-70 %.

 

Aliment

Prazul este o planta legumicola, cu tulpina cilindrica groasa si inalta, cu frunzele lanceolate si bulb carnos. Se consuma partea alba si putin din partea verde. Prazul crud se foloseste sub forma de salata. Se poate combina cu diferite ingrediente la prepararea unor mancaruri sau se poate umple.

 

Crud, taiat foarte subtire in salate, amestecat cu alte cruditati, prazul aduce o aroma si un gust deosebite si contribuie subtil la reusita fiecarei retete, fara a anihila aromele celorlalte legume: praz cu pulpa de vitel, peste la cuptor cu praz, sufleu de linte cu praz.

 

Alegeti prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase (peste 3-4 cm) au o textura mai fibroasa. Puneti la uscat frunze de praz intr-un cuptor incins, ca sa aveti pentru ciorbe in timpul iernii. Prazul proaspat trebuie pastrat nespalat sau taiat in frigider, unde poate fi tinut 7-14 zile, invelit lejer intr-o punga de plastic. Il puteti pastra 2-3 luni si in congelator, dupa ce a fost oparit 2-3 minute in apa fierbinte, dar isi va pierde o parte din gust si textura.

 

Dietetoterapii

Unii nutritionisti recomanda in opricare dieta de slabire consumul frunzelor de praz. Ele contin si o substanta monozaharidica denumita “All-Ozem” ce actioneaza asupra insulinei, crescand efectul hipoglicemiant al aceteia. All-Ozem-ul din frunza de praz este si un puternic afrodisiac, netoxic care ajuta la stimularea sexuala

 

Sucul de praz este indicat in regimurile alimentare ale celor care sufera de astenie, hipertensiune arteriala, arteriosceroza, dispepsii, anemie, reumatism, afectiuni urinare, insuficienta renala si obezitate.

 

Dovezi stiintifice incontestabile arata ca substantele din frunzele de praz detin puterea de reexhilibrarea majoritatii functiilor biologice, in special prin antrenarea productieide biocatalizator (enzime si hormoni proteici, ca si de celule ale apararii imunitare impotriva bolilor infectioase). Prin stimularea metabolismului proteic se explica, mai modern, recomandarea prazului in astenii fizice si nervoase, dezechilibre nervoase, sclerozarea unor tesuturi, cum ar fi, spre exemplu, arteroscleroza sau scleroza in placi.

 

Tot in frunza de praz se intalnesc mici cantitati de siliciu, care poate fi absorbit cu mare usurinta dimineata. Siliciul s-a dovedit un important dusman al colesterolului, actionand atat asupra producerii sale, cat si a supra descompunerii acestuia, in colina si sterol.

 

Alte insusiri terapeutice:

–    prazul impiedica inmultirea si raspandirea celulelor tumorale;
–    reduce colesterolul total si colesterolul “rau” si creste colesterolul “bun”;
–    consumul regulat reduce riscul de prostata si colon;
–    impiedica absorbitia zaharului din intestin si ajuta la metabolizarea sa in organism;
–    alimentatia bogata in praz previne cancerul ovarian.
–    tonic al sistemului nervos, laxativ, diuretic;
–    antiseptic – partea alba taiata si pisata se foloseste in vindecarea bataturilor, iar frunza aplicata pe plagi are efect cicatrizant…

 

Reteta pentru gurmanzi: Supa de praz

Dupa chefurile trase de sarbatori, – exces de grasimi si alcool -, o supa de praz va pune pe picioare. Prepararea e simpla: prazul se taie bucati, se fierbe in apa amestecata cu o lingurita de “Delikat” si apoi se paseaza. Se mananca fierbinte, cu crutoane de paine prajita in untdelemn.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *