Diete

Practica dietei macrobiotice

Practica macrobioticii ofera varietate si alegeri de mancaruri aproape infinite, ce permit prepararea unei hrane sanatoase, delicioase si aspectuoase, care raspunde intocmai exigentelor si nevoilor noastre personale. Baza sa consta in folosirea cerealelor integrate, a zarzavaturilor, legumelor si a altor alimente natural-ecologice.

Principii pentru practicarea dietei macrobiotice:

Ia in considerare procesele biologice si in special exigentele individului in sine.
Respecta obiceiurile alimentare practicate traditional de-a lungul secolelor de catre toate culturile si civilizatiile lumii.
Se adapteaza la toate diferentele climatice, sezoniere si ambientale.
Ia in considerare aspectele sociale si economice, astfel incat regimul sa poata fi accesibil si sa aiba casturi rezonabile.
Satisface echilibrul nutritional si fiecare cerinta fiziologica a omului.
Aduce beneficii sanatatii fizice, prevenind in unele cazuri afectiuni si, cand e posibil, ajuta la vindecare.

 

Prersupune modificari si variatii in functie de exigentele personale in ceea ce priveste alegerea alimentelor, metoda de preparare si de gatire.

 

Asigura familiei sanatatea, armonia si limpezimea mintii, redand asfel o conditie optima de energie fizica ce duce la o stare generala de bine a societatii.
Se bazeaza pe folosirea produselor cultivate cu ingrasaminte organice (naturale) si cauta sa evite pe cat posibil, acele alimente care au suferit tratamente chimice complicate si modificari artificiale.

Varietatea alimentelor. Practica dietei macrobiotice cuprinde o gama vasta de alimente: alge, bauturi, ciorbe, condimente,dulciuri, fructe, fructe uscate si diverse seminte, gustari, legume si derivatele lor, murarturi, peste si fructe de mare, produse din cereale integrale, socuri, sucuri, zarzavaturi.
Aceste alimente au fost folosite in general, in toata lumea. Selectia alimentelor, varietatea modurilor de preparare a mancarurilor, diferite tehnici de gatire, gama ampla de combinatii alimentare pot satisface cerinta individuala, tinand seama de anotimpuri, de gradul de activitate, sex, varsta, ambient, clima, intrebuintari si obiceiuri.

Retete si metode de preparare. Pentru a varia mancarea de fiecare zi, se poate alege dintre:

Selectarea alimentelor dintre urmatoarele categorii: cereale integrale, ciorbe, zarzavaturi, legume, alege, condimente, muraturi, bauturi;

Moduri de gatire: fierbere la abur, la tigaie, prajire, in oala sub presiune si altele;
Moduri de taiere a zarzavaturilor: bucati mari, felii medii, bucati de diferite marimi, in sferturi, in jumatati, in forma de semiluna, in forma de’ “crizantema”, in forme neregulate si, in plus, razuite si zdrobite;
Cantitatea de apa folosita, de sosuri si de condimente;
Durata perioadei de gatire (de exemplu, zarzavaturile nu se gatesc prea mult sau sub presiune);
Gatirea la foc mic sau la foc mare;
Combinarea de alimente si mancaruri;
Stabilirea modului de gatire si a ingredientelor sezoniere.



 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *